Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kétéves a Demokrácia Központ

Pethő Melánia 2013. január 09., 17:56 utolsó módosítás: 2013. január 09., 19:19

Nem csappant az egyszerűsített honosítás iránt érdeklődők száma Gyergyószentmiklóson, ezt tükrözik legalábbis a Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nyilvántartásai. Jelenleg is, akárcsak a honosítási eljárás elindításakor, napi 7-10 érdeklődő keresi fel a Demokrácia Központ néven ismert irodát. A székhely megnyitásának kétéves évfordulóján az eltelt időszak tevékenységeiről és a tervekről számolt be a sajtónak az EMNT gyergyószéki szervezetének elnöke.

Két éve nyitott irodát Gyergyószentmiklóson az EMNT, munkatársai azóta számos tevékenységet, programot bonyolítottak le, emellett pedig naponta az érdeklődők rendelkezésére állnak. Legtöbben a magyar állampolgárság igénylésével kapcsolatban keresik fel a szervezet székhelyét, számukra tanácsadással, a kérelmezés leadásához szükséges iratcsomó összeállításával, illetve ennek a konzulátusra való beadására időpont egyeztetésével nyújtanak segítséget az iroda munkatársai.

A megnyitásától eltelt két év alatt, 3442 dosszié összeállításával, összesen 6015 kérelmezőt szolgáltak ki, az ügyfelek nagy részét a Kossuth Lajos utcai székhelyen, de számos személy számára kihelyezett fogadóórákon is lehetővé tették az ügyintézést – számolt be a sajtónak szerdán Bákai Magdolna, az EMNT gyergyószéki szervezetének elnöke.


Mint elmondta, Maroshévízen, Tölgyesen voltak kiszállásaik, a fogadóórákat Borszéken és Szárhegyen sikerült rendszeresíteniük. Ezeken a helyszíneken idén is az érdeklődők rendelkezésére állnak, tervezik továbbá, hogy más településekre is kiterjesztik a kiszállásokat.

„Sokan vannak, akik távolabbi településekről jönnek el irodánkba. A honosítási ismertetővel, illetve a kérelemkiállítással mi lehetőséget kívánunk adni azok számára is, akik nem tudják vállalni az utat Gyergyószentmiklósig” – magyarázta a helyszíni fogadóórák célját Bákai Magdolna. Elmondta, a gyergyószentmiklósi irodában nem észlelhető csökkenés a magyar állampolgárságot kérvényezők számát tekintve, 2012-ben is legalább annyian igényelték az aktacsomók összeállítását, mint egy évvel korábban. Az iroda két munkatársa naponta átlagban 7-10 dossziét állít össze.

Közéleti tevékenységek

A sajtótájékoztatón elhangzott, a EMNT gyergyószéki szervezete több rendezvénybe is bekapcsolódott létrehozása óta. Többek között a Sepsiszentgyörgyön megrendezett autonómiatüntetésre, illetve a Mikó-ügyben tartott tüntetésre és a budapesti békemenetre is szerveztek gyergyói csoportokat. A magyarságtudat erősítéséért saját szervezésű programként helytörténeti vetélkedőket, rendhagyó történelem órákat tartottak, ezeket a rendezvényeket idén is folytatják – tudtuk meg.

Az EMNT gyergyószentmiklósi irodájában egy olyan klub elindítását tervezik, mely az egyszerűsített honosítással magyar állampolgárokká vált személyeket tömörítené.

„Még ebben a hónapban szeretnénk létrehozni a magyar állampolgárok klubját. Rendszeres találkozókon olyan információkkal, tanácsokkal szeretnénk ellátni a tagokat, amelyek az állampolgársággal megszerzett jogokról, lehetőségekről szólnak” – magyarázta az elnök. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS