HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. május 16., kedd

A szakiskolát végzettek jelentős hányada külföldre készül dolgozni

A szakiskolákban idén végző, szakmát tanuló végzősök többsége külföldön próbálna szerencsét tanulmányai befejeztével – vetítettek előre a lapunk által megkérdezett iskolaigazgatók. Szerintük a diákok döntő többsége csak rövid távra tervez a határon túl.

Molnár Rajmond 2017. május 12., péntek

Az iskola, amely minden rendszert túlélt – ünnepeltek Szépvízen

Hármas évfordulót ünnepeltek pénteken a szépvízi Nyirő József Általános Iskolánál: a településen az idén 165 éves oktatás évfordulóját, a 110 éve felépült iskolaépület, illetve azt, hogy tanintézet 25 éve vette fel a nagy székely író, Nyirő József nevét.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. május 11., csütörtök

Csík- és Udvarhelyszéken végeznek vizsgálatokat a Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai

Idén is megkezdi munkáját hétfőtől a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvoscsoportja Hargita megyében. A megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és más gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket.

Molnár Rajmond 2017. május 11., csütörtök

Bölcsődei iratkozás és adófizetés: bizony vannak közös pontok

Több szempontot is figyelembe vesznek a csíkszeredai bölcsődénél a gyermekek beíratása során. Egyik ilyen, hogy a kérelmező szülők pontosan fizetik-e a helyi adókat. Erre azért is van szükség, mivel eddig minden esztendőben több gyermeket írattak be a meghirdetett helyek számánál.

Molnár Rajmond 2017. május 09., kedd

Az iskolanapok konferenciáját megnyitották, a tanügyminiszter látogatása elmaradt

Az előzetes bejelentés ellenére Pavel Năstase tanügyminiszter jelenléte nélkül zajlott le kedden a XV. Hargita Megyei Iskolanapok nyitókonferenciája. A megbeszélésen a modern technológiák oktatásban betöltött szerepéről egyeztettek.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. május 08., hétfő

Bár a világhálón fellelhetők az adatok, mégis van igény a kézzel fogható telefonkönyvre

Telefonkönyvformában is kiadják nemsokára a csíkszéki vállalkozások, vállalkozók, intézmények, boltok, üzletek telefonos elérhetőségeit.

Molnár Rajmond 2017. május 08., hétfő

Továbbképzik a pedagógusokat a Bolyai Nyári Akadémián

Legyen játék a tanulás! témakörére épül a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) által szervezett, 25. Bolyai Nyári Akadémia, amely július 9–29. között zajlik több helyszínen.

Molnár Rajmond 2017. május 08., hétfő

Ebben az iskolában a bútorlapszabó gép használatát is megtanulhatják a diákok

Bútorlapszabó gépet vásárolt tanműhelyébe a csíkszeredai Kós Károly Építőipari Szakközépiskola a napokban. A több mint hatmillió forintot érő készüléket a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott nyertes pályázata révén vehette meg a tanintézet.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. május 06., szombat

Hogyan felelnek meg a pedagógusok a mai kor követelményeinek?

A pedagógusok többsége lemaradottnak érzi magát diákjaival szemben a digitális technológiák használata terén. Felvetődik a kérdés, hogy az oktatók miként felelhetnek meg a mai kor és iskolások által támasztott modern követelményeknek a közoktatási rendszerben.

Molnár Rajmond 2017. május 04., csütörtök

Ekkor ballagnak a csíki végzősök

Idén a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskola nyitja a kicsengetések sorát a csíki régióban. Összesítettük a fontosabb időpontokat.

Molnár Rajmond 2017. május 04., csütörtök

Kevesebben igényelték a nagyobb összegű támogatást

149 133-an igényelték idén a Szülőföldön magyarul program nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatását – közölte érdeklődésünkre Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a pályáztatást végző Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének munkatársa.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. május 03., szerda

Csíkszeredába látogat a tanügyminiszter

Rangos konferenciával kezdődik a XV. Hargita Megyei Iskolanapok rendezvénysorozat: a jövő kedden kezdődő, több mint egyhetes rendezvény nyitókonferenciáján Pavel Năstase tanügyminiszter is részt vesz.

Molnár Rajmond 2017. május 02., kedd

Strasbourgban mondhatnak végszót a csíkszeredai Városháza felirat ügyében

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszik a csíkszeredai Városháza felirat ügyét az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselői. Soós Szabó Klára, Tőke Ervin és Márk Dezső önkormányzati képviselők csíkszeredai polgárokként nyújtanak be keresetet ez ügyben.

Molnár Rajmond 2017. május 02., kedd

Búcsú a Sapparádétól

Elmarad idén a sapientiás egyetemi diáknapok szerves részét képező kamionos felvonulás, a Sapparádé. A szervező csapat indoklása szerint az elmúlt években tapasztalt jó hangulat ellenére a rendezvény nem bizonyult sikeresnek, a szervezés pedig évről évre több nehézséggel járt.

Molnár Rajmond 2017. május 02., kedd

Újra jönnek az önkéntes orvosok Hargita megyébe

A Hargita megyei kórházakban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai május 14. és 21. között.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond 2017. május 02., kedd

Kiváló eredményt ért el a gyimesbükki iskola tanulója az országos tantárgyversenyen

Különdíjban részesült a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola hetedikes tanulója, Marucza Julianna az országos szintű Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny idei szakaszán Besztercén.