Eseménydús év előtt áll a céhtörténeti múzeum

Eseménydús év előtt áll a céhtörténeti múzeum

Dimény Attila és kollégái örülnek, hogy egyre több pedagógust és diákot szólítanak meg a múzeumpedagógiai foglalkozások

Fotó: Daczó Hodor Barna

A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítóterme idén hét tárlatnak ad helyet. Dimény Attila múzeumigazgatóval és Dimény Erika múzeumpedagógussal az elmúlt év mérlege mellett az idei tervekről is beszélgettünk.

Daczó-Hodor Barna

2023. január 05., 10:002023. január 05., 10:00

Úgy tűnik, a járványhelyzet okozta két év pangás után visszaállt a rend, tavaly több mint 10 ezer látogatója volt a múzeumnak és a betervezett nyolc kiállítást is megtartották – mondta elöljáróban Dimény Attila múzeumigazgató. Hozzátette, a látogatók zöme tavaly is belföldi volt.

Idézet
„A csoportos látogatók száma kevesebb volt, a múzeumpedagógiai foglalkozásokon azonban tavaly több mint 1200 tanuló vett részt”

– hangsúlyozta.

Az idei év hasonlóan eseménydúsnak ígérkezik a múzeumigazgató szerint, hiszen terveik között hét időszakos kiállítás szerepel.

Idézet
A március 15-ei kiállítással a Petőfi-emlékévhez csatlakozunk, ahogy az áprilisi tárlatunkkal is, amikor a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet Petőfi vándorkiállítását mutatja be intézményünkben.

Májusban a helyi Nagy Mózes Elméleti Líceum rajztagozatos diákjainak kiállítását, júniusban a városnapok keretében kézdivásárhelyi és hatvani képzőművészek közös tárlatát, továbbá saját, Ne szuszogj, ne mozogj... Kész! munkacímet viselő pop-up kiállításunkat tekinthetik meg látogatóink. Utóbbi során egyebek mellett egy vásári fényképészstandot állítanánk fel a múzeum udvarán. Júliusban az Incitato alkotótábor zárókiállításának, augusztusban Csutak Levente grafikusművész egyéni tárlatának adunk helyet” – sorolta az intézményvezető.

Az említettek mellett októberben évfordulót is ünnepelnek. „Október 4-én lesz 200 éve, hogy a Székely Katonaneveldét megnyitották. Ennek kapcsán tudományos konferenciát rendezünk a múzeumban a székely katonai oktatás témájában.

Idézet
Intézményünknek a jelenleg felújítás alatt álló egykori katonanevelde épületébe való költözését követően ugyanis az egyik alapkiállításunk a székely határőr gyalogezred történetét mutatná be, természetesen az 1848–49-es szabadságharcra fókuszálva”

– részletezte Dimény Attila.

Kiállítótér ezer négyzetméteren és múzeumpedagógia

Tavaly tavasszal végre hozzáláttak a szóban forgó ingatlan teljes körű felújításához. „A belső tereket intézményünk igényeinek megfelelően alakítják ki, egyebek mellett a mintegy 3 ezer négyzetméter hasznos felületből ezer négyzetméter a kiállítások számára lesz kialakítva” – nyugtázta a múzeumigazgató.

Az állandó és időszakos kiállításokhoz kötődnek a Dimény Erika múzeumpedagógus által a ’90-es évek vége óta vezetett foglalkozások, melyeknek köszönhetően évről évre növekszik a múzeumlátogató diákok száma. „Meggyőződésem, hogy a tárlatokhoz múzeumpedagógiai foglalkozások kell kapcsolódjanak. Az állandó kiállításokhoz idén is korcsoportok szerint hirdetünk meg foglalkozásokat, és az időszakos tárlatokhoz is társítunk hasonlókat. Az alapkiállítások kapcsán ovisoknak, kisiskolásoknak mesterségekkel kapcsolatos interaktív foglalkozást hirdetünk, a nagyobbaknak a céhekkel kapcsolatosat.

Idézet
1848 kapcsán minden korosztálynak igyekszünk feladatlapot összeállítani az adott osztály ismereteire alapozva, míg a Kézdivásárhelyünk a történetben című foglalkozást negyedikes, illetve ötödikes diákoknak ajánlom elsősorban, akik kezdenek ismerkedni a történelemmel. Emellett a Zsuzsi és Andris baba népviseletben című tárlat is rendkívül sokoldalúan feldolgozható”

– sorolta a programokat Dimény Erika. Hozzátette, ezekre idén is szeretettel várják az érdeklődőket, előzetes jelentkezést követően. Dimény Attila a témával kapcsolatban megjegyezte: örülnek, hogy egyre több pedagógus és diák él a múzeumpedagógiai foglalkozások nyújtotta ismeretszerzési lehetőséggel. „Nem véletlen, hogy a látogatók tizedét a foglalkozások résztvevői teszik ki” – összegzett.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. február 14., kedd

Újabb nyertes pályázatokkal büszkélkedhet Kovászna

Kovászna város ismét profitál a fejlesztési minisztérium által még tavaly útjára indított országos helyreállítási terv (PNRR) pályázati kiírásából: több mint 14,2 millió lej értékben kaptak támogatást középületek energiahatékonyságának javítására.

Újabb nyertes pályázatokkal büszkélkedhet Kovászna
2023. február 05., vasárnap

Személyautó és mikrobusz ütközött, ketten megsérültek

Személyautó és mikrobusz ütközött vasárnap reggel a Kovászna és Réty közötti 13-as jelzésű országúton, Bita településen. Az ütközés következtében ketten sérültek meg.

Személyautó és mikrobusz ütközött, ketten megsérültek
2023. február 04., szombat

Ilyen egy ízig-vérig hagyományos disznóvágás

Meglepően nagy volt a nyüzsgés szombaton az alsócsernátoni sportpálya környékén, ahol ezúttal nem sportrendezvény zajlott, hanem különböző vidékek disznóvágási szokásait mutatták be.

Ilyen egy ízig-vérig hagyományos disznóvágás
2023. február 02., csütörtök

Elhárult az akadály a kézdivásárhelyi uszodaépítés útjából

A bukaresti táblabíróság döntése értelmében biztossá vált az Országos Befektetési Társaság (CNI) becslése szerint 130 millió lejbe kerülő kézdivásárhelyi uszoda építőjének kiléte.

Elhárult az akadály a kézdivásárhelyi uszodaépítés útjából
2023. február 01., szerda

Megszavazták Barót költségvetését

Barót idén 6,37 százalékkal több pénzből gazdálkodhat, mint az elmúlt esztendőben, kiadásai pedig 1,63 százalékkal nőnek – szerdai ülésén a város önkormányzati képviselő-testülete elfogadta a település költségvetését a 2023-as évre.

Megszavazták Barót költségvetését
Megszavazták Barót költségvetését
2023. február 01., szerda

Megszavazták Barót költségvetését

2023. január 31., kedd

Közel 120 millió lejből gazdálkodhatnak Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi tanácsülés keddi napirendjén szereplő több mint kéttucatnyi határozattervezet közül a legfontosabb a város költségvetésének elfogadása volt.

Közel 120 millió lejből gazdálkodhatnak Kézdivásárhelyen
2023. január 31., kedd

Hőszigetelik a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház épületeit

A sepsiszentgyörgyi megyei kórház épületeinek hőszigetelését célzó pályázat finanszírozási szerződését írta alá Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Hőszigetelik a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház épületeit
2023. január 27., péntek

Újfajta szeméttárolókat helyeztek ki a guberálók miatti szeméthalmok elkerüléséért

Új kialakítású szeméttárolókkal védekeznek a szeméthalmok ellen Sepsiszentgyörgyön a Csíki Negyedben, céljuk, hogy a guberálók miatt kialakuló katasztrofális helyzetet felszámolják és a lakóknak ne kelljen a kiöntött szemétben járkálniuk.

Újfajta szeméttárolókat helyeztek ki a guberálók miatti szeméthalmok elkerüléséért
2023. január 25., szerda

Ahol nem kell fizessenek a lakók a tömbházak szigetelésére

Kovászna város önkormányzata az országos helyreállítási terv (PNRR) révén több mint hatmillió lej támogatást kapott két tömbház energetikai korszerűsítésére – adta hírül Facebook-oldalán Gyerő József polgármester.

Ahol nem kell fizessenek a lakók a tömbházak szigetelésére
2023. január 21., szombat

Nem marad olvasók nélkül a kézdivásárhelyi könyvtár

A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárból tavaly szép számmal kölcsönöztek könyveket, és ismét megtarthatták a koronavírus-járvány miatt lefújt rendezvényeiket is, derült ki a Vántsa Judit intézményvezetővel folytatott beszélgetésből.

Nem marad olvasók nélkül a kézdivásárhelyi könyvtár
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!