Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nehezebben indulnak a télnek a Szeretetkonyhán

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 14., 18:00
HIRDETÉS

Kezdetben hatvan, majd közel százötven, jelenleg pedig kilencvennégy rászorulónak nyújt segítséget, heti öt nap meleg ebédet a gyergyószentmiklósi Szeretetkonyha. A Szent Márton Alapítvány által működtetett konyha fenntartását, működtetését gondoskodó lelkület segíti.

A Szeretetkonyhán jelenleg 94 személynek főznek Fotó: Baricz-Tamás Imola

A Szeretetkonyhát 1997-ben hozta létre a néhai Hajdó István főesperes-plébános. A kezdeményezést nemcsak erkölcsileg támogatta, de fel is karolta több helyi civil szervezet és magánszemély. A Gyergyószentmiklóson élő rászorulók étkeztetése az indulástól a Korona épületében történik. Időközben az uniós szabályoknak megfelelően felújították a konyhát, a korszerűsítési munkálatokat a Szent Miklós-plébánia vállalta Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános irányításával.

A Szeretetkonyhát a Szent Márton Alapítvány működteti, immár alkalmazottak segítségével, akik önkéntes elődeik mintájára próbálnak naponta eleget tenni feladatuknak.

HIRDETÉS

A legfontosabb a konyha létében a lelket gazdagító másokra való gondolás, gondoskodás. Szegényebb lenne a város a Szeretetkonyha nélkül – mondják többen is.

Kénytelenek voltak csökkenteni 

A napi egyszeri egy tál meleg ételből sem tudnak biztosítani minden rászorulónak, nehezebben indulnak a télnek, tudtuk meg Székely Leventétől, a konyhát működtető alapítvány képviselőjétől. „Már második éve, hogy nem kapunk állami támogatást, a működési engedély hiánya miatt. A támogatás megvonása miatt két lehetőség közül választhattunk: megszüntetjük a konyha működését, vagy lecsökkentjük az itt étkezők számát. Csökkentenünk kellett, korábban 140 személy napi étkezését biztosítottuk, jelenleg 94 azok száma, akik heti öt alkalommal meleg ebédet kapnak.

A családok jövedelmének függvényében döntöttünk, leginkább olyan esetekben függesztettük fel a támogatásunkat, ahol a családban fiatal, munkaképes személyek vannak.

Az évek folyamán senkinek a kérését nem utasítottuk el, egy tál ételről van szó, de ezt a lépést most kénytelenek voltunk megtenni” – ismertette Székely Levente. Hozzátette, „jelenleg hárman képezik a kiszolgálószemélyzetet, az engedélyhez szükséges tűzoltósági bizonylat jóváhagyásához a dokumentációt már leadtuk. Reméljük, hamarosan zöld utat kapunk, és számíthatunk az önkormányzat támogatására is.”

Gondoskodnak a város lakói 

A gyergyóiak is segítik a Szeretetkonyhát abban, hogy a közel száz rászorulónak naponta meleg ebédet biztosítsanak. „A konyha az alapítvány saját tevékenységéből és a gyergyóiak nagylelkűségéből működik. Sok olyan magánszemély is van, akik több éve rendszeresen egy bizonyos összeggel hozzájárulnak a fenntartásához, közülük

legtöbben névtelenül adakoznak.

Rendszeres támogatóink a gyergyói pékségek, helyi civil szervezetek. A gyergyói fiatalok is nagylelkűek, minden évben az Ifinapok alkalmával gyűjtött tartósélelmiszer-adományukból szinte egy hónapig gazdálkodunk, most is számítunk rájuk. Önkéntesek is segítik a konyha működését, egy fiatal lány napi rendszerességgel segédkezik a konyhán. Molnár Margit, Manyi néni önkéntesként heti egy alkalommal fogadja az étkezőket, segít az egytálétel kiosztásában” – számolt be Székely Levente.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS