HIRDETÉS

Mókakönyv a gyerekektől

Baricz-Tamás Imola 2014. november 17., 09:49 utolsó módosítás: 2014. november 17., 12:47

A gyergyószentmiklósi Kós Károly iskola névadója előtt tisztelegve szervezett ünnepséget. A már hagyományosnak számító rendezvényen, a magyar nyelv napján, november 13-án mutatták be a diákok verseiből született Mókakönyv című kötetet.

Fotó: Baricz Tamás Imola

 

Ilyés Etelka, az intézmény igazgatója az iskola 72 éves fennállásáról, a névadójának szellemiségéről szólt. Máthé Gyöngyi magyar szakos tanár a könyv, Fiegel Kinga tanítónő a versek születéséről mesélt. 

Bajna György író, újságíró méltatta a 27 tanuló versét egy csokorba tartó kötetet. „Harmadik, negyedik, ötödik és hatodikos diákokat versírásra bírni ugyanis teljesítmény a tanító, a tanár részéről is, annál is inkább, mivel sok-sok kusza sor közül kell kiválogatni a legjobbakat, közülük mintegy százhúsznyit kötetbe szedni. Szedni, mert zsenge virágok ezek a versikék, tiszta gyermeki szívből nyiladoztak, üdék és kedvesek, függetlenül attól, hogy miről is szólnak” – mondta Bajna György. Hangsúlyozta: „Nem mókakönyv tehát ez a kis kötet, hanem igenis komoly munka még komolyabb eredménye. A hasonló igyekezet hasznát évek során fogják tapasztalni az alkotók, akkor is, ha csak megszerették most a verset, és soha nem lesz költő belőlük. Mert olyan barátra leltek valamennyien, amelyik soha cserben nem hagyja, amelyik segíti majd szövegek rögzítésében, megértésében, segíti a nyelv gazdagságának és finomságának, e tulajdonságokban rejlő lehetőségeknek a kiaknázásában”.

A diákok megmutatták: nemcsak verset tudnak írni, maradandót alkotni, hanem kitűnő hangulatot is
teremtettek saját kötetük bemutatásán, gitárkísérettel énekeltek, mókáztak a Kós Károlyosok. Az
ünnepségen a kiadvány születése körül bábáskodó pedagógusok és szülők támogatását virággal és tiszteletpéldánnyal köszönték meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS