HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. július 16., hétfő

Kreativitás az oktatásban – zajlik a Bolyai Nyári Akadémia

Továbbra is igyekszik eleget tenni küldetésének a Bolyai Nyári Akadémia: a szakmai fórum paradigma- és mentalitásváltást indítana a résztvevő pedagógusok között. A július 9–29. között zajló pedagógiai fórum témája nem is lehetne aktuálisabb.

Molnár Rajmond 2018. július 16., hétfő

A diákok, szülők és a pedagógusok is egyetértenek abban, hogy változásokra van szükség a román nyelv oktatásában

Nem kedveli a térségünkben élő magyar ajkú tanulók többsége a román nyelvet, ennek fő okai pedig, hogy nagyrészt csak a tanórákon van lehetőségük gyakorolni azt, túl sok az elvárás az iskolában és a vizsgákon, továbbá nincs sikerélményük abban, ahogy tanítják nekik a román nyelvet.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. július 14., szombat

Család helyett rendszerbe

Évente több csecsemőt és kisgyereket hagynak szüleik a csíkszeredai kórház újszülött- vagy gyermekosztályán: a megyeszékhelyen tizennégy, Hargita megye más kórházaiban tizenkilenc, összesen tehát harminchárom ilyen eset volt tavaly. Idén júniusig tíz esetet jegyeztek megyeszinten.

Molnár Rajmond 2018. július 13., péntek

Januártól bármelyik megyében kiváltható a receptre felírt orvosság

Jövő év elejére halasztja az áprilistól érvénybe lépett egészségügyi keretszerződés két fontos újításának bevezetését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár: ezek szerint január 1-től bármelyik megyében kiváltható a receptre felírt ártámogatott orvosság.

Molnár Rajmond 2018. július 12., csütörtök

Egészségtudományi szakokat indítana a Sapientia, együttműködve a csíkszeredai kórházzal

A kutatás és az oktatás területén kíván együttműködni a jövőben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Kara.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. július 12., csütörtök

Rangsorolták az egyetemeket, előkelő helyen a Sapientia EMTE

Nemzetközi kutatóintézetek által végzett, romániai egyetemeket is felvonultató rangsorokban előkelő helyet foglal el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE).

Molnár Rajmond 2018. július 11., szerda

Még mindig nincs elegendő beutaló

Elvileg már minden, az egészségbiztosítási pénztárral szerződésben álló szolgáltató kiállíthat beutalókat a pácienseinek, azonban az új típusú formanyomtatványokból még mindig kevesebb van a kelleténél a Hargita megyei egészségbiztosítási rendszerben.

Molnár Rajmond 2018. július 06., péntek

Értékelték a számos helyen értékelhetetlen eredményeket

Rendkívül gyenge eredmények születtek a csíkszéki iskolák nagy többségében az érettségi nyári szessziójában. Az elért eredmények kapcsán iskolaigazgatóktól érdeklődtünk.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. július 05., csütörtök

Új orvosigazgató a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál

Második alkalommal szerveznek kórháznapokat és tudományos konferenciát Csíkszeredában a hétvégén, a programról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők szerdán. A sajtótájékoztatón bemutatkozott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház új orvosigazgatója, dr. Melles Orsolya, aki ismertette terveit.

Molnár Rajmond 2018. július 04., szerda

Érdemes Csíkszeredát választani a továbbtanuláshoz

Négy tudományterületen, 14 alapképzésen és 5 mesterképzésen, 318 tandíjmentes és 320 tandíjas helyre lehet felvételizni idén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán július 11–18. között.

Molnár Rajmond 2018. július 04., szerda

Jócskán romlott az átmenési átlag az érettségin Hargita megyében

Az idei elsődleges eredmények szerint a Hargita megyei érettségizők 53,69 százaléka érte el az átmenőnek számító hatos átlagot, így közel hét százalékot romlott az átmenési arány tavalyhoz képest, amikor a vizsgázók 60,48 százaléka tette le sikeresen a záróvizsgákat.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. július 04., szerda

Falvakon nem mindenhol mutatkozik igény a kisgyerekek felügyeletére

Noha több csíkszéki községben lenne igény a háromévesnél kisebb gyermekek számára fenntartott óvodai tipegő csoportok létrehozására, egy településen sem működik ilyen csoport. Egyelőre.

Molnár Rajmond 2018. július 03., kedd

Elfogyott a régi, de még nem érkezett elegendő az új egészségügyi küldőpapírokból

Nem tudnak egészségügyi küldőpapírokat kiállítani pácienseiknek egyes Hargita megyei szolgáltatók, mivel júliustól új formanyomtatványok léptek hatályba az egészségbiztosítási rendszerben, ezek pedig hiánycikknek számítanak.

Molnár Rajmond 2018. június 28., csütörtök

Komolyzenei gálakoncertre készülnek Csíkszeredában

Harmadik alkalommal rendezik meg a Hazulról Hazaiaknak Gálakoncertet Csíkszeredában augusztus 25-én 19 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában.

Molnár Rajmond 2018. június 28., csütörtök

Véget ért az érettségi

A választható tantárgyakból szervezett írásbeli vizsgával véget ért csütörtökön az érettségi. Az óvás előtti eredményeket szerdán teszik közzé.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. június 27., szerda

Érettségi: már csak egyetlen írásbeli vizsga van hátra

A szaknak megfelelő kötelező tantárgyak írásbeli vizsgájával, a matematika vagy a történelem próbával folytatódott szerdán az érettségi. Csütörtökön a profilnak megfelelő választott tantárgyakból írásbeliznek a végzősök.