Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Felújítanák és felszerelnék a málnási szállodát

Bíró Blanka 2018. szeptember 13., 19:41 utolsó módosítás: 2018. szeptember 13., 19:45
HIRDETÉS

Kormányzati pénzből újítanák fel a málnásfürdői romos szállodát, és a gyógyturizmus terén tevékenykedő szakemberek számára szerveznének benne felnőttképzést.

A málnásfürdői gyógykezelőközpont avatóján. Vajon mikor tudják átadni a felújított szállodát is? Archív Fotó: Vargyasi Levente

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke bejelentette, hogy újabb pályázási lehetőség nyílt az Országos Településfejlesztési Programnál (PNDL2), a megyei önkormányzat és Málnás község a tulajdonukban lévő egykori málnásfürdői szálloda felújítására hívna le kormánypénzt. Az elképzelés szerint olyan oktatási helyszínt hoznának létre, ahol a Művészeti és Népiskola biztosította felnőttképzés ernyője alatt gyógyturizmus területén tevékenykedő szakemberek felkészítéséhez szükséges gyakorlati órákat meg lehet tartani.

Henning László, a megyei önkormányzat alelnöke lapunknak elmondta, október 8-ig lehet benyújtani a pályázatot,

nemcsak az épületfelújítására, hanem a felszerelésre is kérnének pénzt,

ezért egyelőre pontos összeget nem tudnak. Az országban már van példa arra, hogy turisztikai létesítményekben bonyolítanak le gyakorlati képzést, így a szállodában az állandó alkalmazottak mellett tanulhatnának a tanfolyamokon részt vevők.

HIRDETÉS

Gáj Nándor, a Művészeti és Népiskola igazgatója megkeresésünkre arról beszélt, hogy néhány éve képeznek már turizmusban foglalkoztatható szakembereket, pincért, szakácsot, sommeliert, és azt tapasztalták, hogy egyre nagyobb az igény a gyógyturizmusban tevékenykedőkre – masszőrre, gyógytornászra, szakosodott asszisztensre –, ezt a hiányt orvosolnák azzal, hogy akkreditáltatnak egy ilyen jellegű felnőttképzést.

Mint az igazgató is kiemelte, Málnásfürdőn van gyógykezelőközpont, mofetta, hidegfürdő, ásványvizek, ezért kiváló helyszín lehet a gyakorlatok lebonyolítására.

Le- és újjáépülés

Amint arról korábban írtunk, hét évvel ezelőtt a málnási önkormányzat és Kovászna Megye Tanácsa 300 ezer euróért visszavásárolta Ioan Neculae brassói üzletembertől a málnásfürdői turisztikai ingatlanokat: a több mint háromhektáros területet, a 60 szobás hotelt, illetve a hozzátartozó vendéglőt. A létesítmények magánosítás során kerültek a vállalkozó birtokába, aki aztán nem fektetett be semmit a felújításba, állagmegőrzésbe. Az egykor virágzó, majd a rendszerváltás után teljesen lerobbant üdülőtelepet az elmúlt években kis lépésekben kezdték fejleszteni, átadták a Borvizek útja program keretében megépült kezelőközpontot, és beindították a mofettát, illetve a hidegfürdőt.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS