HIRDETÉS

Temetőrongálás, vandalizmus, erőszakos cselekedetek – betelt a pohár

Gergely Imre 2017. november 12., 13:53
HIRDETÉS

Egy népes, Maroshévízen az utóbbi időben megtelepedett csoport által elkövetett szabályszegésekre, kihágásokra hívják fel a helyi önkormányzat figyelmét lakossági petícióval. Fellépést sürgetnek a közbiztonság érdekében, tüntetést szerveznek.

A világhálón gyorsan eljutott az idegenben élő hozzátartozókhoz is a sírrongálások híre Fotó: Facebook

Három nap alatt több mint kétszázan jelezték, románok és magyarok egyaránt, hogy egyetértenek az interneten közzétett petíció tartalmával, illetve további aláírások gyűlnek a városban terjesztett ívekre is. Jelzik, türelmük fogytán, és azt kérik Platon Stelu polgármestertől, hogy tegyen lépéseket a lakosság biztonsága érdekében. A maroshévízi városháza előtt tüntetést szerveznek november 16-án délután egy órától.

A temetőrongálás volt az utolsó csepp

Az aláírásgyűjtés és tüntetés kezdeményezője Csibi István, aki lényegében magánszemélyként „keveredett bele” a sokakat felháborító ügybe. Halottak napja után fényképeket osztott meg a Facebookon a Bajkó-pataki katolikus temetőről, amelyen jól látható: valakik számos sírhelyen összetörték a mécseseket, szétdobálták a virágokat. A fotók gyorsan terjedtek, számos felháborodott hozzászólás érkezett. A rongálásért a temető szomszédságában, a völgyben élő cigánytelep lakóit teszik felelőssé a hozzászólók. Igencsak felbolydult a hévízi közvélemény, voltak, akik a tavasszal, Gyergyószentmiklóson történteket idézték.

HIRDETÉS

Fotó: Facebook

Csibi István szerint valószínűleg azért keltettek nagyobb indulatokat a most közzétett fotók, mert halottak napja környékén mindenkit érzékenyen érintenek a temetőket érintő ügyek. Ugyanis nem ez volt az első ilyen rongálás. Rendszeresen előfordul ilyesmi már évek óta.

Amikor az alumíniumnak ment fel az ára, akkor lelopták az abból készült névtáblákat. Amikor a vasért adtak pénzt, akkor kiszedték a földből a kereszteket. De olyan is van, hogy csak rosszindulatból rongálnak, széttörnek vázákat, szétszórják a virágokat

– mondta a helyszínen egy hévízi lakos. Az utóbbi időben pedig a ravatalozó kápolna is célpont lett, több alkalommal is bezúzták az ablakát. Általában olyankor, amikor temetési szertartásra készültek.

Volt, hogy virrasztás alatt dobtak követ az épületbe a gyászolók közé

– mesélték, hozzátéve, hogy temetőpásztor nincs, ugyanis felmondott, mert őt is megfenyegették.

De nem csak a temetőnél történnek a hévízi közösséget zavaró esetek, az emberek lopásokat, vandalizmust, erőszakos cselekedeteket, hangoskodásokat sorolnak. Gyermekeket, időseket bántalmaznak. Ezeket felsorolják a polgármesteri hivatalnak címzett petícióban is, és

azt követelik, hogy a hatóságok tegyenek intézkedéseket a maroshévízi lakosság biztonsága érdekében.

A polgármesteri hivatal előtt lesz tüntetés csütörtökön

Többek között azt kérik még, hogy ellenőrizzék a Bajkó-pataknál élők építkezési engedélyeit, és ha nincsenek rendben, akkor bontsák le az ottani házakat.

Az illegálisan építkezőket utasítsák ki a városból, vissza oda, ahonnan származnak.

Kérik még, hogy csak azoknak biztosítsanak szociális segélyt, akik meg is dolgoznak érte.

Csibi István arra számít, hogy több százan gyűlnek össze csütörtökön délután, a meghirdetett tüntetésen. Nem lesznek nagy beszédek, azért lenne fontos a nagy számú jelenlét, mert akkor szeretnék átadni a petíciót a polgármesternek, és láttatni, hogy nem csak néhány embert, hanem sokakat zavar a maroshévízi közbiztonság állapota.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS