HIRDETÉS

„Csúszós” jégpálya-mizéria Székelyudvarhelyen

Veres Réka 2016. december 16., 10:07

Jövő péntekre tervezik az udvarhelyi korcsolyapálya megnyitását, de a csőszőnyeg cseréjére kiírt közbeszerzést megnyert bukaresti cég még nem kezdte el az összeszerelést, az előző pályát építő udvarhelyi szakcég képviselői pedig úgy vélik, még arra is kevés esély van, hogy karácsonyra jégre állhassanak a korcsolyázók. A városháza képviselői szerint a régi csőszőnyeg „kiment a garanciából”, ám az üzemeltetéséért felelős helybéli, hűtéstechnikára szakosodott cég szerint azért ment tönkre, mert nem megfelelően tárolták, és a mezei pockok is megrágták.

„A kulcsszó, hogy későn indultunk” – kezdte el magyarázni Hajdó Csaba az MPP–EMNP koalíció önkormányzati képviselője a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón, hogy miért csúszik a székelyudvarhelyi korcsolyapálya megnyitása. Mint elmondta, az önkormányzat ősszel hozta meg a beszerzéshez szükséges tanácshatározatot, és csak november harmadik hetében tudta elindítani a közbeszerzési eljárást egy olyan pálya beszerzésére, amelynek gyártási ideje 45 nap.

„Nagyon nagy segítségre volt szükség, hogy az infrastruktúrát decemberre össze lehessen hozni, ezt a segítséget a Székelyföldi Jégkorong-akadémiától kaptuk meg. Ha ők nem járnak közben és nem segítenek – ne menjünk bele a részletekbe, hogyan –, akkor leghamarabb január végén sikerült volna jeget csinálni Udvarhelyen” – folytatta Hajdó. Hozzátette, leginkább Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong-akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány ügyvezetője és Tánczos Barna szenátor, a Román Jégkorongszövetség korábbi elnöke, az akadémia létrehozásának egyik szorgalmazója segített az udvarhelyi önkormányzatnak.

A Székelyföldi Jégkorong-akadémia és a városháza között „szoros együttműködés” lesz az elkövetkezőkben: az akadémia folyamatosan segíteni fogja őket abban, hogy a mobil jégpályából egy komoly, professzionális minőségű hokipályát építsenek és Udvarhelyt visszahelyezzék a hokitérképre. Hajdó hangsúlyozta, a cél egy hosszú távon működő, minőségi, fedett jégpálya elkészítése a következő egy év alatt, amihez az első lépés egy sátortető beszerzése.


Új csőszőnyeg 120 ezer euróból

Noha a jelenlegi palánk rossz állapotban van, úgy döntöttek, nem vásárolnak újat, hiszen az akadémia jövőre ígért egy felújított használt palánkot. Mivel egyebeket is ígértek, a városvezetés pontosan teljesíteni kívánta az akadémia kéréseit. Nem akartak használt, azonnal elérhető, akár Mikulás-napra is felszerelhető rendszert, mert az szerintük nem biztos, hogy működött volna két-három év múlva, egyébként is újat akartak beszerezni. Hajdó elmondta, hogy miután egyeztettek a Székelyföldi Jégkorong-akadémiával és kérésükre dokumentációt is kaptak a többi székelyföldi önkormányzattól, pont olyan rendszerre hirdették ki a közbeszerzést, amilyen Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson is van. Kérdésünkre kifejtették, nem teljesen új korcsolyapályáról, csak új csőszőnyegről van szó. A közbeszerzésre végül csak egy bukaresti cég jelentkezett, amely csupán a beüzemeltetésért felel, a karbantartásra már más céggel fognak szerződést kötni. A városháza képviselői elmondták, hogy a pályát korábban működtető helyi Eurato Rt. nem jelentkezett a közbeszerzésre, de korábban kaptak árajánlatot tőlük.

„Teljesen más rendszer, olcsóbb is, de hosszú távon nem működtethető” – mondták el az Eurato Rt. ajánlatáról. Az új csőszőnyeget saját forrásból, 120 ezer euróért vásárolta meg a városháza. A tervek szerint jövő pénteken nyitják meg a korcsolyapályát, az időpont még nem biztos, de „gyakorlatilag a kamion már elindult Olaszországból”. „A csíkszeredaiak és a szentgyörgyiek nemcsak segítettek, áldozatot is hoztak, saját dolgaikat csúsztatták, hogy Udvarhelyen ez létrejöjjön” – jelentette ki Hajdó a sajtótájékoztatón.


Miért „ment ki a garanciából”?

A székelyudvarhelyi Eurato Rt. vállalat még 2007 decemberében helyezte üzembe az 1800 négyzetméteres mobil jégpályát, az akkori városvezetés megrendelésére. Nyitott, födél nélküli pályát kértek, amelyet csupán szezonálisan szerettek volna működtetni, ezért a technikai megoldásokat is az igényekre szabta az udvarhelyi hűtéstechnikai szakcég: könnyen szerelhető, mozgatható és tárolható részeket használtak fel.

„A palánkkal, jéggyaluval és esti világítással ellátott rendszerre megfelelő tárolási és üzemeltetési körülmények között tízéves működést szavatol a gyártó” – magyarázta megkeresésünkre Bencze Tivadar cégtulajdonos és Ambrus Sándor, a hűtéstechnikai cég munkatársa. Ennek a rendszernek a legfőbb része a hűtőberendezés, illetve a csőszőnyeg. Ám nemcsak működtetésének feltételeit, hanem a szezonon kívüli tárolási feltételeket sem teljesítette a városháza, a napon hagyták, sokszor még össze sem szedték, így nemcsak az UV-sugárzás károsította, hanem a mezei pockok is összerágták a korcsolyapálya legfőbb részét, a csőszőnyeget. Bencze Tivadar szerint már a 2014–2015-ös szezonban is cserére szorultak egyes részei.

„Az akkori számítás szerint a gumiból készült csőszönyeg teljes cseréje drágább lett volna, mint a PE típusú, 16 milliméteres átmérőjű rendszer, amelyet épp azért fejlesztett ki a cég partnere, hogy megoldást kínáljon azoknak, akik mobil jégpályarendszerrel rendelkeznek, és idővel zárt rendszerű pályává építené át. Egy hasonló megoldást alkalmaztak Győrben, ahol a 2015-ben beüzemelt, mobil rendszerű PE-csőszőnyeget idén ősszel bebetonozták, zárt rendszerűvé tették, és künnyűszerkezetű csarnokot építettek föléje” – magyarázta az udvarhelyi szakcég vezetője. Tavaly ők a polgármesteri hivatal kérésére fejlesztési javaslatot dolgoztak ki, amelyben tanácsolták, hogy olyan csőszőnyeggel lássák el a létező rendszert, amely mobil rendszerként, de később bebetonozható, zárt rendszerként is használható lehet. „Mindezt azért, mert a polgármesteri hivatal határozott szándéka az volt, hogy idővel zárt rendszerű és sátorral fedett jégpályát hozzon létre” – részletezték.

Nem a legfontosabb alkatrésszel kezdték

Mivel a meglévő korcsolyapálya telepítője és majdnem egy évtizeden át működtetője is volt az Eurato Rt., ezért nem volt meglepő számukra, hogy a városvezetés tőlük is árajánlatot kért. „A korábbi évben megfogalmazott ajánlat naprakész változatát tettük le, hiszen meg voltunk győződve róla, hogy a létező elképzelés szerint haladnak. Először úgy is látszott, de egy idő után újból a mobil rendszer fontosságát hangsúlyozták” – mondta Ambrus Sándor. Az udvarhelyi céggel – egy másik szakértői vélemény alapján – azt közölték, hogy az általuk bemutatott megoldás nem korszerű, nem minőségi, és ezért egy olyan rendszer beszerzését indítja el a hivatal, amely mintegy ötven százalékkal drágább az udvarhelyi cég által javasoltál. Az Eurato Rt. arra készült, hogy a hivatal által kiválasztott rendszer beszállítására partnerük segítségével ajánlatot tegyen, ám a versenykiírás egyik feltétele az volt, hogy az ajánlattevő kötelezi magát, hogy a csőszőnyeget 30 nap alatt szállítja és üzembe helyezi. „Mi ezt csak 45 napon belül tudtuk volna teljesíteni, ezért nem mentünk el a tárgyalásra, ahol rendszerint szándékosan megvezetik a beruházót, csak a legalacsonyabb árra helyezik a hangsúlyt, és nem a határidőre. Az ajánlatok benyújtásának lejárta után értesültünk róla, hogy létezik egy bukaresti cég, amely a 30 napos határidőre megtette ajánlatát, és ezzel szerződést is kötött a hivatal” – fogalmazott az udvarhelyi szakcég munkatársa.

„Érthetetlen számunkra, hogy a palánk és a jéggyalu helyett miért nem a csőszőnyeg beszerzésével kezdték a beruházást, hiszen ennek megvásárlása, telepítése és beüzemelése a legidőigényesebb. A szőnyeg a hűtőrendszerrel együtt a legfontosabb elemet képezi, ennek hiányában nincs jégfelület” – jegyezte meg. A városháza képviselői nem hallgattak javaslataikra, és irreális kéréseket fogalmaztak meg irányukba. Ők viszont csak akkor tudták volna teljesíteni a megrendelést, ha a városháza elfogadja a 45 napos szállítási és a 60 napos üzembe helyezési határidőt. „Nem voltak hajlandók változtatni, noha a palánkrendszer és a jéggyalu beszerzésekor volt lehetőség a feladatfüzet módosítására” – mondta Ambrus.

„Ha a novemberben kiírt összeget felpótolták volna még 4–5 ezer euróval, akkor a csőszőnyeggel együtt be lehetett volna szerezni egy, a nemzetközi hokiszövetség elvárásainak megfelelő új palánkrendszert is” – mondta Bencze. A városháza nem fogadta el az Eurato Rt. javaslatát. Bencze Tivadar szerint a közbeszerzést „megnyert” bukaresti cég ugyanaz, mint amely a gyergyószentmiklósi pálya modernizálására kiírt közbeszerzést is megnyerte, ugyanakkor a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai mobil pályák építését is megkapta.

Arról is kérdeztük az udvarhelyi szakcéget, hogy becslésük szerint mennyi időbe telik egy jégpálya beüzemeltetése. Mint elmondták, a rendszer telepítésétől számítva 8–10 napon belül lehet használható jégréteggel megnyitni a pályát. Ezt az időintervallumot az időjárás befolyásolja leginkább, hiszen nyitott rendszerről van szó – jegyezték meg.

Kevesebbet lehet korcsolyázni
Nemcsak a szezon lesz rövidebb, de a korcsolyapálya nyitvatartására vonatkozó tanácshatározat értelmében egyelőre az órarend is. Délelőtt 10 és 12 között, valamint 17–20 óra között lehet majd korcsolyázni. Remélik, hogy január elsejétől lehet hosszabbítani, ez az újonnan beszerzett jéggyalutól is függ. A belépő gyerekeknek 4, felnőtteknek 8 lej.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
28 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS