HIRDETÉS

Studium – Prospero „eljegyzés” a Rigó utcában

Gáspár Botond 2014. július 06., 13:22 utolsó módosítás: 2014. július 06., 15:14

A Studium Alapítvány az orvosi, a Prospero Alapítvány pedig a művészeti egyetem háttérintézményeként végezte tevékenységét, de immár közösen folytatják a biztonságot és erőt felmutató munkát a megújuló Rigó utcai központban.

Fotó: Boda L. Gergely

Hathatós magyarországi, valamint helyi vállalkozók támogatásával újult meg a marosvásárhelyi Studium Alapítvány Rigó (Gh. Avramescu) utca 11. szám alatti ingatlanja, amely az eddig szakkönyvtár mellett immár a szintén marosvásárhelyi Prospero Alapítvánnyal közösen létrehozott ügykezelői központot is magában foglalja. Az épület hivatalos átadóját július 5-én délelőtt tartották.

„Ezt az épületet hatodéves orvostanhallgatók bérelték, majd az Apáczai Közalapítvány segítségével sikerült megvásárolnunk. Az épületben több civil szervezetnek is működési helyszínt biztosítunk, és nagy öröm, hogy a két alapítvány tevékenységének irányítását több mint 15 éve végző két professzor is jelen lehet és segíthet” – mondta a Studium Alapítvány ügyvezetője, Vass Levente, majd megköszönte a támogatást Répás Zsuzsannának, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárának és munkatársának, Brendus Rékának, valamint az alapítvány jelen levő állandó támogatóinak.

„Beérni látszik az építkezés, a közös munka meghozza gyümölcsét, és ezt folytatni kell” – mondta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemért tett munkásságáért Miskolczy Dezső-díjjal kitüntetett Répás Zsuzsanna, aki Bolyai Jánost idézte: „Az ember akkor ember, ha az összes választási lehetőség közül a legnehezebbet választja.” „Ha a legnehezebb úton lehet a közösség javát szolgálni, akkor azt kell választani, és íme a sok gáncsoskodás, akadály ellenére is tud építkezni a marosvásárhelyi magyarság. A gyümölcsöző együttműködés eredménye az orvosi egyetem is, hogy egykoron beindulhatott a magyar nyelvű oktatás, és a szakkönyvtár állományának bővülése is összefogással volt lehetséges, amely előrevetíti, hogy 50 vagy 100 év múlva is lesz magyar orvosképzés Marosvásárhelyen” – fogalmazott Répás, majd Széchenyivel együtt mondta: „A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma”.


A Studium Alapítvány elnöke, Jung János a kezdeti nehézségeket és a barátságok kialakulását idézte fel, amely immár az ingatlanállomány bővítéséhez vezetett, sőt, oda, hogy most „eljegyezte” egymást a Studium és a Prospero, a két alapítványt összevonják, jelenleg zajlik a jogi folyamat. „Az, hogy a civil társadalom hogyan tud intézményeket létrehozni, kötődik ahhoz, hogy miként tudunk megmaradni. Az egyetemi oktatók és hallgatók, illetve a színészek fontos részei a város magyar társadalmának, és közösen, megerősített intézményi háttérrel jobban tudjuk képviselni céljainkat” – ismertette a művészeti egyetem háttérintézményeként tevékenykedő Prospero Alapítvány elnöke, Béres András.

Nagy László unitárius főjegyző az őseinktől kapott örökség átadását említve megáldotta a felújított szakkönyvtárat, majd a piros-fehér-zöld szalag elvágása következett. Az ingatlan alagsorában klubhelyiséget és a raktárt (dokumentumjellegű kiadványok és jegyzetek is találhatók itt) rendeztek be, a földszintjén található az olvasóterem, társalgó, szorgalmi és a diákok rendelkezésére bocsájtott, kiadványkészítésre alkalmas géppel ellátott terem, illetve mellékhelyiségek, az emeleten pedig kis konyha és mellékhelyiségek, partnerszervezetek közös irodája, gazdasági és pályázati, illetve közkapcsolati iroda, előadóterem, vezetőségi iroda, a falon pedig megtekinthető a támogatók névsora, a Miskolczy Dezső-emlékplakett, a tavaly elnyert Magyar Termék nagydíj, az OSIM-márkavédelem és az alapítványok vezetőségének, valamint kuratóriumi tagjainak névsora. Nyitva tartás hétfőtől péntekig 8.30 és 15.30 között.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS