Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Ezek a legmagasabb árbevételű, és a legtöbb alkalmazottat foglalkoztató székelyföldi cégek

Iszlai Katalin 2018. szeptember 15., 15:30 utolsó módosítás: 2018. szeptember 15., 16:33
HIRDETÉS

Székelyföld legnagyobb árbevételű vállalkozásainak zömét továbbra is a marosszéki cégek teszik ki – derül ki az Omnibus.ro által közölt összesítésből. Az 50 legmagasabb árbevételű, illetve legtöbb alkalmazottat foglalkoztató céget tartalmazó listára idén legkevesebb 84 millió lejes üzleti forgalommal vagy 281 alkalmazottal lehetett felkerülni.

Székelyföldön továbbra is húzóágazat a szolgáltatói szektor. Ebben van a legtöbb pénz. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A pénzügyminisztérium által – a cégek éves jelentései alapján – júliusban közzétett adatsor mentén állította össze szokásos 50-es rangsorát Székelyföld legnagyobb árbevételű és legtöbb alkalmazottat foglalkoztató cégeiről az Omnibus.ro internetes szolgáltatáskereső oldal.

Székelyföld legnagyobbjai

Székelyföld legnagyobb árbevételű cégeinek toplistáját a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a marosvásárhelyi székhelyű E.ON Energie România gázszolgáltató vállalat vezeti, amelynek árbevétele meghaladta tavaly a 4,73 milliárd lejt. A második helyezett Delgaz Grid gázszolgáltató szintén az E.ON Csoporthoz tartozik, az ezüstéremhez azonban „nagytestvérénél” jelentősen alacsonyabb bevételre volt szüksége, „mindössze” 1,48 milliárd lejre. A dobogó harmadik fokát szintén marosvásárhelyi vállalat foglalta el, mégpedig az Azomureș vegyipari kombinát 1,44 milliárd lejes árbevétellel. A negyedik helyen a gyógyszeripari Pharmafarm szerepel. A lista ötödik helyén láthatjuk az első nem Maros megyei helyezettet, a borszéki (Hargita megye) Romaqua Csoport 5 százalékos növekedést ért el, 725 millió lejes árbevételével pedig előreléphetett egy helyezést. A lista hatodik helyét az E.ON csoport újabb tagja, az E.ON Gaz Furnizare nevű szolgáltató foglalta el 509 millió lejes árbevétellel. Hetedik lett a brassói tejgyár baróti központja 431 millió lejes árbevétellel.

Tizenhárom százalékos növekedéssel megszerezte a ranglista nyolcadik helyét a székelyudvarhelyi Amigo & Intercost szeszes italok nagykereskedelmében érdekelt vállalat 381 millió lejes tavalyi árbevételével. A ranglista kilencedik helyére fért fel a dohányipari termékeket forgalmazó M. Tabac csíkszéki vállalat, amely 363 millió lejes bevételt könyvelhetett el tavaly. A tizedik helyen ismét egy Maros megyei cég, a Hirschmann Románia nevű autóipari vállalat található 362 millió lejes árbevétellel.

Az első tíz helyezett mellett további 22 marosszéki, 7-7 alsó-háromszéki és udvarhelyszéki, illetve 2-2 csíki és felső-háromszéki cég kapott helyet az 50 legnagyobb árbevételű székelyföldi vállalkozás listáján, amelyeknek összesített árbevétele 17,26 milliárd lej volt.

Árbevétel térségek szerint

A hagyományos székely székek szerint lebontott ranglisták ismertetésénél Maros megye legjobbjaira nem térünk ki, hiszen ezekről fentebb már beszámoltunk. Csíkszék legnagyobb árbevételű vállalkozása a már szintén említett M. Tabac, a második helyezett pedig a csíkszentkirályi székhelyű Hargita Gyöngye Rt. ásványvíz/palackozó, 101 millió lejes árbevétellel. Ezt követi 89 millió lejes bevétellel a faipari termékeket gyártó csíkszeredai Iris Service, a Lactate Harghita tejfeldolgozó (52 millió), a tusnádi Apemin ásványvízpalackozó (51 millió) és a Harmopan pékség (47 millió). Udvarhelyszéken az aranyérmes Amigo & Intercost után az építőanyagokat és különböző berendezéseket forgalmazó székelyudvarhelyi Melinda Impex Steel következik a sorban 198 millió lejes árbevétellel, a harmadik helyen pedig a Merkúr üzletláncot működtető Elan-Trió végzett 185 millió lejes bevétellel.

Az udvarhelyszéki rangsorban a Melinda Impex Instal következik 177 millió lejes árbevétellel, majd a Coats Románia székelyudvarhelyi kirendeltsége (170 millió), a nyomdaipari Infopress Group (141 millió) és az Impar Kft. (100 millió lej) következnek a sorban. Gyergyószéken a Borszéki ásványvizet gyártó első helyezett Romaqua Csoporttól jócskán lemaradva szerezte meg a második helyet a Benedek húsipari termékeket gyártó és forgalmazó Arterimpex 47 millió lejes árbevétellel. A harmadik helyet a cipőgyártásban érdekelt Toplita szerezte meg, miután 63 százalékos növekedés után 36 millió lejes bevételt ért el tavaly. A dobogósok után a gyergyói rangsorban a fa- és bútoriparban érdekelt Industry Transilvan következik 31 millió lejes árbevétellel, majd a hodosi Genex (fafeldolgozó, 24 millió lej). Alsó-Háromszék legnagyobb árbevételű cége a már említett brassói tejgyár baróti központja, Felső-Háromszéken pedig a Nexxon gumiabroncs-nagykereskedés végzett az első helyen 153 millió lejes árbevétellel.

Több mint 30 ezer alkalmazott

A Székelyföld legtöbb alkalmazottat foglalkoztató cégeit rangsoroló lista élén lényeges fölénnyel végzett a Delgaz Grid gázszolgáltató 3946 alkalmazottal. A második a Romaqua Csoport lett 1911 alkalmazottal, harmadik pedig ismét az Azomureș, amely annak ellenére tartotta meg szokásos dobogós helyezését, hogy a korábbi években több száz munkatársától vált meg: míg 2014-ben 1729 alkalmazottja volt, tavaly már csak 1252. Jövőre talán átveheti tőle a bronzérmet a csíkszeredai Iris Service, amely folyamatos növekedés után tavaly már 1217 alkalmazottat foglalkoztatott.

Marosszéken a Delgaz Grid és az Azomureș után a Hirschmann Románia foglalkoztat a legtöbb alkalmazottat, 942 személyt. Csíkszéken az első helyezett Iris Service-t követően a Hargita Gyöngye következik 369 alkalmazottal, a harmadik legnagyobb munkaadó pedig a Harmopan 345 alkalmazottal.

Az udvarhelyi térségben az Ikos Conf készruhagyárban dolgoznak a legtöbben (973 alkalmazott), második helyen pedig a szintén e cégcsoport érdekeltségébe tartozó Norada készruhagyár végzett 885 alkalmazottal. A harmadik az Amigo & Intercost lett, a vállalat 786 személyt foglalkoztat. Gyergyószéken a Romaqua Csoport után a 293 személyt foglalkoztató Toplita végzett a második helyen, a harmadik pedig a ruhaiparban érdekelt Romtop Industries lett 272 alkalmazottal.

Székelyföld 50 legnagyobb munkaadója összesen 30 675 alkalmazottat foglalkoztat (ebből Marosszéken 21 037-en dolgoznak, Csíkszéken 6313-an, az udvarhelyi térségben 9687-en, Gyergyószéken 5378-an, Felső-Háromszéken 5569-en, Alsó-Háromszéken pedig 8240-en).

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS