HIRDETÉS

Kevesebb kirándulás, több papírmunka

Becze Dalma 2014. május 12., 16:50 utolsó módosítás: 2014. május 12., 17:00

Nem olyan egyszerű manapság egy osztálykirándulást megszervezni, a legkisebb kiszálláshoz is hosszas utánajárás és rengeteg papírmunka szükséges. Bár az idén érvénybe lépett törvényszigorítás a gyerekek biztonságát segíti elő, a pedagógusokat megterheli a sok engedély beszerzése.

Már az Iskola másként alternatív hét folyamán felmerültek a kiszállások dokumentációival kapcsolatos nehézségek, de egy vidéki iskolának például egy bábszínházi látogatás is sok papírmunkába kerül. A tanév végéhez közeledve osztálykirándulásokat szerveznek, azonban a sok utánajárás miatt előreláthatóan csökken majd ezek száma.

A kiránduláshoz hozzájáruló összes szervezettől szükség van papírokra, a szállító cégtől, a szállást és étkezést biztosítóktól, sőt a tevékenység lebonyolítóitól is. A háziorvosnak igazolást kell adnia a gyerek egészségügyi állapotáról, és nem utolsó sorban szülői engedély is szükséges ahhoz, hogy kiskorú részt vehessen az adott kiránduláson. Amennyiben több napos kirándulásról, táborról van szó, egy tábortervet is kell tartalmaznia a dokumentációnak, amelyben szerepel az összes úti cél, akárcsak a feladatok vagy játékok, amelyeken a diákok részt vesznek. Ezeket az igazolásokat, engedélyeket, terveket két példányban kell összeállítani, egyik a tanfelügyelőségen másik pedig az iskolában marad.  

A dokumentációkkal foglalkozó tanfelügyelő, Minodora Deac elmondta, bármilyen kiszálláshoz szükségesek ezek a papírok. „Az Oktatási Minisztérium határozata alapján részletes beszámolót kell készíteniük a pedagógusoknak a kiszállásokat illetően. Bár Maros megyében nem voltak balesetek vagy bármilyen más jellegű gondok kirándulások alkalmával, az ország több megyéjében történt ilyesmi. Ezáltal csak a gyerekek biztonságát szeretné növelni a szaktárca” – mondta a tanfelügyelő.

A pedagógusok úgy érzik, hogy a temérdek papírmunka még jobban megterheli őket. A Nagyernyei Általános Iskola igazgatója, Kali Gabriella elmondta, valószínűleg csökkenni fog a kirándulások száma emiatt. „Nagyon sok a plusz utánajárás, de nyilvánvalóan nem lehetetlen. Egy kisebb kiruccanást, mondjuk egy bábszínházi előadást is nehezebb megszervezni, nem hogy egy két-három napos kirándulást összehozni. Sajnos attól tartok, hogy emiatt kevesebb pedagógus vállalja be a szervezést” – tudtuk meg az intézményvezetőtől.

A szervezetek, intézmények igyekeznek segíteni a pedagógusoknak, rendelkezésükre állnak bármilyen engedélyre, leírása legyen szükségük. Az Ariel Gyermek és Ifjúsági Színház igazgatója, Gavril Cadariu elmondta, volt már olyan eset, hogy messziről érkeztek diákok kérték az intézmény pecsétjét. Az igazgató hozzátette szívesen segítenek ilyen kérdésekben.

A több napos rendezvényeket szervező Outward Bound szállást és étkezést is biztosít a diákok számára, ezért felajánlották, hogy az őket érintő dokumentációkat előre elkészítik. „Észleltünk egyfajta megtorpanást a pedagógusok részéről, ezért mi így próbálunk segíteni. A szállást, étkezést és tábortervet, sőt kérésre még a szállás papírjait is előre kitöltjük, s a jelentkezőknek készen odaadjuk” – mondta Varga Katalin közkapcsolati felelős.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS