Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Elkobozták a magánterületen felállított szovátai Wass-szobrot

Székelyhon 2014. június 12., 13:11 utolsó módosítás: 2014. június 12., 14:13

Elkobozták a román hatóságok csütörtökön reggel azt a Wass Albert-szobrot, amelyet pünkösdvasárnap a saját háza udvarán állított fel egy lakos Szovátán. A rendőrségi akcióról Tóth Ferenc elektronikus levélben tájékoztatta a Krónika és a Székelyhon.ro szerkesztőségét, hozzátéve: házkutatást is folytattak nála, június 17-re, keddre pedig gyanúsítottként kihallgatásra idézték Marosvásárhelyre.

Mint arról beszámoltunk, az erdélyi író büsztjét vasárnap magánterületen avatták fel Szovátán, miután a román állam által háborús bűnösnek tartott író alakját közterületen nem önthetik szoborba. Az amerikai emigrációban 1998-ban, kilencvenévesen elhunyt Wass Albertet fiatal katonatisztként, bajusszal ábrázoló műkő mellszobor Miholcsa József képzőművész alkotása, aki Tóth Ferenc felkérésére készítette el a büsztöt.

A szobrot Bajkó Norbert szovátai katolikus segédlelkész és Bartha József holtmarosi református lelkipásztor szentelte fel, az eseményen részt vettek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Jobbik marosvásárhelyi szimpatizánsai, de a csíksomlyói búcsúról hazatérő magyarországi zarándokok is.

Az erdélyi írót – akinek több szobra van Magyarországon – ma is háborús bűnösként tartják nyilván Romániában, a családnak évekkel ezelőtt nem sikerült perújrafelvételt kérnie a bíróságon.

Évekkel ezelőtt a román hatóságok hajtóvadászatot folytattak az erdélyi Wass-szobrok ellen, ennek nyomán a szászrégeni római katolikus plébánia, a holtmarosi református templom, valamint a Beszterce-Naszód megyei Vice iskolájának udvaráról is el kellett távolítani az íróról mintázott büsztöket. Sőt a vicei tanintézet is mindössze néhány évig viselhette Wass Albert nevét. A Hargita megyei rendőrség a szombati csíksomlyói búcsún távolíttatta el az író köteteit az utcai árusokkal.

További részletekkel visszatérünk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
27 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS