Uránbánya miatt aggódnak Tölgyesen

Uránbánya miatt aggódnak Tölgyesen

Fotó: Balázs Katalin

A szomszédos megyében tervezett uránbányanyitás ügyében írna ki népszavazást Tölgyes önkormányzata, ezt javasolja Borboly Csaba megyei tanácselnök is. Moldován József parlamenti képviselő viszont tájékozatlannak tartja az elnököt. információi szerint Hargita megye területén nem lesz bányanyitás, nem létesítenek meddőhányót, így nem is lenne, amiről szavazni.

Balázs Katalin

2013. november 04., 21:342013. november 04., 21:34

2013. november 05., 16:532013. november 05., 16:53

Újra felkapta a sajtó a hírt: a közel négy évtizede kutatott, Tölgyeshez közeli urántartalék kitermelése elkezdődik. A Neamţ és Hargita megye területén rejlő altalajkincs kiaknázása az értesülések szerint hamarosan megkezdődik, a következményekkel számolni kell, a feltételezett sugárzásveszély is aggodalmat okoz.

Borboly nyílt levélben fordult a tölgyesiekhez

„A kormány a napokban hozta nyilvánosságra azon rendeletét, miszerint újra megnyitná a Gyergyótölgyes és a Neamţ megyei Gerinces (Grinţieş) között található uránbányát” – olvasható a megyei tanács október 17-i sajtóközleményében az elnök aláírásával. Megtudhatjuk, „Neamţ Megye Tanácsának elnöke, Culiţă Tărâţă bejelentette, hogy kész népszavazást kiírni a bányanyitással kapcsolatban, de azt még nem döntötte el, hogy ez kizárólag Gerincesen vagy az egész megyében zajlik-e majd. Hargita Megye Tanácsa egyetért a szomszédos megye vezetésével abban, hogy a helyi lakosság jóváhagyásával nyithatnak meg újra egy ilyen bányát”, valamint az is része a sajtónak szánt dokumentumnak, hogy ilyen esetben nagyon fontos a lakosság tájékoztatása, különös figyelemmel a következmények ismertetésére, legyen azok között új munkahelyteremtés, ingatlanár-változás, illetve környezetre gyakorolt hatás.

Borboly így fogalmaz: „Tisztában vagyunk azzal, hogy az ország egyetlen atomerőművének a működése ránk is kihat, és fontos tényező Románia energiatermelésében. Éppen ezért a tölgyesieket valamilyen módon kompenzálni kell – elfogadhatatlan, hogy a lakosság csak a kárát lássa a bányanyitásnak. A lakossági tájékoztatás legfontosabb fóruma, intézményes kerete a helyi népszavazás. Az a tapasztalatunk, hogy minden ilyen helyi akció növeli a beruházó adakozási kedvét azért, hogy a helyi közösséget kompenzálja az esetleges károkért. Alapjában véve nem a beruházás megakadályozása a célunk, hanem az, hogy annak a tölgyesiek legyenek a haszonélvezői.”

Moldován: nincs ok a népszavazásra

Moldován József parlamenti képviselő mindezzel kapcsolatosan kijelentette: „Hargita megyében nem lesz bányafeltárás, nincs oka a népszavazásnak. Borboly Csaba nem érdeklődött nálam erről a kérdésről, pedig tudja, hogy két és fél évig voltam az Országos Urántársaság vezérigazgatója. Azt mondanám, konkrét információk nélkül tett nyilatkozatot, enyhén szólva felelőtlenül.”

Moldován kitért a részletekre is: „Jelen pillanatban nincs olyan kormányhatározat, amelyik jóváhagyná a beruházás elkezdését. Annyi biztos, hogy javaslat van benyújtva, amelyben kérték a beruházás megfinanszírozását, és a kormányülésen szóba került, miszerint igenis jó lenne a beruházást elkezdeni, hogy kitermelhető legyen az urán. Létezik egy hatástanulmány a feltárásra, ennek tükrében jó lenne tisztázni azt a kérdést, hogy a kitermelésben mennyire érintett Hargita megye.”

Hargita megyében nem lesz bányanyitás

Az 1960-as évektől végeznek méréseket Tölgyes térségében a kitermelhető mennyiség és minőség meghatározására. „A harminc évvel ezelőtti elképzelés úgy nézett ki, hogy a két megye, Neamţ és Hargita területén, a tölgyesi részen kellene bányát nyitni. 2008-tól módosítottak a terveken, a szakemberek is belátták, kétszeres nehézség, ha két megyében kell beszerezni a szükséges engedélyeket, a lakossági beleegyezést. Ma a hatástanulmány úgy néz ki, hogy csak Neamţ megyében lesz kitermelés, a hargitai részre semmilyen munkálatot nem terveznek, a környezet nem lesz károsítva meddőhányó kialakítása vagy felszínre hozott érc által” – mondta a parlamenti képviselő.

Más kérdéskör a szállítás

„Az előtanulmányban szerepelt korábban egy feldolgozóüzem létrehozása is, ami azt eredményezte volna, hogy a kitermelt ércet félkész termékké alakítják, és azt szállítanák el speciális hordókban. A módosítás nyomán úgy néz ki, hogy a kibányászott ércet vinnék el, és erre több útvonal jöhet számításba: felvinni Dornavátrára, onnan pedig vasúton tovább, vagy végig teherautókkal Földvárra, a feldolgozóüzembe. Máig nincs tisztázva, milyen útszakaszon szállítanák, felmerült az a lehetőség is, hogy a Tölgyest Ditróval összekötő, cengelléri utat használnák erre. Ez a variáns nemcsak Ditrót érintené, egész Hargita és Kovászna megyén áthaladna. Erre én kevés esélyt látok, mert minden település külön beleegyezését kell adja, hogy területén átszállítsák az uránércet. Viszont lévén, hogy a kormány jelen pillanatban azon az állásponton van, hogy a kitermelés finanszírozását önerőből kell megoldani, elég jól ismervén ennek a vállalatnak a pénzügyi helyzetét, nem látom valószínűnek, hogy a közeljövőben sor kerüljön a kitermelés elkezdésére. Húszmillió euró kellene, és az idei költségvetésben, beleértve a kiegészítést is, nem volt előirányozva ilyen összeg, a jövő évi pénzkeretnél is követni fogom: a kormány szán-e ilyen beruházásra pénzt. Ha önrészből kell megoldani, akkor teljesen tárgytalan, hogy bányanyitásról beszéljünk” – vélekedik Moldován József.

A sugárzás nem ismer megyehatárt

Amennyiben nem lesz meddőhányó, bányanyitás Hargita megye területén, mondhatni nincs közvetlen érintettség, így népszavazást sem lehet kiírni. Hatása mégis érinti a lakosságot, hiszen egy radioaktív anyag kitermeléséről van szó, sugárzásveszéllyel. Moldován meglátása ebben a kérdésben az, hogy tulajdonképpen akkor szűnik meg a sugárzásveszély, ha kitermelik és elviszik innen a radioaktív anyagot. „Ennek az ércnek az urántartalma nem olyan nagy, hogy kitermeléskor bármilyen veszélyt okozna, károsítaná az embereket, mert akkor nem lehetne bányászni. Én magam is voltam többször is a bányában, sem akkor, sem azóta nem éreztem semmiféle károsodást a szervezetemben. Igazából a radioaktivitás veszélye akkor áll fenn, ha akkora uránmennyiséghez kerülünk közel, amelynek a sugárzása meghaladja az emberi tűrőképességet. Az itt kitermelésre kerülő érc jóval ez alatt a határ alatt van. Orvosi adatok sem bizonyítják, hogy ez az érc radioaktivitása kihatna az emberi szervezetre. Tudni kell viszont azt is, hogy a sugárzás akkor is érződik, ha az uránérc közel van a felszínhez. Van, ami a kitermelés mellett szól: amíg a radioaktív anyagok a földben vannak, van kisugárzás is. Ha kibányászták, a környezetvédelmi munkákat becsületesen elvégezték, megszűnik a sugárzás. Tehát jó hatással van a környezetre, ha elszállítják onnan az uránt” – szögezte le.

A tölgyesieket nem világosították fel

A megye leginkább érintettebb településén kevesen tudnak ilyen részletességgel a fejleményekről. Meggyőződésük, a Vereskő mögött, a Presecaron lesz meddőhányó, s mivel több helybéli is dolgozott a 60-as években kezdődött uránkészlet-felderítésen, azt is vallják, jobb minőségű ez, mint a cruceai. Abban is biztosak: nem jár majd a bányanyitás munkahelyteremtéssel, Crucean nemsokára bezár a bánya, onnan hozzák a „szakembereket”. Turizmusból sem remélhetnek további bevételi forrást: „Fognak jönni ide turisták, ha tudják, hogy uránbánya van itt?” – tette fel a kérdést egy tölgyesi családapa.

Csibi László volt alpolgármester, önkormányzati képviselő elmondta: a múlt héten  polgármester és több képviselő jelenlétében arról tárgyaltak, hogy ki kell írni a népszavazást. Hozzátette, a teremben ülők közül senki nem jelezte, hogy tudomása lenne arról: Tölgyes területén nem lesz bányanyitás, sem meddőhányó.

Országos uránhelyzetkép

Az uránbányászat az Országos Urántársaság, az ipari minisztérium alárendeltségébe tartozó részvénytársaság kezében van. A kitermelt uránércet Földváron dolgozzák fel részlegesen, majd Pitesti-re szállítják, további műveleteket követően kerül Cernavodara. Jelenleg az országban egy helyen, a Suceava megyei, cruceai bányában zajlik még uránkitermelés. Az ország területén a Keleti-Kárpátokban van még kitermelésre érdemes uránérc.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
2017. március 10., péntek

Iskolák is bekapcsolódtak a kupakgyűjtésbe

Lakók, intézmények gyűjtik a műanyagdugókat, juttatják el a Gyergyói Hírlap szerkesztőségébe, hogy közösen segíthessék egy sepsiszentgyörgyi kisfiú gyógyulását. A hároméves Oláh Badi István leukémiás, kezeléséhez kéri a segítséget családja.

Iskolák is bekapcsolódtak a kupakgyűjtésbe
2017. március 10., péntek

Katonaeledeleket lehet kóstolni Gyergyószentmiklóson

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulójára Gyergyószentmiklóson emlékünnepség keretében ünnepi szentmise, komolyzenei koncert, koszorúzás, illetve katonaeledel-kóstoló is lesz.

Katonaeledeleket lehet kóstolni Gyergyószentmiklóson
2017. március 10., péntek

Látogatókat érintő változások léptek érvénybe a gyergyószentmiklósi kórházban

A Gyergyószentmiklósi Város Kórházban változások léptek érvénybe. Ferenczy István igazgató ismertette a betegek látogatási programjának a változását és az osztályok lezárását. Az igazgató kitért arra is, miért volt szükség minderre.

Látogatókat érintő változások léptek érvénybe a gyergyószentmiklósi kórházban
2017. március 10., péntek

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz

Esőre, erős szélre, a hegyvidéki térségekben pedig havazásra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riasztás az ország egész területére érvényes, vasárnap 22 óráig.

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz
2017. március 10., péntek

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében

Csökkenőben van a gépjárművezetői engedélyért sikeresen vizsgázók aránya Hargita megyében. A megye évek óta az utolsó helyezéseken végez az országos szintű összehasonlítások szerint a sikeresen vizsgázók számát tekintve.

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében
2017. március 10., péntek

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák

A legtöbb nyolcadikos hétfőn találkozik először egy országos szintű megmérettetés tapasztalatával, igaz, még nem élesben, csak próbavizsgát szervez számukra az oktatásügyi minisztérium.

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák
2017. március 09., csütörtök

Önkénteskednek a falustársaikért

Tizenhét felnőtt és nyolc gyermek jelentkezett önkéntesnek a Gyergyócsomafalvi Szociális Központban. Harmadszorra gyűltek össze a héten a segítségüket felajánlók, akik a hátrányos helyzetű falustársaikért szeretnének tenni.

Önkénteskednek a falustársaikért
Önkénteskednek a falustársaikért
2017. március 09., csütörtök

Önkénteskednek a falustársaikért

2017. március 09., csütörtök

Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket

Monda- és legendagyűjtő pályázatot hirdet a Székelyföldi Legendárium az Élő Erdély Egyesület közreműködésével, amelyre V‒VIII., illetve IX–XIII. osztályos erdélyi diákok jelentkezhetnek.

Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket
Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket
2017. március 09., csütörtök

Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM