HIRDETÉS

Tervük az idei évadra: színészközpontú színház létrehozása

Antal Erika 2018. augusztus 27., 22:07 utolsó módosítás: 2018. augusztus 27., 22:09
HIRDETÉS

A 74-ik évad terveiről, programjairól beszélt hétfői sajtótájékoztatón Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója, Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti vezetője és Kölcze Kata marketingigazgató. Az idén a színészközpontú színház szerepel a célok között, ahogy a nézőközönség és a színház közötti élő kapcsolat erősítése, valamint a színház identitásának meghatározása.

Gáspárik Attila, Keresztes Attila és Kölcze Kata ismertette az új évad terveit Fotó: Haáz Vince

Nyolc új bemutatóval várja a nézőket a 2018–2019-es évadban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, amely a korábbiak közül továbbra is műsoron tart még 17 produkciót, többek közt Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja, Somogyi Gyula – Eisemann Mihály – Zágon István: Fekete Péter, William Golding: A legyek ura, Radu Afrim: Retromadár blokknak csapódik, és forró aszfaltra zuhan, William Shakespeare: Machbeth, Henrik Ibsen: Hedda Gabler, A. P. Csehov: Sirály, Bartis Attila: Rendezés című darabját.

Készen áll a társulat

Olyan státusba emelni a színészt, amiben ne csak végrehajtó legyen, de alkotóművész, olyan színházat működtetni, amelyben nagyon egészséges és komoly találkozás folyik a színész, a rendező és a szöveg között – mondta Gáspárik Attila, aki úgy fogalmazott, hogy

a Tompa Miklós Társulatnak mint marosvásárhelyi színházi társulatnak biztosítótű-szerepet kell vállalnia, amely összeköti Székelyföldet más területekkel, de az európaiságot is tükrözi ugyanakkor.

Magyar nyelvű színház Romániában, marosvásárhelyi, erdélyi – ez mind benne van az identitásában, ahogy az európaisága is – hangsúlyozta a színigazgató.

Keresztes Attila elmondta, 7-ik évadát kezdi a társulatnál. Akkoriban a megújulás jegyében látott hozzá feladatához társulatvezetőként. Egy nyugdíjaztatási hullám kezdődött, majd a már létező erős mag tovább bővült. Ma 36 színésszel működik a Tompa Miklós Társulat, köztük nyugalmazott művészekkel is.

A társulat készen van arra, hogy bármit, bármilyen kísérletet elvégezhessen

– fogalmazott a művészeti igazgató, aki a „színházcsinálás” nehézségeiről is beszélt, arról, hogy az utóbbi évtizedekben, a kommunikáció felgyorsulása óta olyan változásokon ment át az esztétika, hogy senki nem tudja, milyen színházat kell csinálni. Természetesen ezerfélét, kiindulva abból, hogy hol működik az a színház, milyen társadalmi körülmények között, hogyan látják a világot, mit tudnak róla, akik színházzal foglalkoznak, illetve milyen impulzusok érik őket, kikkel állnak kapcsolatban – tette hozzá Keresztes.

A Tompa Miklós Társulat színészei jelenlétében beszéltek az új évadról Fotó: Haáz Vince

Fiatal rendezők pályázata

Nagyon sok tehetséges és kevésbé tehetséges ember tanulhat ma bármit, a lehetőségek sokasága mindenki előtt nyitva áll. Nagyon sok színházi ember végez, a színháznak pedig van egyfajta önismétlése, biztonsági mechanizmusa, ami az állandó sikerre alapoz, és talán éppen ezért is marad ki pont az az „őrült” tehetséges fiatal, aki valami másra is képes, bátor. Ezért is hirdette meg a színház a 35 évnél fiatalabb rendezőknek a pályázatot, amelyen 17 országból vettek részt. A színházi műfaj széles skáláját vonultatták fel, jelentkeztek fizikai színházzal, közösségi kísérlettel, abszurd előadással, cirkuszszínházzal.

Az a pályázat lett a nyertes, amely új színnel gazdagítja a Tompa Miklós Társulat művészeti arculatát, kiváló szereplehetőségeket ajánl a színészeknek, gazdaságilag reálisan kivitelezhető, és kiemelt érdeklődésre számíthat a nézők részéről is. A nyertes Mădălin Hîncu,

aki 2017-ben végzett Bukarestben a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői szakán, és eddig két előadást rendezett. Az új évadot az ő produkciójával kezdi a társulat, Horace McCoy: A lovakat lelövik, ugye? című darabjával. A próbák szeptember 3-án kezdődnek, a bemutatót október 13-án tartják a kisteremben. 

HIRDETÉS

A következő bemutató Ibsen: Nóra című drámája lesz a nagyteremben Keresztes Attila rendezésében novemberben. A Tompa Miklós Társulat a Maros Művészegyüttessel és a Spectrum Színházzal közösen viszi színpadra Tamási Áron: Tündöklő Jeromos című drámai játékát a nagyteremben. Ez a produkció, ahogy Gáspárik Attila fogalmazott, egy igazi összművészeti összefogás lesz, amely három intézményt tömörít, illetve azok nézőit. Az évvégi búcsúztató előadást, Agatha Christie: ... És már senki sem című darabot Gáspárik Attila rendezésében viszi színre a társulat.

Hétfőn ragasztották fel a színház bejáratához a bemutatók óriásplakátját Fotó: Haáz Vince

Az új esztendőt január 7-én Hauptmann: A patkányok című berlini tragikomédia-bemutatóval kezdi a társulat, amelyet Kiss Csaba: Hazatérés Dániába című Hamlet-parafrázisa követ, majd Krzysztof Kieslowszki/Norbert Rakowski Tízparancsolatja zárja az évadot. 

Élő kapcsolat a színház és közönsége között

A hamarosan kezdődő színházi évad terveibe augusztus végén, szeptember elején több alkalma is lesz a nézőknek, hogy belelássanak, információkat szerezzenek, személyesen is ismerkedjen az alkotókkal. A Vásárhelyi Forgatag Szféra rendezvényén egy évad- és bérletismertető sátor várja az érdeklődőket, ahogy a Forgatagon a Ligetben is találkozhatnak, beszélgethetnek a színészekkel, rendezőkkel. Szeptember 8-án, szombaton pedig egész napos rendezvény vár kicsiket és nagyokat a Színház térre és a színházba.

A bemutatók mellett idén is megünnepli a Tompa Miklós Társulat szeptember 21-én a magyar dráma napját, ahogy az önkéntesek napját is, szervez adománygyűjtést, miniévadot, közönségtalálkozót, kulisszajárást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS