Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Székelyföldi turnéra készül a Magyar Állami Operaház

Pethő Melánia 2018. augusztus 19., 14:13
HIRDETÉS

Nyolc székelyföldi településen mutatja be augusztus végi, szeptember eleji időpontokban a Magyar Állami Operaház Donizetti Szerelmi bájital című vígoperáját. A turné a nagy múltú Gördülő Opera-sorozat része.

Fotó: Berecz Valter

Első ízben látogat külhoni magyar településekre a Gördülő Opera nevet viselő sorozat. Az ingyenes szabadtéri előadások Magyarország Kormánya támogatásával valósulnak meg – írja szerkesztőségünkhöz juttatott közleményében az Operaház.

A közleményből kiderül: a 2017/18-as évad során hét szomszédos ország tizenhat magyarlakta települését felkereső Kárpát-Haza OperaTúra különleges élménnyel szolgált mind a külhoni közönség, mind a budapesti Opera társulata számára. A folytatást idén a Gördülő Opera-sorozat jelenti, amely csaknem 75 éve a Magyar Királyi Államvasutak és operaházi művészek missziójaként indult útnak a II. világháború után, hogy a „segítse a lelki sebek begyógyulását”, és a fővárostól messze eső településekre is eljuttassa az opera műfaját.

HIRDETÉS

A 60 év szünet után 2014-ben újraindult sorozatban most Donizetti több mint 180 éve állandó népszerűségnek örvendő vígoperája, a Szerelmi bájital lesz látható.

Helyszínek és időpontok

Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér: 2018. augusztus 31.
Kézdivásárhely, Gábor Áron tér: 2018. szeptember 1.
Csíkszereda, Szabadság tér: 2018. szeptember 2.
Gyimesközéplok, Központ: 2018. szeptember 3.
Gyergyószentmiklós, Szabadság tér: 2018. szeptember 5.
Szentegyháza, Templom tér: 2018. szeptember 6.
Székelyudvarhely, Városháza tér: 2018. szeptember 7.
Marosvásárhely, Középkori Vár: 2018. szeptember 8.

Az előadás valamennyi helyszínen 20 órakor kezdődik. A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy az ülőhelyek száma korlátozott, illetve leszögezik: rossz idő esetén az előadás elmarad.

A történet főhőse egy szegény falusi fiú, Nemorino, aki reménytelenül szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába, ő azonban a hetyke Belcore őrmester házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett fiú minden pénzét egy kuruzslótól szerzett „bájitalra” költi, hogy elnyerhesse szerelme szívét, majd a seregbe is beáll, hogy pénzhez, és ezáltal még több „csodaszerhez” jusson. Bár a bájital valójában csupán bor, Nemorino igaz szerelme végül mégis elnyeri jutalmát. A humort és idillt varázslatos melódiákkal, köztük a híres Una furtiva lagrima kezdetű tenor-áriával ötvöző darab most Toronykőy Attila rendezésben lesz látható, aki tekintettel a produkció különleges jellegére, a mába helyezte a darab cselekményét, népszínházi jelleget szán az előadásnak.

A kettős szereposztással látható magyar nyelvű produkcióban Adinát Szemere Zita és Nánási Helga, Nemorinót Biri Gergely és Ujvári Gergely, a kuruzsló Dulcamara doktort Szvétek László és Cseh Antal, míg Belcore őrmestert Geiger Lajos és Cseh Antal formálja meg. Az előadásban több mint 20 fős kórussal közreműködik az Opera Énekkara (mb. karigazgató: Csiki Gábor), az ugyancsak 20 fős Opera Zenekart Cser Ádám dirigálja.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS