Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kopjafák a távolban elhunytak emlékére

Gergely Imre 2012. július 29., 18:12 utolsó módosítás: 2012. július 29., 23:12

A székelyek nem tudnak könnyen felejteni – ápolják őseik emlékét, és azokét is, akiket a földrajzi távolság választ el az itthontól. Azok is emlékeinkben élnek, akik a sors akarata miatt a távolban, idegenben hunytak el. Ha sírjaik máshol is domborulnak, nekünk, itthoniaknak kell arról gondoskodnunk, hogy emléküket valamilyen jel őrizze. E célt szolgálja a gyergyószentmiklósi temetőben felállított kettős kopjafa.

 „Házat bárhol találhatsz, hazát csak itthon” – olvasható a felirat a két kopjafát összekötő táblán, amely így képletesen hazahozza a távolban nyugvó gyergyószentmiklósiak lelkét. A kopjafaállítási ünnepségen a katolikus és református egyház papjai, Ft. Portik Hegyi kelemen plébános és Bíró Sándor lelkipásztor mondott áldást és imát a távolban nyugvók lelki üdvéért. A szárhegyi Kozma Mária által faragott kopjafák közül a baloldali a családjáért küzdő férfit, a jobboldali, csúcsán tulipán motívumban végződő pedig a családot összetartó asszonyt szimbolizálja.

A pénteken délelőtt felállított kopjafák helyet, lehetőséget adnak arra a gyergyószentmiklósiaknak, hogy itt gyújtsák meg évfordulókon vagy halottak napján a gyertyákat távolban elhunyt hozzátartozóik, szeretetteik emlékére. Az első gyertyákat az avatóünnepségen meg is gyújtották a jelenlévők. Az emelkedett hangulatú ünnepségre az itthon élő családtagokat is hívák, de sajnos a vártnál kevesebben jelentek meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS