HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. december 18., hétfő

Nívós versenyen értek el harmadik helyezést a Márton Áron Főgimnázium diákjai

Harmadik helyezést ért el a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium csapata a Demokrácia 1x1 elnevezésű Kárpát-medencei középiskolás verseny döntőjében Budapesten.

Molnár Rajmond 2017. december 18., hétfő

A szaktárca helyett a megyei tanács adja a kórháznak szánt pénzt

Noha novemberben 2,6 millió lejes finanszírozásról biztosította a minisztérium a csíkszeredai kórházat, korántsem biztos, hogy a kórház rendelkezhet a támogatás felett. A szaktárca korábbi dátumot jelölt ki a pénz elköltésének határidejeként.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. december 17., vasárnap

Hátrányos helyzetű gyerekeknek gyűjtenek Csíkban

Csíkszereda és környékén élő hátrányos helyzetű gyerekeknek szervez gyűjtést a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán tevékenykedő Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium. A szervezők felhívása szerint, elsődleges céljuk a tartós élelmiszerek gyűjtése.

Dósa Ildikó, Molnár Rajmond 2017. december 16., szombat

Akik idő előtt befejezik az iskolát

Több mint négyszáz fiatal morzsolódott le a Hargita megyei közoktatási rendszerből a 2016–2017-es tanév során. Az iskolaelhagyás leginkább a hátrányos helyzetben élő családok gyerekeit, illetve a roma fiatalokat érinti. Sok tanuló viszont idővel visszatér az iskolapadba.

Molnár Rajmond 2017. december 15., péntek

Nincs kijelölt háziorvosa a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának – kihez fordulhatnak betegség esetén a diákok?

Mit tehet az a sapientiás egyetemista, akinek lakhelye nem Csíkszeredában van, és betegség esetén nem tud hazautazni a háziorvosához? – erről érdeklődtünk a felsőoktatási intézménynél.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. december 14., csütörtök

Hiába olcsóbb és hasznosabb egy betegséget korai fázisban kiszűrni, kevés ezekre a jelentkező

Kevés nő tartja fontosnak Hargita megyében, hogy részt vegyen a mell- vagy a méhnyakrák korai felismerését szolgáló ingyenes szűrővizsgálaton, holott volna rá lehetőség. Ugyanakkor, a páciensek a háziorvosi rendelők előtt sem tolonganak.

Molnár Rajmond 2017. december 12., kedd

Amire szinte egyáltalán nem fordítanak figyelmet a pedagógusképzés alatt

Habár egyre több tanintézetben kell hátrányos helyzetű roma gyerekekkel, vegyes összetételű osztályokkal foglalkozniuk a pedagógusoknak, ennek ellenére a tanárképzés ideje alatt alig készítik fel őket az ilyen osztályokra.

Molnár Rajmond 2017. december 12., kedd

Minden óvodának jut egy-egy Magyar sarok

Óvodapedagógusok a gyermekközpontú óvodákban címmel szerveztek szakmai konferenciát kedden Csíkszeredában, ahol az érdekeltek óvodafejlesztéssel kapcsolatos információkhoz juthattak.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. december 12., kedd

Tizenöt szakorvos érkezett idén a csíkszeredai sürgősségi kórházhoz

Noha tizenöt szakorvos és tizenhét rezidens kezdett el dolgozni idén a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, vannak még szakemberhiánnyal küszködő osztályok, ezek az onkológiai és a sürgősségi osztály.

Molnár Rajmond 2017. december 12., kedd

Első helyezést ért a szépvízi iskola diákjainak kreativitása

A szépvízi Nyírő József Általános Iskola 7–8. osztályos tanulói nyerték meg az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett Aranyfeszt országos vetélkedőt.

Molnár Rajmond 2017. december 09., szombat

Ahol inkább jót jelent, ha a sor végén van

Megszokott, hogy a kórházak sürgősségi osztályain akár több órás várakozási idővel is számolnia kell a betegnek – nincs ez másképp a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál sem. Nem csak azért, mert kevés a sürgősségi orvos, gyakran a páciensek is feleslegesen terhelik és lassítják a rendszert.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. december 07., csütörtök

Hazatért iskolájába a Csipike szerzője

Emléktáblát állítottak csütörtökön Fodor Sándor csíksomlyói születésű írónak, a Csipike meseregény szerzőjének a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium dísztermében. Az emlékünnepséget az író születésének 90. évfordulója alkalmából szervezték.

Molnár Rajmond 2017. december 06., szerda

Eszköz, ami a mentést könnyíti meg

Hordozható ultrahangkészüléket adományozott a csíkszeredai Multimed Klinika a Hargita Megyei Mentőszolgálatnak szerdán.

Molnár Rajmond 2017. december 06., szerda

Gyógyírt találhatnak az orvosságproblémára

Januártól Csíkszeredában is megoldódhat a lakosság tulajdonában lévő lejárt szavatosságú gyógyszerek leadásának és megsemmisítésének a problémája. A megyei gyógyszerészkamara kampányt hirdet a lejárt orvosságok összegyűjtésére.

Molnár Rajmond 2017. december 05., kedd

Nemcsak a pénzt, hanem az időt is szűkön mérik a székelyeknek

Lesújtó felmérés látott napvilágot minap, miszerint az Európai Unió majdnem minden tagországában tovább élnek az emberek, mint Romániában, ahol átlagosan 75 év a várható élettartam. De legalább ezek az esztendők lennének kiválók...

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. december 03., vasárnap

Öt orvos érkezett idén a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházba

Jelentősen enyhült az orvoshiány a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházban, ahol idén öt új szakorvos állt munkába. Ugyanakkor vannak még olyan osztályok, ahol a szakemberhiányt meg kell oldani.