Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Hargita megye prefektusának lemondását követelték a csíkszeredai tüntetésen

Iszlai Katalin 2019. június 18., 18:17
HIRDETÉS

Az eső ellenére sokan érezték fontosnak, hogy tiltakozásukat fejezzék ki az úzvölgyi katonatemető körül kialakult botrány miatt: az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által szervezett tüntetés kezdetére több százan jelentek meg Csíkszereda főterén kedden délután.

Fotó: Gábos Albin

A résztvevők Csíkszeredán kívül öt helyszínről érkeztek szervezetten, buszokkal: Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sóvidékről, Szentegyházáról és Marosvásárhelyről. Sokan molinókkal jöttek, amelyeken többek között a

Kegyeletsértés!; Nem hagyjuk a temetőnket, mondjon le a prefektus!; Védjük meg magunkat, védjük meg Erdélyt! feliratok voltak olvashatók,

de többen is székely és magyar zászlókkal érkeztek a tüntetésre, ahol hangszóróból szólt az Ismerős Arcok Nélküled című dala ráhangolódásképpen.

Fotó: Gábos Albin

Mint ismert, a székely önkormányzatok képviselői és magánszemélyek június 6-án azért vonultak a Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi temetőhöz, hogy megakadályozzák a dormánfalvi polgármesteri hivatal által törvénytelenül kialakított román parcella és emlékmű ortodox szertartás szerinti felavatását.

A magyarok élőláncot vontak a temető bejárata elé, de a több ezer román megemlékező erőszakkal benyomult a temetőbe. Az incidenseket követően merült fel az a vitatott megoldási javaslat, hogy a védelmi minisztérium vegye át az úzvölgyi temető kezelését.

HIRDETÉS

„Újra utcára kellett vonulnunk, mert olyan támadás érte közösségünket, amelyet nem hagyhatunk szó nélkül. Megálljt kell parancsolnunk a magyarellenességnek – mondta felszólalásában Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai szervezetének alelnöke. Mint részletezte, van egy szent hely innen 50,9 kilométerre, ahol azok nyugszanak, akik a hazáért és a nemzetért odaadtak mindent.

Követeljük, hogy rendezzék vissza eredeti állapotába a temetőt, és ne háborgassák tovább a hősi halottakat

 – nyomatékosította. 

Fotó: Gábos Albin

„Van egy prefektus ebben a közigazgatási egységben, aki az úzvölgyi katonatemető ügyében is a megye és annak többségi lakossága ellen dolgozott. Van egy prefektus, aki innen, erről a térről három éve és tizenöt napja levetette közösségünk jelképét, a székely zászlót. Mi úgy gondoljuk, hogy ennek az embernek mennie kell! Szép nagy országban lakunk, őrizze máshol a törvény betűit!” – hangsúlyozta Tőke Ervin.

Fotó: Gábos Albin

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke szerint tudomásul kell vennünk, hogy most már leplezetlen módon, közvetlen ostrom zajlik az erdélyi magyarság ellen.

„Hogy megoldást találjunk lehetetlen helyzetünkre, először az okokat kell tisztán látnunk, és érdemes megvonni az elmúlt száz esztendő mérlegét.

Az ország, amelyben élünk, egy csődtömeg, és a bukaresti idézőjeles politikai elit nemzetiségtől függetlenül megbukott, a magyar érdekképviselet pedig továbbra sem jelent megoldást.

Legyen hát új, igazi magyar egység! Nincs szükségünk Erdélyben helytartókra, ezért követeljük Jean Adrian Andrei prefektus lemondását! Nem felelhetnek megyéinkért olyanok, akik nem a helyi lakosság érdekeit képviselik. Nincs szükségünk bukaresti, minisztériumi gyámságra, ezért követeljük, hogy az úzvölgyi katonatemetőt hagyják jogos tulajdonosánál, Csíkszentmárton községnél. Ugyanakkor

követeljük, hogy a szomszéd megyék által elcsatolt területeket adják vissza községeink fennhatósága alá. Adják vissza a hegyeinket!

– hívta fel a figyelmet felszólalásában Csomortányi.

Fotó: Gábos Albin

„Azért jöttünk ma ide, hogy tiltakozzunk az úzvölgyi temetőben történt szabálytalanságok ellen, tiltakozzunk a mesterségesen gerjesztett magyarellenesség miatt. Legyen már vége annak, hogy minket itt másodrangú állampolgárnak tekintenek. Az úzvölgyi temetőügy még nincs lezárva és a megoldás még úgy tűnik, várat magára.

Legyünk és maradjunk éberek, ne hagyjuk se Székelyföldet, se Erdélyt

– hangsúlyozta beszédében Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke.

Fotó: Gábos Albin

„Az, ami Úzvölgyében történt, megcsúfolása a székely közösségnek, hiszen az úzvölgyi temető része a székely történelemnek, Székelyföld múltjának, és

ehhez a történelmi emlékhelyhez letagadhatatlan joga van a székely népnek.

Európában előzmény nélküli az, ami történt. Nem foglaltak még temetőt, nem gyaláztak még sírokat úgy, hogy egy állam támogassa a temetőgyalázókat. Romániát, a román államot felelősség terheli mindazért a jogsértésért, ami velünk történik, és ami az úzvölgyi temetőben történt. Elvárjuk, hogy lemondjon a prefektus, és lemondjon a román belügyminiszter. Mondjanak le, de akkor sem szűnik meg az a felelősség, ami a nagyvilág előtt a román államot terheli” – húzta alá Izsák Balázs.

Fotó: Gábos Albin

A felszólalók sorát Veress Dávid, az SZNT csíkszéki elnöke zárta. „Bár a mindenkori bukaresti hatalom állandósult lélektani háborút visel székely közösségünk ellen, izgat, provokál vagy éppenséggel Magyarországra küldene minket, ennek ellenére is meg kell állítani a történelmi Székelyföld gyarmatosítására irányuló folyamatos románosítási törekvéseket. Magyar nyelvünk használatát, nemzeti jelképeinket meg kell védenünk, (...) és

meg kell akadályoznunk az egész székely közösségünk félelembe, azaz vég nélküli börtönbe való zárását. Ha a félelemtől megszabadulunk, akkor győzünk.

A kérdés az, hogy ez mikor történik meg?” – tette fel a kérdést Veress Dávid, szavaira pedig a tüntetők egy emberként skandálták: „Nem félünk!”

Fotó: Gábos Albin

A továbbiakban Szilágyi Árpád volt politikai elítélt szavalta el Kovács Vilmos Verecke című versét. A tüntetés végén tiltakozó nyilatkozatot olvastak fel, amelyben többek között a román állam abbéli szándéka ellen tiltakoztak, hogy „mesterséges módon etnikai feszültséget keltsen.” Emellett

követelték Jean Adrian Andrei Hargita megyei prefektus azonnali lemondását vagy leváltását, az úzvölgyi katonatemető államosításának leállítását és a korábbi állapotok azonnali visszaállítását.

A nyilatkozatot tapssal fogadták el a tüntetők. Az esemény a magyar és a székely himnuszok eléneklésével zárult.

Videó: Iszlai Katalin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Lőrincz Szabolcs
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS