HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. november 19., hétfő

Időkapszulát ástak el a Márton Áron Főgimnázium diákjai

Időkapszulát helyezett el a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium Diáktanácsa hétfőn délelőtt az iskola udvarán, amelyet ötven év múlva áshatnak ki a jövendőbeli diákok.

Molnár Rajmond 2018. november 18., vasárnap

A csíki szakoktatás alapítójának állítottak emléket

A csíki szakoktatás megalapítójának, Tivai Nagy Imrének állított emléket a csíkszentkirályi önkormányzat egy féldomborművel. Az egykori népiskola homlokzatán helyet kapott alkotást vasárnap délben leplezték le.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. november 18., vasárnap

Így telik egy nyugdíjaskorú háziorvos egy napja a rendelőben

Az utánpótláshiány miatt a háziorvosok egy része a nyugdíjkorhatár elérése után is a szakmában marad. Egyike ezen orvosoknak a Kászonaltízen praktizáló Sztojka Tamás, aki már átadná a beteglistáját másnak, viszont régóta nem kerül a helyére jelentkező.

Hallgassa online rádióinkat
Molnár Rajmond, Antal Erika 2018. november 14., szerda

Kevés idő jut terhesgondozásra a kórházi ambulancián, ezért sokan a magánrendelőt választják

A szükségesnél kevesebb idő jut felülvizsgálatokra és terhesgondozásra a Hargita megyei kórházak nőgyógyászati járóbeteg-rendelésén, ráadásul a megyében nincs az egészségbiztosítási pénztárral szerződésben álló nőgyógyászati rendelő sem. Aki teheti, inkább magánúton végezteti el a&

Simon Virág, Molnár Rajmond 2018. november 12., hétfő

Nem járt még le a csempekályhák és dobkályhák kora a tanintézetekben

Bizonytalan egyes csempekályhákat használó tanintézmények fűtése – mutatott rá a Maros megyei főtanfelügyelő. Ennek okán a tűzoltóság a napokban ellenőrzi az érintett létesítményeket. A Hargita megyei iskolákban, óvodákban állítólag nincs ilyen probléma.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. november 10., szombat

Élőben közvetített műtétet végeztek Csíkszeredában

Szakmai műhelymunka részeként élőben közvetített laparoszkópos lágyéksérvműtétet végeztek el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban szombaton.

Molnár Rajmond 2018. november 09., péntek

Milyen szerepe volt a papságnak az 1848–49-es forradalomban?

Az 1848–1849-es forradalmat székelyföldi vonatkozásban mutatta be az a megemlékező és tudományos konferencia, amelyet a szabadságharc 170. évfordulója alkalmából tartottak pénteken Csíkszeredában a Sapientia egyetemen.

Molnár Rajmond 2018. november 09., péntek

Hatékonyabbá teszik az előjegyzést, nincs szükség a sorszámosztóra

Noha volt próbálkozás a sorszámosztó-betegirányító automata rendszer bevezetésére a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház földszinti járóbeteg-rendelő részlegén, ez csak a kezdetekben működött. Nem is tervezik újra beindítani.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. november 06., kedd

Jól felszereltté, korszerűvé válhat a csíkszeredai sürgősségi osztály

Első lépésként 1,5 millió euró áll a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház rendelkezésére, hogy megépítse új helikopter-leszállópályáját, és megvásárolja az új sürgősségi osztály számára szükséges korszerű orvosi gépeket és műszereket.

Molnár Rajmond 2018. november 05., hétfő

Meg kell óvni a kisebbségi magyar oktatást

Biztosítani kell ugyanazokat a lehetőségeket, működési feltételeket és jogokat a magyar iskolák számára, amelyek a többségi nemzet oktatási intézményei számára adottak – jelentette ki Csíky Csengele, a Magyar Szülők Szövetségének elnöke a hétvégén Csíkszeredában.

Molnár Rajmond 2018. november 02., péntek

A lehetőség adott, mégis kevesen vesznek részt egészségügyi felmérésen

Elenyésző azoknak a felnőtteknek a száma, akik az utóbbi években általános egészségügyi felmérésre jelentkeztek háziorvosuknál Hargita megyében. Tavaly mindössze 1390-en voltak, holott több mint 200 ezer biztosítottat jegyeznek a megyei statisztikák.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. október 31., szerda

Az erdélyi magyar fiatalok pénzügyi, gazdasági téren való érvényesülését segíti a Pénzidomár

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Kara és az OTP Bank Románia, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának közreműködésével immár hetedik alkalommal hirdeti meg a Pénzidomár – pénzügyi és gazdasági vetélkedőt középiskolások számára.

Molnár Rajmond 2018. október 30., kedd

A csíkszeredaiak is szemügyre vehetik a szerzetesek asztalát

A szerzetesek étkezési szokásait és a gasztronómiára gyakorolt hatásukat bemutató időszakos kiállítás nyílt meg kedden kora este a Csíki Székely Múzeumban.

Molnár Rajmond, Antal Erika 2018. október 30., kedd

Csak a „szerencsésebb” iskolákban van jól felszerelt informatikai labor

Nincs jó helyzetben az iskolák többsége számítógépes felszereltség terén, sok Hargita és Maros megyei tanintézetben idejétmúlt, 2010 előtti gyártásúakkal kénytelenek boldogulni a tanulók informatika órán. Pályázatok, programok révén van lehetőség újabbakat beszerezni.

Molnár Rajmond 2018. október 29., hétfő

Iskolai bántalmazás már az online térben is

Óriási a szülők felelőssége, hogy időben észrevegyék azokat a veszélyeket, amelyeknek napjainkban vannak kitéve a gyermekek az online térben – hangzott el egyebek mellett a hétvégi Háló-találkozón Csíksomlyón. 

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. október 29., hétfő

A törvény tiltja, de azért bevett szokás a tanítók, tanárok megajándékozása

Megoszlanak a vélemények arról, hogy ildomos-e a szülőknek megajándékozniuk a közoktatásban dolgozó pedagógusokat a gyerekükért kifejtett munka meghálálása okán. Noha újabban rendelet tiltja, Erdély-szerte szokássá vált ez a jelenség.