Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tanulmányi ösztöndíj csángó egyetemistáknak

R. Kiss Edit 2013. február 12., 16:39 utolsó módosítás: 2013. február 13., 10:52

Ösztöndíjat hirdet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A Jáki Sándor Teodóz atyáról elnevezett támogatást jól tanuló csángó egyetemisták vehetik igénybe.

Fotó: Kristó Róbert

Támogatásra szorulnak a csángó oktatási programból kinőtt egyetemista fiatalok, ezért ösztöndíjat alapítottak, amelyet a csángómagyarok apostolaként is nevezett, idén januárban elhunyt győri bencés szerzetesről, Jáki Sándor Teodózról neveznek el – jelentette be kedden Csíkszeredában a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ). Az amerikai Pillangó Alapítvány által biztosított ösztöndíjakat nem szociális jellegűnek szánják, mert tudomásuk van róla, hogy más alapítványok nyújtanak ilyen ösztöndíjat az egyetemistáknak, hanem a tanulmányi előmenetelt kívánják támogatni – mondta el Burus-Siklódi Botond, a szervezet elnöke.

A Jáki Sándor Teodóz-ösztöndíjat egyetemi félévenként hirdetik meg és azon hallgatók pályázhatják meg, akik moldvai csángók és tanulmányaikat romániai felsőfokú intézményekben magyar nyelven folytatják. Az első félév eredményei alapján az első pályázatokat február 15-ig lehet benyújtani és tíz nap alatt el is bírálják azokat. Az ösztöndíjak összege havi 250 és 450 lej közötti összeg. Két-két ösztöndíjat ítélnek meg 450, 400, 350, 300 illetve 250 lej értékben.

Az RMPSZ által lebonyolított csángómagyar oktatási program kapcsán Burus-Siklódi Botond elmondta, múlt hétvégén zajlott le Budapesten a Csángó Bál, ehhez kapcsolódóan pedig több más rendezvényen is részt vehettek a programban oktató pedagógusok. Volt szakmai képzés is, emellett pedig találkoztak Répás Zsuzsanna helyettes államtitkárral is, akivel megbeszélhették esetleges, a program működtetésével kapcsolatos gondjaikat. Az oktatóknak lehetőségük volt a csángómagyar oktatást támogató keresztszülőkkel is beszélgetni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS