Kétéves az udvarhelyi Demokrácia Központ

Kétéves az udvarhelyi Demokrácia Központ

Fotó: Veres Nándor

2011. január 5-én nyílt meg a székelyudvarhelyi Demokrácia Központ a Vár utcában, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által létrehozott irodához azóta több mint 13 ezren fordultak a honosítási iratcsomók összeállítása érdekében. Az iroda és a szervezet tevékenysége azonban nem csak ebben merül ki: az elmúlt két évben több kulturális, nevelő célzatú programmal is előrukkolt. Az elmúlt két évről, illetve az új kezdeményezésekről beszélgettünk Nagy Pállal, az EMNT udvarhelyszéki szervezetének elnökével.

Kovács Eszter

2013. január 08., 17:272013. január 08., 17:27

2013. január 08., 17:302013. január 08., 17:30


– Az első évben több mint négyezer honosítási iratcsomót állítottak össze az udvarhelyi Demokrácia Központ munkatársai. Hogyan látja, két év után lankadt az érdeklődés?

– Még mindig rengeteg érdeklődő tér be az irodába. Elsősorban azt szeretnék tudni, hogy milyen iratok szükségesek a magyar állampolgárság igényléséhez. Majd pár nap múlva visszatérnek, hogy elindítsák a folyamatot. Év végén nagyobb volt az érdeklődés, ilyenkor a külföldről hazalátogatók is felkeresik irodánkat.

– Az udvarhelyszékiek főként miért igénylik a magyar állampolgárságot?

– Tapasztalataink alapján az elsők között az idősebb korosztály igényelte a magyar állampolgárságot, főleg olyanok, akik már voltak magyar állampolgárok, a visszahonosítást pedig érzelmi okokból kérték.
Gyakori manapság is, hogy a külföldön dolgozni kívánók kérelmezik a magyar állampolgárságot, hiszen a munkavállalásnál nagy segítség lehet. Fiatalok többnyire a külföldön való továbbtanulás céljából kérik a honosítási papírokat. Természetesen szép számmal igénylik az emberek csak azért, mert úgy érzik, ez jár nekik, nekünk.

– Bár a központ fő tevékenysége a honosítási iratcsomók összeállításában való segédkezés, számtalan más programmal is előrukkoltat az elmúlt két években. Melyik a legsikeresebb? Milyen kezdeményezések lesznek idén?

 Az irodáé valóban az, de mint civil szervezet sokkal gazdagabb a tevékenységünk. Az elmúlt két évben több kezdeményezésünk is volt, ezek között megemlíteném a Magyar Állampolgárok Klubját (MÁK), ahova olyan előadókat hívtunk meg, mint például Berecz András mesemondó vagy Raffay Ernő történész. Legutóbbi MÁK-találkozónkon a székelyföldi származású Tóásó Előddel készített dokumentumfilmet vetítettük le, és telefonon beszéltünk a bolíviai börtönben raboskodó Előddel is. Megszerveztük az Erzsébet-bált, amelyen egy beteg édesanya megsegítésére gyűjtöttünk adományokat. Idén újabb rendezvénnyel bővült tevékenységünk, a városi parkban első alkalommal tartottuk meg a Magyar népmese napját, amelybe nagyon sok gyerek bekapcsolódott, majd félszáz gyerekkel ellátogattunk Benedek Elek szülőházához Kisbaconba. Az elkezdett munkát szeretnénk folytatni, továbbá megőrizni azokat a kezdeményezéseket, amelyek sikereseknek bizonyultak. Az új évben a nemrégiben elindított programunkra szeretnénk fordítani a legnagyobb hangsúlyt, ez a Magyarul csak helyesen, szépen címet viseli. A kezdeményezés a magyar nyelv helyes használatára hívja fel a figyelmet mind a fogyasztók, mind a termelők, vállalkozók körében. Továbbra is szemmel tartjuk a helyi közéletet, részt veszünk a helyi rendezvényeken, és javító szándékú javaslatainkat a néppártos kollégákon keresztül eljuttatjuk a székelyudvarhelyi önkormányzathoz is.

 A programok, projektek célja nemcsak a szórakoztatás, hanem a nevelés is. Hogyan fogadták például a Magyarul csak helyesen, szépen című akciót az udvarhelyszéki vállalkozók?

 A decemberben meghirdetett kezdeményezés adatgyűjtése még zajlik, folyamatosan küldjük a leveleket, úgyhogy a visszajelzéseket csak ezután várjuk. Ennek ellenére már volt, aki személyesen jelezte, milyen kifogásai vannak az elképzeléssel, illetve javaslatok is érkeztek. Ami nagyon fontos ebben a kezdeményezésben, hogy nemcsak a vállalkozókat, hanem az intézeteket, magánszemélyeket is meg akarjuk szólítani. Ahogy már jeleztük, nyitottak vagyunk, várjuk az észrevételeket, ötleteket, a segítséget is. Szeretnénk, ha ez a civil kezdeményezés közös ügy lenne, hiszen „nyelvében él a nemzet”, és ennek a népnek, nekünk, biza, itt kell élnünk, de nem mindegy, hogy meghasonulva vagy pedig bátran vállalva identitásunkat, anyanyelvünket.

 Az udvarhelyi mellett három másik iroda is működik Udvarhelyszéken, a zetelaki, a szentegyházi és a székelykeresztúri. Az ügyfélfogadás mellett ezeknél milyen más tevékenység folyt?

 Az udvarhelyszéki vidéki irodáknak nem voltak saját kezdeményezéseik, bekapcsolódtak a mi rendezvényeinkbe. Egyébként az idei évben ezek működtetését is át fogjuk szervezni, hatékonyabbá szeretnénk tenni az ügyintézést.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. november 20., hétfő

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján

Hétfő reggel 9 órától több ponton is forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhelyen, ugyanis a Harvíz Rt. megkezdi munkálatait a Kaufland előtti körforgalomban.

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján
2023. február 03., péntek

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája

1989-ben elhelyezett időkapszulát találtak a bikafalvi református templom felújítása során, amelynek tartalmát a sajtó előtt tárták fel pénteken. Az esemény során az épület helyreállításának részleteiről is mesélt a helyi lelkipásztor.

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája
2023. február 02., csütörtök

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen

Az „együtt” ereje – élet, onkológiai diagnózis után címmel tartanak előadást pénteken délután öt órától a székelyudvarhelyi Hargita Business Centerben (HBC).

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen
2023. január 26., csütörtök

Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától

Kisebb-nagyobb módosításokkal elfogadta a székelyudvarhelyi képviselő-testület csütörtökön a város 220 millió lejes költségvetését, cserébe viszont a betervezett beruházások megvalósítását várja el.

Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától
2023. január 25., szerda

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában

Javítási munkálatok miatt szünetel az áramszolgálatatás több székelyudvarhelyi utcában csütörtökön, napközben.

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában
2023. január 13., péntek

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét

Le kell győzni a kishitűséget, nem szabad engedni a nyugat csábításának, élettel kell megtölteni a felújított és felépített tanintézeteket – mondta el Soltész Miklós államtitkár pénteken Székelyudvarhelyen, a Tamási Áron Gimnázium épületének átadásán.

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét
2023. január 10., kedd

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást

Egy fiatalokból álló társaság két tagja rongálta meg szilveszter éjjelén a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont (HMHF) által kiállított fényképeket a székelyudvarhelyi Sétatéren – kedden sikerült beazonosítani az elkövetőket.

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást
2023. január 10., kedd

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell

Csökkentek a fűtésre szánt önkormányzati kiadások Farkaslakán és Székelyvarságon, miután tavaly ősszel mindkét településen üzembe helyeztek egy-egy faaprítékkal működő, napkollektorokkal kiegészített kazánt.

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell
2023. január 08., vasárnap

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár

Szinte teljesen befejeződtek az oltárépítési munkálatok az Oroszhegy községhez tartozó Kápolnamezőben (Nyúlád-tető), amelyet nem hivatalos búcsújáróhelyként használtak több száz évig a környék lakói. Idén az egyház képviselői megáldanák az építményt.

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

Elhunyt férfi holttestét találták meg Székelyvarságon a mezőn január 2-án, a rendőrségi vizsgálat szerint az idegenkezűség kizárható. Az ügyben még tart a nyomozás.

Holttestet találtak Székelyvarságon
Holttestet találtak Székelyvarságon
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!