HIRDETÉS

Lovastábor: egy hét „intenzív természet”

Pethő Melánia 2013. augusztus 01., 16:04 utolsó módosítás: 2013. augusztus 01., 18:21

Elődeink életformájának egy szeletkéjével ismerkednek azok a gyerekek, akik résztvevői a gyergyószentmiklósi Négyes kilométernél zajló lovastábornak. A vakációs program bőven tartogat szórakozási lehetőséget, mindenek előtt viszont a természetközeliség varázsának megélését kínálja a gyerekeknek.

Lovakkal és lovaglási technikákkal ismerkedik az a népes gyermeksereg, amely jelenleg a Négyes kilométernél táborozik. A gyergyószentmiklósi Csabafiak Hagyományőrző Egyesület szervezésében, az Állatbarát lovaskert közreműködésével létrehozott nyári program a hagyományőrzés jegyében zajlik, a résztvevők a lovakkal, lovaglással kapcsolatos hagyományokkal ismerkednek, emellett pedig játék, éneklés és tánc tölti ki napjaikat. A balánbányai Ördögborda Táncegyüttes vezetője, Sándor Csaba táncoktató, illetve Balázs Renáta gondoskodik arról, hogy a résztvevők minél több népi gyermekjátékot, népdalt és -táncot tanuljanak meg.

A honfoglalás előtti magyarok lakóépületének megismerésére is lehetőségük nyílt az elmúlt napokban, a felállított jurtát Tölgyesi Béla hagyományőrző mutatta be a táborozóknak, akik nem csupán elméleti információkat szerezhettek, akinek úgy tartotta kedve, a sátorszerű építményben éjszakázhatott. Az íjazás, ostorozás, a szekerezés, na meg a kirándulások, túrázások is a természetközeliség varázsának megélését biztosítják számukra, nemkülönben a lovas foglalkozások.

A résztvevők között vannak, akik most ismerkednek a hátas állattal, a napi kétszeri lovasfoglalkozás azonban nem csupán az ember-ló közötti „barátkozásra” teremt lehetőséget, de a lóval való bánásmódra is felkészíti őket. „Ló közelében a gyermek teljesen megváltozik. Rájön, hogy az állattal nem lehet bármit megtenni, megérzi, hogy környezetében be kell tartani bizonyos íratlan szabályokat, s azt is, hogy a lovat nem csupán szeretni, de tisztelni is kell. Ezekből adódóan a gyerekben – lovas környezetben – beáll az önfegyelem” – magyarázta Farkas Árpád lovasoktató.

Szervezőként elmondta, az igényre és a sikerre való tekintettel a tábornak folytatást terveznek. A vakációs programot ajánlja minden gyereknek, de – mint mondta – főként azoknak, akik tömbházban, számítógép előtt nőnek fel, nincs lehetőségük közvetlen kapcsolatba kerülni a természettel, az állatokkal. „Ebben a világban, ami az embert egyre inkább eltávolítja a természettől, a hasonló programok hasznosak, kellenek a gyerekeknek” – szögezte le.

A tábor péntek délután ér véget, a zárórendezvényen szüleik előtt adnak számot a résztvevők az itt tanultakról.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS