Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Centenáriumi székely nagygyűlést tartanak Sepsiszentgyörgyön

MTI 2018. augusztus 28., 19:24
HIRDETÉS

Centenáriumi székely nagygyűlésre hívja november 18-án 13 órára Sepsiszentgyörgy főterére a székelyeket és a velük szolidaritást vállaló erdélyi magyarokat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT).

Várják a székelységet a naggyűlésre. Archív Fotó: Toró Attila/Sepsiszentgyörgy.info

Az Izsák Balázs SZNT-elnök által jegyzett felhívásban a tanács olyan egységes megmozdulást hirdet, amilyen öt évvel ezelőtt a székelyek nagy menetelése volt. Ezen

a száz év küzdelmeire, a Székely Nemzeti Tanács alapítóira, a Székely Hadosztályra, valamint az ötven éve megszüntetett Magyar Autonóm Tartományra kívánnak emlékezni,

és azt a tizenöt évet is át szeretnék tekinteni, amely a Székely Nemzeti Tanács újjáalakulása óta telt el. A centenáriumi nagygyűlés – az MTI által idézett felhívás szerint – egy olyan, jövőnek szóló rendezvény is lesz, amely új lendületet ad az autonómiaküzdelemnek.

HIRDETÉS

Az SZNT a felhívásban

a szabadság intézményének és a saját oktatási, gazdasági, kulturális intézmények keretének nevezi az autonómiát.

Állítása szerint ezen a kereten belül oldódhat meg méltányosan és véglegesen a Református Székely Mikó Kollégium, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium helyzete. Ezért Sepsiszentgyörgyre hívja mindazokat, akik ezeket az intézményeket akarják.

Akik szabadon, a hatalom fenyegetése nélkül akarják használni a székelység jelképeit, jöjjenek Sepsiszentgyörgyre! Várjuk Székelyföld és Erdély ifjúságát! Az autonómiaküzdelem a jövőjükért folyik, sikert elérni tevékeny, célratörő részvételükkel lehet. Ha azt akarják, hogy legyen jobb itthon, mint bárhol a nagyvilágban, jöjjenek Sepsiszentgyörgyre!

– áll a felhívásban. Hozzáteszik, a nagygyűlés arra is alkalmat teremt, hogy a 20. század legnagyobb székelyének tekintett Márton Áron gyulafehérvári római katolikus püspökre emlékezzenek.

Üzenjük meg Bukarestnek: a székelyek nem mondanak le autonómiaigényükről!

Az egymással harcban álló román közhatóságoknak pedig üzenjük meg: Románia vagy demokratikus jogállam lesz, vagy nem éri meg fennállásának kétszázadik évfordulóját! A székelység alkotmányos rendet, jogállamiságot, ezen belül területi autonómiát követel. Székelyföld területi autonómiája a román-magyar megbékélés előfeltétele és a térség stabilitásának záloga. Adjunk hangot ennek az üzenetnek 2018. november 18-án, Sepsiszentgyörgyön!” – fogalmazta meg az SZNT.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS