Petres Sándor: a megértésben, az elfogadásban segíthet egy magyar prefektus

Petres Sándor: a megértésben, az elfogadásban segíthet egy magyar prefektus

Petres Sándor: a jó szándék vihet előre

Fotó: Pinti Attila

Petres Sándor régi közéleti szereplő, a közigazgatás mindkét oldalán – önkormányzati, illetve kormányzati tisztségviselőként – komoly tapasztalattal rendelkezik. Hargita megye nemrég kinevezett prefektusával a nemcsak a közigazgatás helyzetéről, de a nyelvi jogokról, nemzeti jelképekről, és a gépjárművezetői vizsgákról is beszélgettünk.

Kovács Attila

2022. április 06., 12:012022. április 06., 12:01

2022. április 06., 12:092022. április 06., 12:09

– Hargita Megye Tanácsában, és ennek alelnökeként eltöltött évek után miért ment át a „másik oldalra”, a kormányhivatalba? Mi változott, jó döntés volt, vagy nem?

– 2014-ben, a kormányzati erőviszonyok átrendeződése miatt, az RMDSZ-nek újra lehetősége nyílt vezető pozíciót elfoglalni Hargita Megye Prefektusának Hivatalában. A Szövetség vezetői úgy gondolták, hogy tizennégy éves megyei önkormányzati vezetői tapasztalatom a megye lakosságának és az intézménynek is fokozottan a javára válhat. Nagyon rövid gondolkozás után elfogadtam az új kihívást. Választott tisztséget, középtávú biztonságot, politikai pályafutást, hatalmas pénzügyi felelősséget cseréltem akkor főtisztviselői karrierre. Az ideiglenes kinevezés bizonytalanságára jellemző, hogy az országszerte, velem egyszerre kinevezett főtisztviselők közül talán csak négyen vagyunk még tisztségben.

A gyakori változások miatt jó néhány prefektus vagy alprefektus kollégámnak a nevét sem volt időm megjegyezni. A pénzügyi felelősség összehasonlíthatatlanul kisebb, a más irányú sokkal nagyobb, a mozgástér néha csak tűfoknyi itt. Úgy érzem, itt is megtaláltam a helyem, de annak, hogy jó volt-e ez a döntés, nem én vagyok a megmondhatója.

A Szövetség vezetői, a polgármesterek, intézményvezetők, a megye lakossága hivatottak ezt eldönteni.

– Fontos-e, hogy magyar vagy román prefektusa van Hargita megyének?

– Egy ideális világban mindegy lenne. A valóságban biztosan nem az. Azok számára, akik mindig mindent jobban tudnak, nem lehet jó megoldást találni. A jó szándékú emberekhez viszont közelebb lehet és kell vinni ezt az intézményt. A konkrét feladat a törvények alkalmazása és alkalmaztatása, de az érdekelteknek el kell magyarázni a döntéseket, támogatni kell őket a törvényes megoldások megtalálásában. A megértésben, elfogadásban segíthet egy magyar prefektus.

– Székely és magyar zászlók: lehet-e ezt a kérdést úgy kezelni, hogy ne bírságoljon a prefektus, de a nemzeti jelképek azért használhatók legyenek; a székely zászló, amely nem egy másik állam zászlója, például állandó jelleggel? Mi a megoldás?

– Két különböző síkon kell párhuzamosan eredményre törekednünk. Szükséges a jelenlegi jogszabályok jó szándékú pontosítása, megengedőbbé tétele, enélkül nem lesz előrelépés. Másrészt, a létező törvényes előírásoknak megfelelő gyakorlatot kell kialakítani. Olyan kompromisszumokra van szükség, amelyeket magyar és román polgártársaink többsége elfogad.

Hogy konkrét példát adjak: Csíkszeredában több éve sikerült megteremteni a szimbólumhasználat olyan módját, ami nem vont maga után sem fölösleges médiahisztit, sem büntetést. Persze, nem újdonság az, hogy vannak és lesznek olyanok, akiknek érdeke vagy meggyőződése nem engedi a nyugodt, békés, méltóságteljes ünneplés elfogadását.


– Maradjunk még az együttélésnél. Hogy látja, érvényesülnek-e maradéktalanul a nyelvi jogok Hargita megyében? Boldogul-e anyanyelvén mindenki, főként a hivatalokban?

– Meggyőződésem, hogy folyamatosan javul a nyelvi jogok érvényesítésének lehetősége, de rengeteg energiára, időre és jó szándékra lesz még szükségünk. Ugyanakkor nem hiszem, hogy elérhetjük valaha a „maradéktalan” érvényesülés állapotát, mert igen sokféleképpen értelmezzük ezt. Ha valaki arra számít, hogy Hargita megyében életútja során teljesen egynyelvű ügyintézéssel fog találkozni, azt jó eséllyel csalódás fogja érni. Mint jó néhány más téren, a jogrendszer pontosítása és a segítőkészség, a jó szándék vihet előre.

– A prefektusi hivatalban eltöltött évek tapasztalatai alapján, hogy látja, miként működik a helyi és megyei közigazgatás Hargita megyében? Van-e fejlődés, vannak-e olyan tanácsi határozatok, amelyek nem felelnek meg a törvénynek? Miben kellene fejlődni?

– Vannak és mindig lesznek javításra szoruló határozatok, rendeletek. A közigazgatási szféra értékelése, ezáltal vonzósága nagyon hullámzó.

A törvényi környezet nem képes olyan ütemben alkalmazkodni rohanó világunkhoz, hogy ne adódjanak nehezen megoldható helyzetek, értelmezési különbségek.

A következetesség és kiszámíthatóság sem mindennapos vendég a jogi környezet kialakításában, alkalmazásában. Az önkormányzatok mindig többet és többet akarnak megvalósítani, a prefektúra szerepe, hogy ezt a munkát legális keretek között tartsa. Úgy gondolom, Hargita megye helyi és megyei közigazgatása erős alapokon áll. Jó képességű szakemberek, tapasztalat és tanulni vágyás, kellő stabilitás a jellemzői.

– A prefektusi hivatalnak alárendelt intézmények közül a legtöbben a Hargita Megyei Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Közszolgálatot keresik fel. Lehet-e rövidíteni a gépjárművezetői vizsgára való várakozás időtartamát, és ami legalább ilyen fontos: elérhetővé tenni ezt több városban, nemcsak Csíkszeredában?

– A várakozás időtartamát törvénymódosítással és több alkalmazottal lehetne csökkenteni, folyamatosan próbáljuk meggyőzni erről a törvényhozást és a kormányt is.

Minden évben megküzdünk azért, hogy megmaradjon a gyakorlati vizsga lehetősége Csíkszeredán kívül.

Az elméleti vizsga lebonyolításához szükséges infrastruktúra- és személyzeti követelmények viszont olyan beruházási és fenntartási költségeket feltételeznének, amelyeknek biztosítását nem látom valószínűnek. A polgártársaink jobb kiszolgálására viszont megoldásokat fogunk keresni, minden külső körülménytől függetlenül.

– A központosítás lebontásánál maradva, melyek azok a prefektusi hivatal alárendeltségébe tartozó szolgáltatások, tevékenységek, amelyeket több városban is lehet biztosítani a megyeszékhelyen kívül?

– A prefektusi hivatalok, de a többi, megyei szintű hivatal tevékenységét is át kell gondolni. A költségcsökkentésekre, személyzeti megszorításokra való törekvések mindennapjaiban a jobb együttműködést, de az informatika alkalmazását is új szintre kell emelni.

Nem abban látom a sikerre vezető utat, hogy majd sok-sok hivatal még több irodácskát nyit mindenfele, hanem rendszerek, szolgáltatások integrálásában, közös erőfeszítésben.

Másrészt, a járványhelyzet rákényszerítette a kormányzati és az önkormányzati szférát is a számítástechnika kínálta lehetőségek sokkal jobb és gyorsabb kihasználására. Azon leszünk, hogy a veszély elmúltával ne adjuk fel a „kényszer szülte” eredményeket, ne kényelmesedjünk vissza az ügyintézés középkorába.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 06., csütörtök

Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját

Hivatalosan is kezdetét vette csütörtök este az Európassió Kongresszus. Habár a megnyitó csak pénteken lesz, a nulladik napon felvonták az ünnepi lobogót.

Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját
Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját
2024. június 06., csütörtök

Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját

2024. június 06., csütörtök

Esetenként olcsóbb lenne újat építeni, mint a meglévőt felújítani

Választási kampányhoz dukáló ígéretet tett Antal Árpád: a bölcsődétől az egyetemig 2030-ig hét új építésű tanintézménnyel bővül a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által fenntartott tanügyi rendszer, és minden meglévő iskolát és óvodát felújítanak.

Esetenként olcsóbb lenne újat építeni, mint a meglévőt felújítani
2024. június 06., csütörtök

Új otthonba költöztek az ott ellátott gyerekek a Gyárfás-kúriából

Két családi típusú házat avattak fel csütörtökön Székelykeresztúron és egy nappali tanácsadói központot is létrehoztak a sérült gyermekeknek.

Új otthonba költöztek az ott ellátott gyerekek a Gyárfás-kúriából
2024. június 06., csütörtök

Bizonyítottak az elektromos buszok, tovább okosodik a sepsiszentgyörgyi közszállítási rendszer

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által 2017-ben elfogadott mobilitási tervben meghatározott célokból még nincs minden teljesítve, de már nagyon sok előrehaladás van a környezetkímélő, civilizált, elérhető közszállítás kiépítése felé vezető úton.

Bizonyítottak az elektromos buszok, tovább okosodik a sepsiszentgyörgyi közszállítási rendszer
2024. június 06., csütörtök

Fogyatékkal élő és beteg gyerekeknek szerveznek programot a Marosvásárhelyi Állatkertben

Fogyatékkal élő és krónikus beteg gyermekeknek és hozzátartozóiknak szervezik meg immár hetedik alkalommal az Áloméj az állatkertben eseményt pénteken Marosvásárhelyen.

Fogyatékkal élő és beteg gyerekeknek szerveznek programot a Marosvásárhelyi Állatkertben
2024. június 06., csütörtök

Talán csak egy nagy kukoricás lenne ott, ahol ma az ország sportéletének egyik központja körvonalazódik

Az épülő sepsiszentgyörgyi elkerülőút leghosszabb hídján tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, valamint Tamás Sándor és Antal Árpád, a Kovászna megyei és megyeszékhelyi önkormányzatok vezetői.

Talán csak egy nagy kukoricás lenne ott, ahol ma az ország sportéletének egyik központja körvonalazódik
2024. június 06., csütörtök

Súlyos baleset történt Libánfalván, az érintett útszakaszt lezárták

Közúti baleset történt Libánfalván, melynek során több személy is megsérült, egyet közülük mentőhelikopterrel szállítottak kórházba, csütörtökön délután – tájékoztat közleményében a Maros megyei tűzoltóság.

Súlyos baleset történt Libánfalván, az érintett útszakaszt lezárták
2024. június 06., csütörtök

Klein László: néhány gondolat Székelykeresztúr jövőjéről

Székelykeresztúr történelmileg is mindig a kis térség központja volt. Ezt a központi szerepet meg kell erősítsük, annál is inkább hiszen Hargita megye tanácsának az élére Bíró Barna Botondot támogatva Udvarhelyszék és Keresztúr fiúszék jövőbeni kilátásai javulni fognak.

Klein László: néhány gondolat Székelykeresztúr jövőjéről
2024. június 06., csütörtök

A polgármester legjobb barátja az aszfalt – de ez nem elég

A helyhatósági választások kitűzött időpontjához közeledve több más város után Sepsiszentgyörgyön is megmondóestre hívta a politika iránt érdeklődő polgárokat az RMDSZ a Székely Nemzeti Múzeum kertjében felállított hatalmas sátorba szerdán.

A polgármester legjobb barátja az aszfalt – de ez nem elég
2024. június 06., csütörtök

Itt a (road)show ideje – turnéra indul a Rádió GaGa

Ezen a nyáron a Rádió GaGa csapata nyakába veszi Székelyföldet és öt nagyrendezvényen is jelen lesz a Duma Dubával. A GaGa műsorvezetőivel és munkatársaival a NyárON Szeredán, a Sokadalom rendezvényén, a VIBE Fesztiválon, Tusványoson és a Tabakón is találkozhattok.

Itt a (road)show ideje – turnéra indul a Rádió GaGa
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!