HIRDETÉS

Felhalmozzák és nem mindig tárolják megfelelően az árukat az üzletekben az év végi vásárlói rohamra készülve

Bíró Blanka 2017. december 06., 21:42
HIRDETÉS

Az év végi nagy vásárlói rohamra készülve a tárhelyek kapacitását meghaladó készleteket halmoznak fel az üzletek, és a vendéglátó egységek, ezért nem tudnak előírásszerűen tárolni. Decemberben fokozottan ellenőrzik az élelmiszergyártókat, a szállítókat, kereskedőket, az éttermeket, panziókat, szállodákat – tájékoztatott Sikó Barabási Sándor.

Szaloncukor és kristálygömbök. Zsúfolódnak az áruk, nem mindig tárolják az előírásoknak megfelelően Fotó: Thomas Campean

A Kovászna megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője elmondta,

már egy hete tartanak ellenőrzéseket, amelyeken az élelmiszerek tárolására vonatkozó szabályok betartását, és a tisztaságot nézik.

HIRDETÉS

Eddigi tapasztalataik szerint a legnagyobb gond az, hogy az üzletek a vásárlói rohamra készülve

nagy tartalékokat halmoznak fel, de nincs elég hűtőjük, hogy mindent megfelelően tároljanak.

A kisboltokban pedig már eleve nincs annyi hűtő, hogy a szabályoknak eleget tegyenek, és külön tárolják a húst, a tej- és tejterméket, valamint a tojást.

A vendéglőkben az a gond, hogy gyakran túl kicsi a konyha, ezért nem tudják elkerülni a feldolgozásra váró alapanyagok és a kész étel érintkezését, például épp akkor viszik be a nyers krumplit, amikor húst dolgoznak fel.

A vállalkozók azzal védekeznek, hogy nincs lehetőség a konyha bővítésére, vagy a bérelt helységet nem szabad módosítani. Sikó Barabási Sándor szerint, ilyen esetben is van megoldás, például leszabályozzák, hogy reggel 6 és 7 óra között bevisznek minden nyersanyagot, majd letakarítják a munkafelületeket, és csak azután kezdik el az ételek elkészítését.

Az is előfordul, hogy a panziókban azonosítatlan eredetű élelmiszereket tárolnak, azzal védekeznek, hogy otthon elromlott a hűtő és a saját tartalékaikat vitték be, ám valószínű, hogy a vendégeknek szolgálják fel például a háztájon levágott disznó húsát.

A háromszéki főállatorvos szerint, ezek a rendellenességek orvosolhatók, ezért erre szólították fel a vállalkozókat az ellenőrzések során.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS