HIRDETÉS

 

Meglátszik a közösségi munka eredménye Máréfalván

Fülöp-Székely Botond 2017. augusztus 13., 15:40
HIRDETÉS

Több mint hetven személy vett részt a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület, valamint a helyi katolikus egyházközség által rendezett Kaláka-napokon. A közmunka részeként az önkéntesek patakmedret takarítottak, megtisztították a templom és a temető környékét, valamint kisebb-nagyobb felújításokat is elvégeztek.

Fotó: Pál Árpád

„Semmiképp sem akartunk a megszokottakhoz hasonló falunapokat szervezni, inkább valami tartalmasabb, értékteremtő programban gondolkodtunk” – elevenítette fel lapunknak András Lóránd, a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület alelnöke, miként indították útjára a Kaláka-napokat. Mint mondta, szervezetük 2009 óta tart közmunkát, ám a rendezvény csak négy éve nőtte ki magát falunappá.

HIRDETÉS

Idén a Medvenyelv patak több mint egy kilométeres szakaszát, valamint a település utcáit tisztították meg az önkéntesek, de a templom udvarán, illetve a régi és az új temetőkben is takarítottak. Egyebek mellett gyeptéglát helyeztek el a régi sírkert kerítése mellett, illetve rendbe hozták annak kapuját, térkövezett járdát építettek a ravatalozó udvarán és tatarozták az ottani vizesblokkot is.

András rámutatott, több helyi civil szervezet is segítette a munkát: volt, amelyik eszközöket biztosított, de olyan is, amely önkénteseket küldött. Rajtuk kívül szakemberek – építkezési vállalkozó, kapufaragó stb. – és más civilek is csatlakoztak a munkához, így

több mint hetvenen dolgoztak a település megszépítésén.

Fotó: Pál Árpád

András Lóránd rámutatott, volt olyan évük is, amikor a két napra meghirdetett közmunkához több mint 250-en csatlakoztak, de volt, hogy még húszan sem, így a mostani létszám nem számít rossznak.

Az lenne a legfontosabb, hogy tudatosuljon az emberekben, hogy egy faluközösség élete úgy kell kinézzen, mint mindenkinek a saját udvara: mikor látom, hogy a kert leszakadt, akkor nem várok a szomszédra, hogy megjavítsa, hanem magam teszem rendbe. A közösség össze kell fogjon, hogy megoldja a saját problémáit

– fogalmazott.

Fotó: Pál Árpád

Abból is jól látszott a helyiek eltökéltsége, hogy a nagy kánikula ellenére sem állt meg a munka, alig lehetett megszólítani valakit néhány mondat erejéig. Lukács Sándor, egyháztanácsos, a templom gondnoka lapunknak elmondta, már régóta tervezett egy hasonló akciót, hiszen nagyon rossz állapotban volt a temetők környéke.

Legalább azt tartsuk rendben, amit őseink megcsináltak nekünk. Sok pénze nincs az egyháznak, de az anyagot megvesszük, s a munkát önkéntesek bevonásával elvégezzük

– mondta. A korábban említett munkálatokon kívül fontosnak nevezte még a ravatalozó udvarán lévő kút megjavítását is, amely régóta el volt romolva. Reményét fejezte ki, hogy a közös munka arra ösztönöz mindenkit, hogy jobban vigyázzanak környezetükre.

Még az interjú idejére sem hagyta abba a munkát Pálfi József, önkormányzati képviselő, a kalákát szervező ifjúsági egyesület elnöke. „A közösségi munka az mindig fontos, mert építő jellege van, ez tartja össze az embereket. Ráadásul mindenre nem jut pénz a faluban, de a régi kalákamódszer hagyományát továbbörökítve, mi magunk is elvégezhetünk különböző felújításokat” – jelentette ki. Hozzátette,

annyi munka volt, hogy ha kétszer több önkéntes jön el a közmunkára, akkor is lett volna, amit csináljanak. Dicséretesnek nevezte ugyanakkor a részvevők erőfeszítéseit, hiszen ebből látszik, hogy vannak tenni akaró emberek Máréfalván.

Fotó: Pál Árpád

„Lelkileg is jó érzés, amikor az ember részt vehet egy kalákában, amelyet a falu megszépülése érdekében szerveztek meg” – fogalmazott Székely Márton, helyi lakos. Szerinte az közmunka ugyanakkor azért is fontos, mert a résztvevők könnyebben beilleszkedhetnek a faluközösségbe.

Ha valaki ellátogat Máréfalvára, akkor láthatja, hogy nálunk van élet, van tenni akarás az emberekben

– magyarázta. Székely úgy látja, mindenképp érdemesebb a mostanihoz hasonló falunapokat szervezni a megszokottakkal szemben. Arra buzdított mindenkit, hogy máskor is vegyenek részt a kalákákon, hiszen így tiszta lesz a lelkiismeretük, később nem bánják, hogy nem mentek el segíteni. „Ez olyan mint például egy lakodalom: ha aznap nem voltunk, másnap már nem tudjuk megtisztelni jelenlétünkkel az ifjú párt. Persze a közös munka után jól esik az embernek, ha van egy kis zenebona is, hiszen a szórakozásnak is megvan a helye egy falu életében” – tette hozzá.

A kaláka egyébként az abásfalvi cigányzenekar muzsikájával, illetve a templom kertjében megszervezett közös bográcsozással zárult.

Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS