HIRDETÉS

Hazaérkeztek a marosvásárhelyi hagyományőrzők

2012. augusztus 16., 14:00 utolsó módosítás: 2012. augusztus 16., 16:02

A marosvásárhelyi Kerecsensólyom Hagyományőrző Egyesület tagjai hétfőn érkeztek haza a bugaci pusztán tartott Kurultajról, amely mára már Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye több tízezer magyar és hun-türk érzelmű hagyományőrző és -tisztelő résztvevővel.

 

Magyarságtörténetünkkel kapcsolatos előadásokon vettek részt, fémkohászati és kovácsoló, csikós, harci, íjász- és barantabemutatóknak voltak szemtanúi a vásárhelyiek az augusztus 10–12. között tartott törzsi gyűlésen. Ugyanakkor számos, a magyarokkal rokon népek küldötteivel is sikerült reményeik szerint hosszú távú barátságot kötniük.


Eleink iránti tisztelet

Az egyesület elnöke, Tölgyesi Szabolcs elmondta: „Szükség van erre a gyűlésre, ahol minden magyarérzelmű ember rendbe teheti őseibe és azok szokásaiba, valamint magyarságába vetett hitét és bizalmát. Lelki erőt ad a hagyományaink továbbéltetéséhez és magyar mivoltunk egészének a kutatásához és csodálatához. Szemet és lelket gyönyörködtető látvány több ezer hasonló gondolkodású emberrel találkozni, akik a rendezvény egész ideje alatt őseink által is viselt különböző harci és hétköznapi viseletbe voltak beöltözve és eleink hajlékában, jurtában laktak”.

„Sokan vagyunk ebben a kicsi világban”

Igen ritka eseményeknek is tanúi lehettek a jelenlevők, mint például a sámánkuruzslás, gyógyítás, amelyet egy belső-ázsiai sámán végzett. „Igen jó tapasztalatokkal és élményekkel térhettünk haza. Testközelből láthattunk lovas harcász, különböző harművészeti bemutatókat, csikós bravúrokat, távlövő íjász világrekorddöntést. Ez volt az első alkalom, hogy a Kurultájon részt vettünk, de úgy érezzük, ennek ellenére komoly kapcsolatok születtek jakut, török, dagesztáni, lengyel, magyarországi és erdélyi hagyományaikat éltető és tisztelő csoportokkal és személyekkel. A fizikai világon és tapasztalatokon túl fontos része ennek a gyűlésnek az ünnep. Az ünnep, hogy sokan vagyunk ebben a kicsi világban, akik hasonlóan gondolkodunk és tartalmasan próbáljuk élni hétköznapjainkat, ragaszkodva, ahhoz, amit eleinktől kaptunk örökül” – tette hozzá Tölgyesi Szabolcs.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS