HIRDETÉS

Régizene Fesztivál: a reformáció villámcsapás vagy forradalmi erjedés?

Péter Beáta 2017. július 14., 21:01 utolsó módosítás: 2017. július 14., 21:02
HIRDETÉS

A Csíkszeredai Régizene Fesztiválon szerda este a hagyományos kerekasztal-beszélgetésen lehetett részt venni, csütörtök este pedig a franciaországi Les Musiciens de Saint-Julien zenekar koncertezett a Mikó-várban.

Fotó: Kiss Szilárd

Tulajdonképpen mi is a reformáció? Egyszeri villámcsapás vagy egy állandó, forradalmi erjedés? – ezzel a címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a fesztivál mostani fő témájához kapcsolódva szerda este, amelynek moderátora Boér Károly volt. Meghívott beszélgetőtársként pedig Péter Éva, egyetemi előadótanár, Magyary Ferenc publicista, újságíró és Csörsz Rumen István bölcsész véleményét hallgathatta meg a Mikó-vár bástyatermébe szép számmal összegyűlt közönség.

Fotó: Ádám Gyula

HIRDETÉS

Az est folyamán Péter Éva a reformáció zenéjének alakulásáról tartott tartalmas előadást, több hangfelvételt is lejátszottak, a közönség együtt énekelt, és levetítették Boér Károly dokumentumfilmjét, amelyet ez év májusában készített a szászcsávási éneklő gyülekezetről.

Mit gondoltak róla?

„Amikor a reformációt értelmezni próbáljuk, abból kell kiindulni, hogy a reformátorok mit gondoltak a reformációról. A reformátorok úgy látták, hogy a reformáció Istennek a kezdeményezése arra, hogy helyre legyen állítva az Istennel való kapcsolat. A reformációnak az egyik jelentése, hogy helyreállítás. Alapvetően ezt egy Istentől indult folyamatnak gondolták, hogy itt az ideje annak, hogy ez megtörténjen” – fogalmazott Magyary Ferenc.

Fotó: Ádám Gyula

Kitárni a szívet

Csörsz Rumen István úgy véli, hajlamosak vagyunk a lezárult folyamatokat kapszulaszerűen, dióba zárva szemlélni, lekerekítetten látni. „Ez öncsalás. A reformációval kapcsolatban is az, mert ez az ötszáz év a jelen. Ebben élünk. Az individuális vallásértelmezés, a szöveg személyes ismerete, a szentírás és a szent írás jelenében működünk mi is. A polgári társadalom pontosan ezen alapul, ha ők ezeket az ablakokat annak idején nem nyitják ki, mi most itt nem beszélgetnénk ilyen fesztelenül, hanem nagyon is sokféle kasztrendszer köpenyét viselve alig állnánk szóba egymással.”

Péter Éva, mint hivatásos egyházzenész fontosnak tartja a gyülekezet számára a muzsikát. „Sokszor találkozok olyan kalotaszegi gyülekezeti énekléssel, ahol lehet, hogy az énekhang kicsit erőltetett és erőltetett hangzást tükröz, de tele van lélekkel. És ha elhallgattatjuk a gyülekezetet, akkor a lelkük is be fog szorulni. Az, hogy kitárhatják énekben a szívüket, nagyon nagy kincs számukra.”

Fotó: Ádám Gyula

Ír hagyományos zene

Csütörtök este változatos kuplék, altatók, vándordalok, a természetet dicsőítő himnuszok és táncdallamok meséltek szerelemről, hűtlenségről, az évszakokról, megszállásról és száműzetésből a Les Musiciens de Saint-Julien együttes előadásán. Francois Lazarevitch, az együttes alapítója közel húsz éve érdeklődik az ír hagyományos zene iránt, és mindig is érdekelte a népi zenélés és tánc.

Fotó: Ádám Gyula

Az együttes elfelejtett zenei gyűjteményekben fellelhető zenei anyagokat kutat fel és mutat be a népi előadásmódban gyökerező, tanult, ugyanakkor ösztönös megközelítéssel, igényes, virtuóz értelmezésben. Nevük az 1321-ben alakult Confrérie de Saint-Julien társaságra utal, amely a 18. századig tömörítette magába Párizs vándorzenészeit. Szent Julien Franciaországban pedig a vándorzenészek és táncosok patrónusa.

Fotó: Ádám Gyula

A fesztivál hétvégi programja

Pénteken 11 és 13 óra között a X. Régizenei Nyári Egyetem kurzuszáró hangversenyének első részét, majd 15 órától a második részét lehetett meghallgatni a Márton Áron Főgimnázium dísztermében. A Szent Ágoston-templomban a Barokk Fesztiválzenekar koncertezett Protestánc templomok és fejedelmi udvarok zenéje címmel. 22 órától Béres Melinda hallható a Csíki Moziban, előadásának címe Georg Philipp Telemann: 12 fantázia hegedűre basszus nélkül.

Szombaton a Mikó-várban 11 órától reneszánsz gyermeknap kezdődik, amely keretében kézműves foglalkozásokba és reneszánsz játékokba kapcsolódhatnak be a gyerekek a Pörgettyű Játszóház, a Talentum Játszóház és az Arany Griff Rend közreműködésével. A színpadon a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Barokk Zenekara koncertezik. 16 órától a református templomban a Fesztiválkórus hangversenyét lehet meghallgatni. 18 órától O Jesu, nomen dulce címmel koncertezik az Ensemble Cantilene, majd Monteverdi és kortársai műveit adja elő az Ensemble Les Nations.

Fotó: Ádám Gyula

Vasárnap a csíksomlyói kegytemplomban délelőtt fél tizenegytől szentmisét tartanak, majd ezt követően Erdélyi orgonamuzsika címmel Fazakas Ádám Sándor zenél. A református templomban fél tizenegytől istentiszteleten lehet részt venni, majd a székelyudvarhelyi Barokk Zenekar lép fel. Az unitárius templomban 11 órától tartják az istentiszteletet, amely után a Kájoni Consort szemelvényeket ad elő a német és magyar reformáció zenéjéből. A csíkzsögödi Szentháromság római katolikus templomban fél tizenegytől szentmisén, majd a Lyceum Consort előadásán lehet részt venni. 18 órától a Mikó-várban a Musica Historica a reformáció korának magyarországi zenéjéből (1530-1620) nyújt ízelítőt. 19 órától az olaszországi La Rossignol együttes azt mutatja be, hogy milyen is volt a zene és a tánc az olasz reneszánsz ünnepségeken. Este 8 órától reneszánsz táncházban lehet részt venni, Szabó Anikó vezetésével.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS