HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. augusztus 15., kedd

Szeptember 11-étől kell újra elővenni az iskolatáskát

Szeptember 11-én kezdődik a 2017-2018-as tanév, amely keretében 35 oktatási hét lesz 167 munkanapon keresztül – áll az oktatási tárca oldalán elérhető kalendáriumban.

Molnár Rajmond 2017. augusztus 13., vasárnap

Csíkszeredai kórházbővítés: öt év alatt nyolcvan százalékban kész

Újratervezésre van szükség a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház C épülete felújításának befejezése érdekében. A tervek elkészítése érdekében kiírt közbeszerzési eljárás befejeződött. A jelentős késésben levő munkálatok folytatásának első lépése következik.<

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. augusztus 11., péntek

Egyre többen szülnek császármetszéssel

Egyre több nő kéri a császármetszéses beavatkozást a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban: tavaly a szülések 33 százalékánál alkalmazták ezt a sebészeti eljárást.

Molnár Rajmond 2017. augusztus 11., péntek

A júliusban kapott oltóanyag-mennyiség év végéig lefödi a szükségleteket Hargita megyében

Év végéig lefödi a szükségleteket Hargita megyében a júliusban kapott kanyaró elleni vakcina-készlet, ahol fertőző gócok alakultak ki, ott kampányszerűen oltanak a háziorvosok. A kormány jövőtől kötelezővé tenné a védőoltások beadását.

Molnár Rajmond 2017. augusztus 10., csütörtök

Szülőföldön magyarul: még nem tudni, mikor kezdődnek a kifizetések

Egyelőre nincs pontos dátum a Szülőföldön magyarul nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatási program kifizetéseivel kapcsolatosan.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. augusztus 08., kedd

Most is csak a megpályázható állások alig felére jelentkeztek

A szakmai kritériumoknak eleget tevő pedagógusok egy interjút követően foglalhatják el a nyári versenyvizsga után szabadon maradt iskolavezetői tisztségeket. Hargita megyében 66 igazgatói és aligazgatói tisztség betöltetlen jelenleg.

Molnár Rajmond 2017. augusztus 07., hétfő

A régi és sokat futott jármű is életet menthet

Eléggé elavult a Hargita Megyei Mentőszolgálat járműparkja: az autók háromnegyede 2009 előtti gyártású, sőt még egy, a kilencvenes évekből származó gépjármű is használatban van.

Molnár Rajmond 2017. augusztus 06., vasárnap

A székelyek esete a technológiai újításokkal

Székelyföld a low tech és a high tech találkozásában címmel tartottak előadást vasárnap az Erdély Café–Orpheusz-sátorban a Csíkszeredai Városnapokon. Azt a témakört vizsgálták, hogy helyi gazdasági életben mennyire van igény a technológiai és informatikai újításokra.

HIRDETÉS
Gyergyai Csaba , Molnár Rajmond 2017. augusztus 06., vasárnap

Hargita megyében is nőtt az örökbefogadási kedv

A tavalyi jogszabály-módosításnak köszönhetően több gyermeknek lesz lehetősége családban felnőni: az örökbefogadási procedúra leegyszerűsödött, a gyereket befogadni kívánó párok bátrabbá váltak. Hargita megyében is érezhető a változás.

Molnár Rajmond 2017. augusztus 03., csütörtök

Az önkormányzatok felelőssége a vízminőségi vizsgálatok lebonyolítása

Noha legalább havonta javasolt vízminőségi vizsgálatokat végezni a közterületen lévő vízforrásoknál, az általunk megkérdezett csíki települések kútjainál legjobb esetben is csak évente kétszer teszik meg ezt.

Molnár Rajmond 2017. augusztus 02., szerda

Amikor Csíkban is olyan hőség van, mint máshol

Az utóbbi napokban többen is napszúrással vagy a kiszáradási tünetekkel jelentkeztek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályán – közölte érdeklődésünkre Demeter Ferenc kórházmenedzser.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. augusztus 01., kedd

Hamarosan itt az újabb lehetőség a sikertelenül érettségizők számára

Nyolcszázegy diák iratkozott be a pótérettségire Hargita megyében. Az augusztus 21-étől kezdődő megmérettetésen a legtöbb diáknak román nyelv és irodalomból kell újból vizsgáznia.

Molnár Rajmond 2017. augusztus 01., kedd

Kevesen pályáztak az iskolaigazgatói tisztségekre Hargita megyében

Véglegesítették az igazgatói és aligazgatói tisztségekre kiírt országos versenyvizsga nyári szessziójának eredményeit. Hargita megyében 44 iskolavezetői tisztségre pályáztak, ebből 38 jelölt vizsgázott sikeresen.

Molnár Rajmond 2017. augusztus 01., kedd

Magyar diákokra szabott román tanterv: nagy lehetőség, de felelősség is egyben

Az új, kimondottan magyar tanulók számára összeállított román tanterv megértését és gyakorlati alkalmazását elősegítő kézikönyvet szerkesztett a pedagógusok számára nemrég Tódor Erika Mária. Vele beszélgettünk.

Molnár Rajmond , Pap Melinda 2017. július 31., hétfő

Szükség van a testnevelés tankönyvre?

Felháborodást váltott ki Liviu Pop oktatási miniszter pénteki bejelentése, miszerint az ötödikeseknek testnevelésből is lesz tankönyvük a következő tanévtől. A kifogásolók szerint ez fölösleges, az általunk megkérdezett illetékesek sem tartják feltétlenül jó kezdeményezésnek.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. július 28., péntek

Szakápolókban nincs hiány a Hargita megyei kórházakban

A nővérek és az egészségügyi asszisztensek számát tekintve megfelelően ellátottak a Hargita megyei kórházak. A Csíkszeredai Megye Sürgősségi Kórházban például közel ötszáz asszisztens dolgozik jelenleg.