Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Több nő dolgozik, de kevesebbért Háromszéken

Bíró Blanka 2015. május 20., 15:56

Háromszéken a nők könnyebben találnak munkát, de kevesebbet keresnek, mint a férfiak – számolt be a statisztikákról Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója.

Mint ecsetelte, a nők körében sokkal alacsonyabb a munkanélküliségi mutató, mint a férfiak esetében: az intézmény nyilvántartásában szereplő munkanélküliek 45 százaléka nő, miközben a népesség nemek szerinti megoszlásában egy százalékponttal több a nő, mint a férfi.

A textil- és készruhaipar által dominált háromszéki gazdaságban a nőknek sokkal nagyobb esélyük van az elhelyezkedésre, mint a férfiaknak, általában a nők számára sokkal nagyobb az álláskínálat, hiszen a tucatnyi nadrággyár folyamatosan alkalmaz, így nagyon sok háromszéki családban az asszonyok a kenyérkeresők. Kelemen Tibor ugyanakkor rámutatott, a könynyűiparban általában alacsonyak a bérek, ritkán haladják meg a minimálbért, így a nők átlagfizetése is kisebb, mint a férfiaké.

Ezt támasztják alá a Csala Dénes doktorandusz Székelydata nevű kutatói oldalán közzétett adatok is. Eszerint tavaly Kovászna megyében a férfiak átlagbére havi 1163 lej volt, míg a nőké 1094 lej. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai alapján összeállított kutatásból kiderül, hogy a nőket elsősorban az egészségügyben, a tanügyben, a feldolgozóiparban és a mezőgazdaságban foglalkoztatják, de a fizetésük 100-200 lejjel alacsonyabb, mint a férfiaké.

Háromszéken az energiaipar és a pénzügy fizet a legjobban, ezekben az ágazatokban az átlagbér 2031 és 2930 lej között van, míg a vendéglátóipar és a mezőgazdaság fizet a legkevesebbet, 736 és 865 lej között. Az Európai Unió nemrég közzétett jelentése szerint Romániában a férfiak és nők közötti bérszakadék 9,7 százalékos, tehát ugyanazért a munkáért egy nő csaknem 10 százalékkal kevesebb pénzt kap, mint egy férfi.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS