HIRDETÉS

Megosztó látvány, az első esőig

Simon Virág 2014. július 01., 09:42

Befejezték a marosvásárhelyi Rákóczi-lépcső díszítését a művészetis diákok. A fehér alapra rajzolt, festett fekete és piros minták megosztják a közvéleményt. Vannak, akik hevesen tiltakoztak ellene, mások kedvezően fogadták, katrincás mintát véltek felfedezni az alkotásban. A Digitális Erdély Fesztivál keretében megkésve létrehozott „műről” egy dolog bizton elmondható: nem lesz tartós.

Fotó: Boda L. Gergely

Mint korábban beszámoltunk róla, a június közepén tartott Digitális Erdély Fesztivál keretében szerették volna lefesteni a marosvásárhelyi Rákóczi-lépcsőt, ám a kedvezőtlen időjárás és az engedély hiánya miatt erre nem került sor.

3D-s, színes minta

A fesztivál főszervezője, Alex Neţoiu elmondta: azt szerették volna, hogy ne csak filmeket vetítsenek és videoinstallációkkal szórakoztassák a nézőket, hanem valami „maradandót” is alkossanak, ezért hirdették meg a Rákóczi-lépcső díszítésére kiírt pályázatot. A művészetis diákok által bemutatott minták közül kiválasztottak egyet, amely – véleményük szerint – lentről nézve 3D-s látványt is biztosít. A városházától megvolt az engedélyük a lépcső lefestésére, de szükségük volt a műemlékvédelmi hivatal jóváhagyására is. Miután ezt megkapták és az idő is kedvező volt, a múlt hétvégén megtörtént a díszítés. A főszervező hangsúlyozta: a művészetisek alkotása csak ideig-óráig fogja színesíti a lépcsőt, hiszen a festék nem időtálló, az eső lassan lemossa.

Megoszlanak a vélemények

A marosvásárhelyiek nagy többsége csodálkozva fogadta a művészetis diákok munkáját. Voltak, akik a csángó és a román népviseletből ismert katrincához hasonlították a fehér-piros-fekete mintát, volt, aki felháborodott, hogy nem szerveztek közvitát, hogy a lakosság közösen döntsön a mintáról, a színekről. Magos Katinka, aki naponta használja a lépcsőt, azt mondta: szerinte szebb, mint amikor csupasz volt, és ha valóban csak ideiglenes a festés, nem érti, miért kell háborogni. „Jó lenne, ha kicsit rendbe tennék és kivilágítanák, hiszen sötétedés után csak botladozni lehet rajta, s kicsit ijesztő is” – fogalmazott a fiatalasszony.

Művészeti megnyilvánulás

A Székelyhon érdeklődésére a Maros Megyei Múzeum igazgatója, Soós Zoltán elmondta, szerinte a Rákóczi lépcső lefestése egy művészeti megnyilvánulás, amely ideiglenesen feldobja az egyébként szürke és javításra szoruló teret. „Szerintem hangulatos lett, persze a visszajelzésekből láthatjuk, hogy mindenki másként értékeli a ráfestett motívumokat és a használt színeket. Értékelni kell az ilyen kezdeményezéseket. Jó volna, ha Marosvásárhely több pontján lennének hasonló színes művészi alkotások. Akinek tetszik, az fogadja jó szívvel, akinek pedig nem, az addig ne járjon arra, amíg az első kiadósabb eső le nem mossa, le nem koptatja a festéket” – tanácsolta a múzeum igazgatója.

Hetven lépcsőfok

Már a várépítés időszakában is létezett egy kaptatós utca a jelenlegi Rákóczi-lépcső helyén, amely a Szentgyörgy utcát a Várral kötötte össze. Dr. Bernády György polgármestersége alatt 1902-ben építették ide ezt a hetven lépcsőfokot, amelyet a fölötte levő utcáról Rákóczi-lépcsőnek neveztek el annak emlékére, hogy II. Rákóczi Ferencet Marosvásárhelyen iktatták be Erdély fejedelmévé 1707. április 5-én. A feljárót Soós Pál építőmester készítette.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS