Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A tehetséggondozás új lehetőségeit keresték

R. Kiss Edit 2013. október 18., 19:12 utolsó módosítás: 2013. október 18., 19:38

Romániai és magyarországi egyetemek, diákszervezetek, civil és szakmai szervezetek, intézmények képviselői tanácskoztak pénteken Csíkszeredában a felsőfokú oktatásban zajló tehetséggondozás új lehetőségeiről.

A tehetséggondozás új lehetőségeit keresték
galéria
Fotó: Kristó Róbert

A Tehetségnap elnevezés alatt lezajlott konferenciát a csíkszeredai Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány szervezte meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem épületében. Az alapítvány a magyarországi Nemzeti Tehetség Program támogatásával programot indított el azzal a céllal, hogy a térségben is kialakuljon a tehetségbarát társadalmi gondolkodás, gyakorlat.

A konferencia megnyitóján Dávid László, a Sapientia EMTE rektora azt mondta el, a mai tehetséggondozás alapjait még az 1990-es években fektették le, az azóta eltelt időszakban pedig számos változás következett be, így például megjelent a Sapientia egyetem. A tehetséggondozást újra át kell gondolni és új alapokra kell helyezni – jelentette ki a rektor, aki szerint a konferencia jó lehetőséget biztosított arra, hogy a tehetséggondozás új lehetőségeit számba vegyék a jelen lévő kolozsvári, temesvári, debreceni, gödöllői egyetemek, a diákszervezetek képviselői.

A szervező alapítvány ügyvezető elnöke, Magyar Ferenc gödöllői egyetemi tanár arra emlékeztetett, a Pro Agricultura Hargitae Alapítvány célja tudással tenni Székelyföld felemelkedéséért. Ezért igyekeznek cselekedni a székelyföldi tehetségek felismerése és gondozása terén is, szervezésükben Szovátán a napokban a magyarországi tehetséggondozás gyakorlati tapasztalatai adják át magyarországi tanárok erdélyieknek, a felsőoktatási tehetséggondozás lehetőségeinek számba vételére pedig pénteken Csíkszeredában szervezték meg a konferenciát. A magyarországi tehetséggondozás tapasztalatainak, lehetőségeinek ismertetése mellett azt is szeretnék, hogy az erdélyi tehetséggondozást összekapcsolják a magyarországival, ehhez biztosítanak ők felületet – mondta Magyar Ferenc. Terveik harmadik eleme a tudományos diákköri konferenciákon részt vevő erdélyi és magyarországi diákok tapasztalatcseréjének elősegítése, ennek első lépése már megtörtént, Mara Gyöngyvér csíkszeredai egyetemi oktató szervezésében húsz sapientiás diák járt szeptemberben Magyarországon – közölte az alapítvány vezetője.

A Tehetségnap keretében a nap folyamán számos előadás hangzott el, értékelték többek között a magyarországi tudományos diákköri konferenciákba való erdélyi bekapcsolódás eddigi tapasztaltait és lehetőségeit, később pedig kerekasztal-beszélgetések keretében összegezték, hogy az egyes tudományterületek hallgatói számára milyen tehetséggondozási lehetőségek léteznek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb