HIRDETÉS

Veszélyben a horgásztatási jog

Balázs Katalin 2013. április 02., 14:32 utolsó módosítás: 2013. április 02., 18:49

Nagypénteken tartott ellenőrzését követően a halállományt felügyelő országos ügynökség (ANPA) felügyelője kijelentette: a Martonka Horgászegyesületnél nem tapasztalt rendellenességet, viszont a Vadász-Sporthorgász Egyesület (AVPS) esetén a horgásztatási jog visszavonására lehet számítani, amennyiben nem tartja be az előírásokat.

Fotó: Farkas Antal

A Gyergyó környéki vizeken horgásztatási joggal rendelkező két egyesület tevékenységét ellenőrizte Alexandru Eles ANPA-felügyelő. Elmondta: „A Martonka vezetője, Benedek Oszkár bemutatta az aktákat, Szenétén is jártunk, azt tapasztalva, hogy törvény szerint ki van táblázva a terület. Rendellenességet nem tapasztaltam, panasz sem érkezett erre az egyesületre. Ami a Vadász-Sporthorgász Egyesületet illeti, ott több gond van, mely a horgásztatási jog megvonását vonhatja maga után” – fogalmazott az inspektor.

Panaszok és kifogások

Eles – amint elmondta – pénteken, munkaidőben nem találta munkahelyén az AVPS gyergyói igazgatóját, csak a könyvelővel tudott szót váltani. A területen azt tapasztalta, nincs megfelelően kitáblázva, hogy melyik egyesület kezelésében van a víz, hányas számú engedély alapján. Panaszokat is szeretett volna tisztázni, hiszen több levél érkezett, melyek szerint 300 lejes büntetéssel fenyegettek olyan személyeket, akik nem az AVPS-től váltottak engedélyt. A panaszok között szerepelt az is, hogy zónabelépőt nem válthat a horgász a víz mellett, csak az AVPS székhelyén, mely szombaton és vasárnap nincsen nyitva. „A horgász, főleg, ha távolabbi településről érkezik, nem tudja beszerezni a belépőt, annak ellenére, hogy jogában áll a víz mellett kiváltani. Az egyesület képviselője, ellenőrizzen velem vagy a csendőrséggel, kell adjon neki nyugtát a zónabelépőre a helyszínen” – fogalmazott Alexandru Eles, aki úgy összegzett, hogy „a gyergyószentmiklósi székhelyű AVPS az utolsó figyelmeztetést kapta meg. Amennyiben újabb panasz érkezik hozzánk, és a helyszínen kiderül, hogy megalapozott, megvonjuk a horgásztatási jogot, a felfüggesztés pedig egytől öt évig terjed.” 

„Nem félek a felfüggesztéstől”

Portik-Dobos György, a gyergyói AVPS igazgatója elmondta: nem büntettek meg egyetlen olyan személyt sem, akinek bármely egyesülettől is, de volt érvényes horgászengedélye. Nem tudott arról, hogy ilyesmivel fenyegettek volna meg horgászokat, azt viszont beismerte, mostanig nem lehetett a víz mellett váltani zónabelépőt. Mint ígérte, ezt a problémát meg fogják oldani. Az információs táblákat is pótolni fogják. Korábban voltak, nem tehetnek arról, hogy letörték, ellopták. Igaza alátámasztásaként egy fotót is eljuttatott szerkesztőségünkbe, melyen a tábla és felirata is látható. Portik azt is kijelentette: nem fél a horgásztatási jog megvonásától, az elvárásoknak eleget fognak tenni, az ellenőrzés mögött pedig szándékosságot sejt, választ arra, hogy Alexandru Elest ő korábban bepanaszolta felettesénél.

Megválaszolatlan kérdések

A horgásztatási szabályok gyakori változása miatt nem lehet tudni, mennyibe fog kerülni például nyáron a horgászengedély. A jelenleg érvényes, egyesületek által elfogadott árak ugyanis változhatnak – erre utal egy nemrégiben kiküldött ANPA-s levél. Mindkét egyesület adja a kifizetésről szóló nyugtát, ennek felmutatásával kerülheti el a horgász a büntetést.

Azt sem lehet tudni, mi lesz a Négyesnél lévő víztározóval. A Martonka Horgászegyesület bérelte, a gát állapota miatt nagyobb beruházást igényelt volna; a horgásztatás beindítását, a telepítések elkezdését a gát rendbetétele, az iszap kikotrása kellett volna megelőzze. Ehhez pályázati pénzt próbált szerezni az egyesület, illetve a környéken lévő vendéglátók támogatására számított. Az alapfeltétel viszont, hogy öt évre adják kezelésükbe a vízfelületet, nem teljesült, így a Maros Vízügyi Igazgatósággal kötött szerződés februárban lejárt, meghosszabbítására nem került sor.

Továbbra is szabad a horgászat viszont az újfalvi Bányatóban, ahová a Martonka Horgászegyesület korábban pisztrángfajtákat, legutóbb pedig 200 kilogramm pontyot, kárászt és dévérkeszeget telepített.

Horgásztilalom 2013-ra

Az éves, hatvannapos horgásztilalom idén az április 8. és június 6. közötti időszakra tevődik. Ez idő alatt tilos a halfajok horgászata, a vizeken olyan munkálatok végzése, melyek zavarják a halak szaporodását: a vízmeder változtatása, vízi növények kivágása, medertisztítás, iszap, homok kitermelése, illetve a vízpartokon fák kivágása. A tilalmak alól kivételt képez az az eset, amikor a horgászat tudományos, kutatási céllal történik, illetve ha a munkálatok árvíz megelőzését szolgálják. A csukák esetén már befejeződött az ívási időszak, így horgászatuk lehetséges a tilalomban is műcsalit használva, a kifogott halat viszont kötelező visszaengedni élőhelyére. Május elsejéig, illetve szeptember 15. és december 31. között tilos a pisztrángfajták horgászata.

Egész évben tilos a pér, menyhal és dunai galóca horgászata – a tiltólista sokkal hosszabb ugyan, de ezek a vidékünkön is megtalálható, védelem alatt álló főbb halfajok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS