Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Felavatják vasárnap este a Kultúrpalota felújított orgonáját

Antal Erika 2020. április 05., 14:33 utolsó módosítás: 2020. április 05., 15:41

Noha másként tervezték, az új koronavírus terjedése miatt végül nézők és hallgatók nélkül avatják fel vasárnap este a Kultúrpalota felújított orgonáját. Az érdeklődők rádiós, illetve internetes közvetítés segítségével követhetik a nem mindennapi eseményt. A Marosvásárhelyi Rádió Facebook-oldalán lesz követhető az ünnepi hangverseny vasárnap este 7 órától, amit a rádió román és magyar nyelvű stúdiója is élőben sugároz.

Felavatják vasárnap este a Kultúrpalota felújított orgonáját
galéria
Fotó: Haáz Vince

A több mint százéves orgonát vasárnap este Molnár Tünde, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia orgonaművésze szólaltatja meg, klasszikus, illetve kortárs szerzők darabjait játszva. Amint Fülöp Tímea, a Kultúrpalota osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, a koncert előtt Soós Zoltán múzeumigazgató köszönti a hallgatókat és nézőket, ismertetve az esemény jelentőségét.

A frissen felújított orgona a 63 regiszterével és 4500 sípjával egy egész szimfonikus zenekart képes utánozni.

Valamennyi sípsornak és sípnak sajátos hangzása van, amivel egy-egy hangszert tud utánozni, annyira gazdag hangszínekben. Romantikus orgona, amely a gyártás időszakában, 1911-ben technikailag nagy előrelépést jelentett, és amelyet ma is csodálat övez az orgonaművészek, orgonaépítők és zenekedvelők részéről.

Magyar Árpád műhelyvezető, az orgonajavító csapat irányítója Fotó: Haáz Vince

A javítási munkálatokat a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia évadjának végeztével, tavaly júniusban kezdte el a szászhermányi orgonaépítő és -javító műhely, Magyar Árpád irányításával. Amint a műhelyvezető ismertette, előbb az úgynevezett „mocskosabb” munkát végezték el, vagyis szétszedték az orgona egész belsejét és mindent kipucoltak, a szelepeket, az olyan részeket, amiket újra kellett bőrözni, az évadkezdés után pedig a hangolások és a beállítások következtek.

Darabjaira szedték az orgonát, majd megtisztítva, kijavítva újra összerakták Fotó: Haáz Vince

A szakember szerint ahhoz képest, hogy az orgonán évtizedek óta nem végeztek alapos felújítást, jó állapotban volt. De még így is mindent kézbe kellett venni, ki kellett pucolni, a hibákat korrigálni, a hiányosságokat pótolni. Az előadóművészek tudhatják, hogy mennyire volt használható mindegyik regiszter: fele vagy jó esetben kétharmada. Akik játszottak rajta, fogják hallani a különbséget, sőt a közönség egy része is, aki gyakran hallotta megszólalni a hangszerek királynőjének mondott orgonát.

Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi Kultúrpalota orgonáját Bernády György polgármestersége idején, 1911. december 30-án rendelték meg Rieger Ottó orgonagyárából. A hangszerért 47 690 aranykoronát fizettek, és 1913. július 15-én adták át. Első orgonaművésze Zsizsmann Rezső volt, őt követte Metz Piroska, Csíky László, Kozma Mátyás, majd jelenlegi művésze, Molnár Tünde.

„Összehasonlíthatatlanul jobban szól, mint a javítás előtt” – mondta el a Székelyhonnak Molnár Tünde orgonaművész. A vasárnap esti hangversenyen Liszt Ferenc-művet szólaltat meg az előadó, „hiszen romantikus orgonáról van szó” – tette hozzá, majd egy-egy zenemű közben ismerteti a különböző hangszíneket is, azt, hogy „mit tud” a frissen felújított hangszer. A műsor Terényi Ede Harangok című művével zárul majd, amit a zeneszerző a Kultúrpalota orgonájára komponált, és amelyben a marosvásárhelyi harangok hangzáseffektusát hallhatja a közönség – magyarázta Molnár Tünde, hozzátéve, hogy ez az orgonamű a virágvasárnaphoz is méltó.

Hogy mit jelent üres nézőtérnek játszani? – kérdésünkre válaszolva Molnár Tünde azt mondta, előre nem tudja, de amúgy mindig is a zenére figyel, arra, ahogy az elvarázsolja őt. Az élő közvetítés nem újdonság, hiszen már számos koncertteremben és stúdióban játszott úgy, hogy azt élőben sugározták a rádiók vagy televíziók.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat