Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Nőtt a szociális ösztöndíj, de kevesebb a diák is, aki itthon maradna érte

Széchely István 2018. szeptember 15., 13:00
HIRDETÉS

Közel harminc százalékkal nő az új tanévtől a nehéz anyagi helyzetben élő középiskolások által igényelhető szociális ösztöndíj értéke, és a jogosultságot meghatározó jövedelmi küszöb felső értéke is. Utóbbit hosszú évek óta nem módosították, így mára több ezerről néhány százra zsugorodott a jogosultak száma Hargita megyében.

Az eddiginél 70 lejjel nagyobb havi támogatást kapnak a szociális ösztöndíjra jogosult diákok. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Az eddigi 180 lejről 250-re nő a hátrányos helyzetű középiskolai diákoknak járó szociális ösztöndíj (románul Bani de liceu) értéke az új tanévtől. Az új szabályozás értelmében nő a jövedelmi küszöb felső értéke is, amely alapján a szociális ösztöndíjat megítélik. Így tehát többen kaphatják meg a támogatást, mint korábban.

Mostanáig a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladhatta meg a 150 lejt, ezt az értéket most 500 lejre emelte a kormány.

Az intézkedésre a bruttó minimálbér 1900 lejre emelése miatt volt szükség – jelentette be a határozat elfogadását követően Nela Barbu kormányszóvivő.

„Reméljük, ösztönözni fogja őket”

A feltételekben meghatározott jövedelmi küszöb megemelésével az előző évekhez képest idén valószínűleg többen kaphatják meg a támogatást Hargita megyében – véli Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő. A jövedelmi küszöböt hosszú évek óta nem módosították, feltételezhetően ez a fő oka annak, hogy az évekkel ezelőtti néhány ezerről mára néhány százra csökkent az ösztöndíjra jogosultak száma Hargita megyében: számuk a 2017–2018-as tanévben kevesebb mint 400 volt. A főtanfelügyelő reméli, hogy a megemelt értékű támogatás valamelyest csökkenti az iskolaelhagyást, jóllehet

a 250 lej nem egy jelentős összeg.

„Reméljük, ha nem is nagy arányban, de kicsit ösztönözni fogja őket, hogy járjanak iskolába” – fogalmazott. Túlzott reményeket azonban nem fűznek a juttatás hatásához, hiszen – mint arról beszámolt –

van olyan szakiskolai osztály, amelyben tavaly még tizenöten voltak, de iskolakezdésre négyen maradtak, és a hollétükre vonatkozó kérdésre arról tájékoztatták, hogy elmentek külföldre dolgozni,

nem érdekli őket az iskola. „Tanköteles, de ha elment külföldre, mit tudunk csinálni?” – tette fel a kérdést Görbe Péter.

A szociális ösztöndíjat egyébként szabadon elkölthetik az arra jogosult diákok, elméletileg ugyan tanszerek vásárlására vagy az iskoláztatásukkal kapcsolatos költségekre kellene fordítaniuk, de ezt nem ellenőrzik. A sok igazolatlan hiányzás vagy a rossz magaviseleti jegy viszont a támogatás megvonását eredményezi.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS