HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. szeptember 21., péntek

Megbecsülés és magas fizetés hiányában nehéz vonzóvá tenni a pedagógusi pályát

Hogyan képzik a pedagógusokat azokban az országokban, amelyekben a legsikeresebb oktatási rendszerek működnek, illetve miként teszik vonzóvá a tanári pályát a fiatalok számára? – többek között erről értekezik az OECD nemrég kiadott tanulmánya.

Bíró Blanka, Molnár Rajmond, Rostás Szabolcs 2018. szeptember 10., hétfő

Japánsztrájk az „alkalmazhatatlan, szakmailag megalapozatlan” kormányrendelet miatt

Több székelyföldi magyar tanintézetben is japánsztrájkkal kezdődik hétfőn az iskolai év, tiltakozásképpen a nemrég elfogadott, ám már hatályos kormányrendelet miatt, ami szerint román szakos tanárok tanítják a román nyelvet a magyar kisdiákoknak.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. szeptember 09., vasárnap

Hétfőn kezdődik az új tanév, íme a legfontosabb tudnivalók

Hétfőn kezdődik a 2018–2019-es iskolai tanév: 34 oktatási hét lesz 168 munkanapon keresztül. Az új tanévtől több változással is kell számolni. A tervek szerint Valentin Popa oktatási miniszter is részt vesz két Hargita megyei iskola tanévnyitó ünnepségén.

Molnár Rajmond 2018. szeptember 09., vasárnap

Bíznak benne, hogy nem lesznek a fejkvótarendszer áldozatai a bölcsődék

Állami költségvetésből is finanszírozzák a jelenleg kizárólag önkormányzati forrásokból működtetett bölcsődéket a 2019/2020-as tanévtől, csakhogy az érintettek aggodalommal várják az ezt előíró sürgősségi kormányrendelet alkalmazási módszertanát.

Molnár Rajmond 2018. szeptember 08., szombat

Nagyon ráférne a fiatalítás a Hargita megyei egészségügyi alaphálózatra

Nem vonzó a fiatalok számára a háziorvosi hivatás, ez pedig érezhető a Hargita megyei egészségügyi alaphálózaton is: jelenleg is hét orvossal kevesebb dolgozik a szükségesnél, ráadásul a praktizáló doktorok nagy része mát túl van a 60. életévén.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. szeptember 06., csütörtök

Tízre növekedik a megújuló csíkszeredai oktatási intézmények száma

Újabb három oktatási intézmény felújítására nyert támogatást Csíkszereda önkormányzata: a Kájoni János és a Venczel József Szakközépiskolák épületeit, valamint a Székely Károly Szakközépiskola bentlakását érintő beruházások összértéke közel 14 millió lej.

Molnár Rajmond 2018. szeptember 04., kedd

Hamar összegyűlt a pénz a kerekesszékre

Összegyűlt a szükséges adomány, így megvásárolhatta az elektromos meghajtású kerekesszéket Gráncsa József, aki nemrég portálunkon keresztül hívta fel a figyelmet, hogy készpénzbeli segítségre van szüksége az eszköz beszerzéséhez.

Molnár Rajmond 2018. szeptember 04., kedd

Magyar, román és nemzetközi filmdömping lesz a második Filmszeredán

Több mint harminc alkotást tekinthetnek meg a filmkedvelők a Csíki Moziban szeptember 11-22. között a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál ideje alatt.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. szeptember 03., hétfő

A fodrász ajánlata: iskolakezdésre ingyen levágja a rászoruló diákok haját

Ingyenes hajvágással kíván segíteni a rászoruló iskolásokon egy csíkszeredai fodrász, aki a szeptember 10-i tanévkezdés előtt két munkanapot szán a jótékonysági akcióra.

Molnár Rajmond 2018. szeptember 02., vasárnap

A vizsgázók alig negyede ment át a pótérettségin Hargita megyében

Közzétették a pótérettségi eredményeit: Hargita megyében a vizsgázók mindössze 22,73 százaléka ment át, azaz a 704 megjelent diák közül 160 írta meg összesítettben a hatos médiát.

Molnár Rajmond 2018. szeptember 02., vasárnap

Interaktívan, kommunikálva tanulni a román nyelvet? – újabb tankönyv fog segíteni ebben

Megjelent Bartolf Hedvig Hargita megyei tanfelügyelő hatodik osztályosoknak szóló román nyelv és irodalom tankönyve. A szerző tavaly megjelent, ötödikesek számára írt és szerkesztett kiadványához hasonlóan ez is a kommunikációt helyezi előtérbe.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. szeptember 01., szombat

A romániaiak közel ötven százaléka úgy hal meg, hogy megmenthetnék az életüket

Rengetegen halnak meg úgy Romániában, hogy az elkerülhető lenne, amennyiben az állampolgárok időben hozzájutnak a megfelelő orvosi ellátáshoz – mutat rá az Európai Unió statisztikai hivatala. A drámai elhalálozási adatokban jelentős szerepet játszik a kiszámíthatatlan egészségügyi rendszer is.

Molnár Rajmond 2018. augusztus 31., péntek

Sokan kérik az európai egészségbiztosítási kártyát Hargita megyéből

Meglepő adatot közölt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár: Bukarest után Hargita megyéből igényelték a legtöbb európai egészségbiztosítási kártyát júniusban és júliusban, szám szerint 6071-et.

Molnár Rajmond 2018. augusztus 23., csütörtök

Községháza felirat került elő a csíkszentimrei iskola felújítása közben

Községháza feliratra bukkantak a csíkszentimrei iskola épületének külső felújítása során, amit olvasható formában hagytak tanintézet homlokzatán. A csíkszéki iskolák többségében vége fele járnak a tanévkezdésre való előkészületekkel.

Molnár Rajmond 2018. augusztus 21., kedd

Idén nyáron is kevesebb a véradó az év más időszakaihoz képest

Fokozottan számít az önzetlen véradók segítségére a Hargita Megyei Vérközpont, mivel a nyári hónapokban mindig jóval kevesebben adnak vért a szükségesnél.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2018. augusztus 19., vasárnap

Kezdődik a pótérettségi

Elkezdődik hétfőn az érettségi augusztusi vizsgaszessziója, amelyen több mint nyolcszázan próbálkoznak újra Hargita megyéből. Országszerte mintegy 45 ezer végzőst várnak a vizsgaközpontokba.