HIRDETÉS

Így vélekednek az előrehozott szóbeli érettségiről a csíki pedagógusok

Molnár Rajmond 2017. november 14., 20:25
HIRDETÉS

Megoszlik a lapunk által megkérdezett tanügyi illetékesek véleménye a februárra előrehozott szóbeli érettségivizsgákkal kapcsolatban: egyesek szerint hasznos ez az intézkedés, hiszen így a diákoknak több idejük marad készülni az írásbeli vizsgákra. Más azonban úgy látja, mind a diákoknak, mind az iskoláknak megterhelő a tanév közben lebonyolítani ezeket a képességvizsgákat.

A legszembetűnőbb változás: a diákok nem a legnagyobb hőségben kell szóbelizzenek Fotó: Pál Árpád

A 2017/2018-as tanévre vonatkozó érettségi vizsganaptár szerint már február 12-én elkezdődnek a képességfelmérők, vagyis az úgynevezett kompetenciavizsgák.

Az oktatási minisztérium által nemrég közölt időpontbeli változást hasznos intézkedésnek látja Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő; mint fogalmazott, így a végzősöknek több idejük marad készülni a sokkal nagyobb téttel bíró írásbeli vizsgákra.

HIRDETÉS

„A szóbeliket eddig minden évben néhány héttel az írásbelik előtt szerveztük meg. A diákok mostantól már februárban leteszik ezeket, így a továbbiakban jobban tudják hasznosítani a fennmaradó idejüket a tanulásra” – vélekedett a főtanfelügyelő. Ugyanakkor hozzátette,

a szóbeliző végzősök ebben az időszakban nem kell járjanak órákra, viszont az iskoláknak némi gondot okozhat majd, hogy félév közben, a tanítási idő alatt kell lebonyolítaniuk a képességvizsgákat, hiszen a vizsgáztató tanárok órarendjein így változtatni kell.

Egy kísérlet a sok közül

„Alapvetően nem tartom különösebben hasznos intézkedésnek, ez is egy kísérlet a sok közül” – fogalmazott érdeklődésünkre Varga László, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium igazgatója. Rámutatott,

noha az előrehozott szóbelik nem jelentenek különösebb megterhelést az iskoláknak, az órarendeket illetően átszervezésekre lesz szükség.

Azt is megjegyezte, ahogy véget érnek az érettségi szóbeli vizsgái, néhány hétre rá kezdődik a próbaérettségi, amelyet szintén tanítási időben szerveznek.

Esetleg abból a szempontból előnyös ez a minisztériumi döntés, hogy a diákoknak több idejük lesz készülni az írásbeli érettségire

– zárta Varga László.

Hasznos is, meg nem is

Hasonlóképpen vélekedik Sükösd Annamária, a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskola igazgatója is. „Pedagógusként és igazgatóként is azt mondom, hogy

egy kimeneti követelményt nem kellene a tanév közepére betenni. Nem tartom szerencsésnek azt a helyzetet, hogy akkor vizsgázzon a középiskolás, amikor még a félév során tanulnivalója van

– véleményezte az előrehozott szóbeliket Sükösd. Vízi István, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola vezetője

előnyös kezdeményezésnek tartja az előrehozott képességfelmérőket, szerinte az írásbeliket is néhány héttel előbb kellene lebonyolítani.

„Úgy gondolom, februárig a végzősök mindenféle tematikát megtanulnak, amelyek szükségesek a kompetenciavizsgákhoz” – húzta alá.

Előrehozott vizsganaptár

Az oktatási tárca által közölt vizsganaptár szerint

január 29-e és február 2-a között iratkozhatnak be a diákok a nyelvi és digitális készségek felmérésére, amely február 12-én és 13-án a román nyelvi készségek felmérésével kezdődik.

Február 14-15-én anyanyelvből adnak számot tudásukról a tanulók, 16-án, 19-én és 20-án a digitális kompetenciát mérik fel. Február 21-22-én idegennyelvből bizonyítanak a végzősök. Ezzel le is jár az érettségi első szakasza, legközelebb június 25-én a román nyelv és irodalom írásbelin bizonyíthatnak a diákok. A tizenkettedikesek számára május 25-én zárul a tanév.

Csak a dátum változik

A diákok az új vizsganaptár szerint is minősítéseket kapnak majd a szóbelin, akárcsak az elmúlt években, így idén sem lesz kizáró jellege a szóbeliknek.

Az előrehozott szóbeliket egy konstancai diák-érdekképviselet kezdeményezésére vezette be a szaktárca. A tanulók arra panaszkodtak, hogy a vizsgázók idén óriási hőséget voltak kénytelenek kiállni a június-júliusi érettségin.

A diák-érdekképviselet szerint a változtatás időt ad majd az érettségizőknek, hogy kizárólagosan az írásbeli vizsgákra koncentráljanak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS