Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kezdődik a pótérettségi

Molnár Rajmond 2018. augusztus 19., 19:00 utolsó módosítás: 2018. augusztus 19., 19:05
HIRDETÉS

Elkezdődik hétfőn az érettségi augusztusi vizsgaszessziója, amelyen több mint nyolcszázan próbálkoznak újra Hargita megyéből. Országszerte mintegy 45 ezer végzőst várnak a vizsgaközpontokba.

Archív Fotó: Veres Nándor

Román nyelv és irodalomból hétfőn mérik fel a végzősök tudását, kedden anyanyelvből, szerdán a szaknak megfelelő kötelező (történelem vagy matematika), csütörtökön pedig a választott tantárgyból írásbeliznek a pótérettségizők. A szóbeli kompetencia vizsgákat – azoknak a diákoknak, akik még nem vettek részt rajtuk, mivel ezeken nem lehet megbukni – augusztus 24-27. között tartják. 

HIRDETÉS

Ennyien vizsgáznak 

Hargita megyében 819-en jelentkeztek a pótérettségire,

e szám magába foglalja az idei érettségi szesszió alatt megbukott diákok egy részét, valamint az előző évben sikertelenül vizsgázókat, akik úgy döntöttek, hogy idén is megpróbálják. Az e héten zajló megmérettetésen

a legtöbben, 633-an román nyelvből és irodalomból írásbeliznek. Matematikából és történelemből 351, magyar nyelvből és irodalomból 163 középiskolai végzős próbálkozik ismét, a szaknak megfelelő válaszható tantárgyakból pedig 281-en vizsgáznak újra

– tudtuk meg a Hargita Megyei Tanfelügyelőség vonatkozó összesítéséből. A sikeres vizsga feltétele a hatos átlag, illetve a legalább ötös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

Három vizsgaközpont

A megyében három központban írásbeliznek a pótérettségizők: a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolában, a székelyudvarhelyi a Bányai János Szakközépiskolában és a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Szakközépiskolában.

Akik már érettségiztek, viszont nem sikerült minden vizsgájuk, lehetőségük van arra, hogy csak abból a tantárgyból vizsgázzanak újra, amelyikből az előző érettségi szessziók alatt elbuktak.

Akik nyáron pótvizsgáztak és most először állnak érettségire, azoknak minden vizsgát le kell tenniük. A tanügyminisztérium honlapján megjelenő vizsganaptár szerint

az első eredményeket szeptember 1-jén 16 óráig függesztik ki. Aznap lehet benyújtani az esetleges óvásokat is, a végleges eredményeket szeptember 6-án függesztik ki.

Az Adevărul hírportál tájékoztatása szerint országszerte mintegy 45 ezren vizsgáznak az érettségi augusztusi szesszióján.

Mint ismeretes, az érettségi nyári szesszióján az óvások után némileg javult az átmenési arány Hargita megyében, ugyanis 53,69 százalékról 58,06 százalékra növekedett a sikeresen vizsgázók aránya.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS