Drogfüggőségről, tönkrement életekről kendőzetlenül

Drogfüggőségről, tönkrement életekről kendőzetlenül

Tanács fiataloknak: bulikban soha ne fogadjanak el cigarettát, italt idegenektől, mindig figyeljenek arra, hogy az italokat előttük bontsák ki. Képünk illusztráció

Fotó: Pixabay

„A drogfüggők többségét a pszichiátria, a börtön vagy a temető várja, alig egy százalékuk képes abbahagyni a kábítószer-fogyasztást” – hangzott el azok szájából, akik drogdílerként, drogfüggőként éltek, és most diákoknak mesélik el kendőzetlenül történetüket. Szerdán a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában beszéltek a Merj nemet mondani! drogprevenciós kezdeményezés részeként.

Barabás Hajnal

2024. május 22., 19:262024. május 22., 19:26

A színpadra egy fiatal férfi, Hao állt ki a csíkszeredai diákok elé, hogy elmesélje, hogyan vált belőle drogdíler és drogfogyasztó. Középiskolásként került először kapcsolatba etnobotanikus szerekkel, kipróbálta, hogy fogadják be a társaságba, kíváncsiságból később marihuánát is szívott szünetben – az eredmény rosszullét lett.

Nagyon jó eredménnyel érettségizett, fizikából tízest kapott, szeretett volna Németországban továbbtanulni, ezért jelentkezett egy nyelviskolába. Mellette dolgozni kezdett. Munkatársai szívták a kannabiszt, úgy látta, boldogok, jól érzik magukat.

„Csak egy-két slukkal kezdd” – mondták neki. Nemsokára már függő volt.

„Este azzal feküdtem le, reggel azzal keltem, egész nap szívtam a füvet, később amfetamint is használtam” – magyarázta. Így jutott hullámvölgybe az élete, anyagilag leégett és hazaköltözött, ott iratkozott be egyetemre.

„Jártam bulikba, klubokba, és amikor kipróbáltam az első extasytablettát, az egy igazi érzelmi bomba volt. Csakhogy ez egy csapda:

Idézet
az első tabletta kipróbálása után keresed ugyanazt a hatást, de nem éred el. Olyan is volt, hogy négyet is bevettem. És ezután jön a depresszió”

– osztotta meg. Elmondta, mindenféle drogot használt már, de csak magát csapta be vele. „Gyakorlatilag nem élsz a valóságban, hanem egy párhuzamos világban” – jellemezte. Az egyetemet abbahagyta, és azért, hogy anyagilag fenntarthassa magát, dílerkedni kezdett, azaz drogterjesztésbe fogott.

Idézet
A függőség hamar kialakul, és ugyancsak hamar eljutsz oda, hogy anyagilag nem tudod fenntartani ezt az életmódot, elkezdesz lopni, és bármit megteszel azért, hogy megkapd az adagodat

– osztotta meg.

A letartóztatás segített

„Lehetőséget kaptam a normális életre azzal, hogy letartóztattak drogkereskedelemért, igaz, a kéthónapos előzetes letartóztatás alatt majd megbolondultam a hiányérzettől. Ezután tíz hónapot voltam háziőrizetben, amikor még szívhattam füvet, végül összesen három év letöltendő börtönbüntetést kaptam, a börtönben pedig etnobotanikus szerekhez jutottam” – sorolta. Hozzátette, mégis a letartóztatás volt az első „löket” arra, hogy végül a családja és ismerősei segítségével abbahagyja a drogozást.

Idézet
Két éve vagyok tiszta

– mondta. Kiemelte, hogy a drogfüggőknek mindössze egy százaléka képes arra, hogy abbahagyja a szerhasználatot, és még az ő esetükben sem biztos, hogy soha többé nem nyúlnak újra hozzá. „A drogfüggők többségét a pszichiátria, a börtön vagy a temető várja” – mutatott rá a kendőzetlen igazságra. A fiatal jelenleg futárként dolgozik, és igyekszik fejleszteni magát, újabban férfifodrásznak tanul.

A család, ahol a hűtőszekrény lakatra volt zárva

A húszéves Cristina, hasonlóan Haóhoz, drogfüggőként beszélt a hallgatósághoz. Hányatott családból származik, amelyben egy adott ponton az édesapja egy fedél alatt élt a mostohaapjával a válási időszak alatt. „A lakásban a hűtőszekrény is lakatra volt zárva, hogy az apám ne tudjon élelmet betenni” – osztotta meg.

Később sem sokat javult a helyzet: édesapjának el kellett hagynia a lakást, a mostohaapja pedig a testvérével együtt a szobájukba zárta, amíg az édesanyjuk nem volt otthon. Menekülni akart a rossz családi közegből, ezért igyekezett egyre kevesebbet otthon lenni. A hiányzó figyelmet a férfiaktól akarta megkapni, klubokba járt, nála idősebb fiúk társaságába keveredett, 13 évesen 19 éves fiúval járt.

Idézet
Depresszióba estem, vágtam magam, bántalmazó kapcsolatban éltem, pszihiátriai kezelést kaptam, de a gyógyszereimet alkohollal vettem be. Füvet és etnobotanikus szereket fogyasztottam

– sorolta. Aztán Xannaxból és Diazepámból túladagolta magát, így kórházba került. A fordulópont ekkor következett be, bekerült Bukarestbe egy fiatalokat kezelő központba. „Itt a széthullott életemet helyretették, megértést és szeretetet kaptam” – mondta. A fiatal lány jelenleg pszichológiát tanul egyetemen.

Sergiu pedig azzal keltette fel a diákok figyelmét, hogy kényszeresen mozgatta állandóan a karjait. Elmesélte: az volt az álma, hogy futballista lesz, és mivel ehhez pénzre volt szüksége,

gyors pénzkereseti lehetőségként 13 évesen kezdett el drogot árulni, de ugyanebben az évben maga is kipróbálta.

Nem sok kellett ahhoz, hogy abbahagyja az iskolát, és ezután mindenféle drogot fogyasztott már, heroint és különféle gombákat is. Külföldön egy maffiatípusú bűnözői csoportba is bekerült. „Láttam már milliomost drogos állapotban öngyilkosságot elkövetni, kétségbeesett szülőket szenvedni” – mondta.

Hét barátját vesztette el túladagolás miatt,

de bevallása szerint ő maga is családok életét tette tönkre, majd öngyilkosságot is megpróbált elkövetni.

Elmondta, hogy a kábítószereket mindenféle kemikáliákkal készítik, mérgeket tesznek bele, és a fogyasztók tönkre teszik vele a testüket. „Az én idegrendszerem is teljesen tönkrement.” Huszonkét éves kora óta van kényszeres mozgása, amúgy nyolc éve tiszta.

Idézet
Aki drogot fogyaszt, az nem csak saját magát teszi tönkre, hanem magával rántja a családot, barátokat is

– mutatott rá. Zárásul kiemelte, hogy a szeretet legyen az egyetlen függőség az életünkben.

A Merj nemet mondani! drogprevenciós kezdeményezés részeként a három élettörténet mellett az érintett hatóságok képviselői és szakemberek is hozzászóltak a témához. Elhangzott részükről többek között az is jótanácsként a fiataloknak, hogy

bulikban soha ne fogadjanak el cigarettát, italt idegenektől, mindig figyeljenek arra, hogy az italokat előttük bontsák ki, és ha felügyelet nélkül hagyták poharukat, ne igyanak már belőle.

Léteznek ugyanis olyan szerek, amelyeknek a hatása alatt a kiszemelt áldozatnak már nincs ereje ellenkezni, és amnéziát is okoznak ezek, így használhatják ki az erőszaktevők gyanútlan áldozataikat.

Amennyiben valaki úgy érzi, a látása kezd elhomályosodni, a hangok megváltoznak körülötte, akkor kérjen egy megbízható ismerőstől segítséget, és hívjanak mentőt – tanácsolták a szakemberek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 25., csütörtök

Kimondták, hogy Székelyföldön meddig magyar a világ

A kultúra olyan, mint egy nagy mezei virágcsokor, és ebben a színes csokorban benne van a magyar kultúra virága is – hangzott el A magyar kultúra kihívásai a globális világban című beszélgetésen, Tusványoson.

Kimondták, hogy Székelyföldön meddig magyar a világ
2024. július 25., csütörtök

Csökkenteni akarták a nemzeti ünnepek rendezvényeinek költségvetését Székelyudvarhelyen, ám végül elálltak ettől

Vitát robbantott ki a székelyudvarhelyi önkormányzati testület csütörtöki soros ülésén, hogy az RMDSZ-frakció csökkenteni akarta a közeljövőben tartandó rendezvényekre szánt összegeket.

Csökkenteni akarták a nemzeti ünnepek rendezvényeinek költségvetését Székelyudvarhelyen, ám végül elálltak ettől
2024. július 25., csütörtök

Tusványos: „akinek van tőkéje, az vezeti a játékot”

Román-magyar viszonylatban vizsgált gazdasági kihívásokról és külföldi befektetések sorsfordító hatásáról beszélgettek a szakértők csütörtökön Tusványoson: Sorin Pislaru úgy véli, Románia tanulhat Magyarország példájából.

Tusványos: „akinek van tőkéje, az vezeti a játékot”
2024. július 25., csütörtök

A csütörtök sem múlik el árvízriasztás nélkül

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) csütörtökön elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el több folyó vízgyűjtő medencéjére és a dobrudzsai folyókra.

A csütörtök sem múlik el árvízriasztás nélkül
2024. július 25., csütörtök

Fociznak egy jót Csíkszentsimonban

Magyar parlamenti válogatott kontra székelyföldi közszereplők labdarúgó-mérkőzést rendeznek csütörtökön 17 órától Csíkszentsimonban.

Fociznak egy jót Csíkszentsimonban
Fociznak egy jót Csíkszentsimonban
2024. július 25., csütörtök

Fociznak egy jót Csíkszentsimonban

2024. július 25., csütörtök

Csak részleges anyagi fedezettel zajlott a szejkefürdői ivó- és szennyvízhálózat javítása

A szakértői véleményezéssel alátámasztott javítási munkálatokat követően Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala átvette a Szejkefürdőn megépített víz- és szennyvízhálózatot.

Csak részleges anyagi fedezettel zajlott a szejkefürdői ivó- és szennyvízhálózat javítása
2024. július 25., csütörtök

Életben találtak rá az egy hete eltűnt gyergyószentmiklósi nőre a gyergyóújfalvi bányánál

A gyergyóújfalvi bányánál találtak rá szerdán este arra a gyergyószentmiklósi nőre, aki több, mint egy hete tűnt el egy libáni hétvégi háztól. Jó fizikai állapotban van, de kórházi ellátásra szorul, amit meg is kapott.

Életben találtak rá az egy hete eltűnt gyergyószentmiklósi nőre a gyergyóújfalvi bányánál
2024. július 25., csütörtök

Végleges az Egyfeszt programja

Egy héttel a gyergyószentmiklósi Egyfeszt összművészeti fesztivál rajtja előtt véglegessé vált a négynapos eseménysor műsora. Augusztus első hétvégéjén számtalan zenei, kulturális és egyéb szórakoztató program várja a közönséget.

Végleges az Egyfeszt programja
Végleges az Egyfeszt programja
2024. július 25., csütörtök

Végleges az Egyfeszt programja

2024. július 24., szerda

Zengett az ég, szakadt az eső, de a Tusványos töretlenül pörgött tovább

A nappali előadásokba ugyan bezavart a hirtelen lecsapó vihar, az estét azonban nem rontotta el, csupán néhány perces késéssel a Magashegyi Underground és később a Honeybeast is színpadra lépett, a körülményekhez képest igazán lelkes közönséggel.

Zengett az ég, szakadt az eső, de a Tusványos töretlenül pörgött tovább
2024. július 24., szerda

Vincze Lóránt: a béke is szitokszó az Európai Unióban

Az európai uniós elnökség célkitűzéseiről és az új intézményi ciklusról is értekeztek Tusványoson szerdán, a Lőrincz Csaba-sátorban. A meghívottak szerint a jelenlegi helyzettel ellentétben egyetértésre és szemléletváltásra lenne szükség.

Vincze Lóránt: a béke is szitokszó az Európai Unióban
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!