Borboly – Tánczos: 65:61

Borboly – Tánczos: 65:61

Fotó: Pinti Attila

A diadalt nem kell megmagyarázni, Borboly Csaba túl sok áldozatot követelő, pirruszi győzelme azonban némi magyarázatra szorul.

Kozán István

2023. szeptember 18., 07:542023. szeptember 18., 07:54

2023. szeptember 18., 17:272023. szeptember 18., 17:27

Mottó: „Még egy ilyen győzelem és végképp elveszünk”.

Az RMDSZ huszonhat területi szervezete közül a csíkszéki múlt héten tartotta az elnöki tisztújítását, ami attól vált hírértékűvé, hogy a sokadik mandátumát taposó Borboly Csaba ezúttal kihívóra talált – Tánczos Barna szenátor, többszörös miniszter személyében nem is akármilyenre.

korábban írtuk

Borboly Csaba újrázhat az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének élén
Borboly Csaba újrázhat az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének élén

Nem tudta legyőzni Borboly Csabát kihívója, Tánczos Barna az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének tisztújító ülésén. A 128 szavazatból 65-öt Borboly Csaba jelenlegi elnök kapott, míg 61-et kihívója, Tánczos Barna. Két szavazat érvénytelen volt.

Ez a tény Borbolyt rendkívül rosszul érintette, és egy hét alatt olyan alpári kampányolásba kezdett, amiről az eredményhirdetés után maga is elismerte, hogy „ennek a versenynek nem volt értelme, ebben az egy hétben sok szamárság történt”.

Vagyis a borbolyi logika szerint

Tánczos Barnának eszébe sem szabadott volna jutnia, hogy kiálljon vele szemben,

hiszen így fű alatt muszáj volt egy intenzív lejárató kampányt indítania kihívója ellen. Jó példa erre az elmúlt napokban történt eset: a Székelyhon egyik, évekkel ezelőtt készült fényképe miatt futótűzként terjedt az a Borboly-féle álhír, hogy „Tánczos vissza akarja hozni a csíki politikába Ráduly Róbert Kálmánt, ezt pedig minden áron meg kell akadályozni!”.

Tánczosnak sok telefonhívásába került, hogy a támogatóit megnyugtassa: szó sincs erről. (Itt azonban egy zárójelt nyitunk: Tánczos még minisztersége alatt vette maga mellé miniszteri tanácsadónak Csíkszereda volt polgármesterét, aki a betétdíjas rendszer beüzemeléséért felelt – közben azonban feloszlott a hárompárti kormánykoalíció).

Borboly szavazatai

A demokrácia bája, hogy megvan a választás szabadsága – hitte gyanútlanul Tánczos Barna, akinek már a mindössze egyhetes kampány első perceiben szembesülnie kellett azzal, hogy

Borboly az elmúlt évek során olyan rendszert épített ki, amely minden szinten alá van rendelve neki.

Ez a vájtfülű olvasónak akkor eshetett le, amikor a választás előtt néhány nappal Korodi Attila csíkszeredai polgármester és Becze István csíkszéki RMDSZ-es ügyvezető elnök kiálltak Borboly mellé „lájvolni”, és feltétel nélküli támogatásukról biztosították a regnáló elnököt.

A politikában nyilván szinte semmin nem kell csodálkozni, az azonban mégis felháborító, hogy Becze István úgy kampányolt az egyik jelölt mellett („én nagyon bízom benne, hogy Csabával együtt tudjuk folytatni a munkát”), hogy közben ő szervezte a választást; esetében

elegánsabb lett volna erre az időszakra visszalépnie a szervezéstől, ha már állást foglalt a kampányban.

Korodi Attilának sem tett jót az, hogy ennyire nyilvánosan kiállt Borboly mellett („Borboly Csabát támogatom egyértelműen”). Mi több, szavai megmutatták a csíkszeredai küldöttek számára az irányt: a huszonhét csíkszeredai küldött jelentős részének Borbolyt kell felkérnie arra, hogy „Elnök úr, folytassa, kérem!”. Az igencsak túlburjánzott városi lista amúgy attól – is – érdekes, hogy azon póttagként Korodi Attila polgármester és Bors Béla alpolgármester titkára, illetve Dósa Szilárd városmenedzser is szerepel. Tehát semmit sem bíztak a véletlenre.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Az RMDSZ-es városi küldöttek többsége már tudta, hogy mi a kötelessége küldöttként csütörtök este, hiszen tudomásunk szerint egy nappal a szavazás előtt többségüket hasznos tanáccsal látták el, például azzal, hogy a másik fél hívásaira ne reagáljanak. Magyarán, ne vegyék fel a telefont.

A csíkszeredai városi küldöttek egy része egyben városi tanácsos is, ráadásul többen – vagy a családtagjaik – valamely önkormányzati cégnél vagy intézménynél (legyen az városi vagy megyei) is alkalmazva vannak.

Ami, noha biztosan törvényes, de attól nem feltétlenül etikus. Íme csak két példa, de a sor hosszas: vagyonnyilatkozata szerint (ami elérhető a Szereda.ro honlapon) Ábrahám Előd önkormányzati képviselő például az önkormányzati tulajdonú Csíki Sport és Rekreatív Kft. (ami egy ideje Csíki Sportcentrumként szerepel) projektmenedzsereként évi 28 ezer lejt keres; András Hunor Jenő pedig a Csíkszéki Metropoliszövezet Fejlesztési Társulás igazgatója, amiért évi 118 ezer lej közpénz üti a markát! Ezekért a zsíros pénzekért pedig majd „kérni fogunk magától valamit” alapon most illett jó helyre tenni az ikszet.

Ugyancsak elgondolkodtató, amit az RMDSZ Csíki Területi Nőszervezetének elnöke művelt.

A Magyarországon élő Marosi-Melles Mária a választást megelőző küldöttgyűlésre sem fáradt haza, hanem online dugott a nőszervezet orra alá egy olyan, előre összeállított tizenöt fős küldötti listát, amelyről messziről látszott, hogy szinte kivétel nélkül minden tag Borbolynak van valamilyen szinten elkötelezve. A szervezet némi hezitálás és változtatás után elfogadta a küldötti listát – az más kérdés, hogy információink szerint azóta többen döntöttek úgy, hogy abbahagyják az egész csíki nőszervezetes bohóckodást.

Borboly Csaba nem hiába hangoztatja évek óta Facebookon és TikTokon, hogy a fiatalokban a jövő – Csík Terület Ifjúsági Tanácsnak (CSTIT) megmagyarázhatatlanul sok, tizenöt tagja küldöttként volt jelen a csütörtöki választáson, és nagy a gyanúnk, hogy Hargita Megye Tanácsánál hűséges alkalmazottként dolgozó CSTIT-elnök, Bogos Ákos meg tudta győzni fiatal társait arról, hogy kire is kell szavazni.

Az már csak hab a tortán, hogy azok a csíkszéki megyei tanácsosok is tudták az irányt, akik sokat köszönhetnek elnöküknek azért, hogy három évvel ezelőtt a tanácsosi lista előkelő helyére sorolta őket. Hát most valószínűleg megköszönték szépen.

Ha összeadjuk a fent felvázolt küldöttek számát, nagyon gyorsan kijön Borboly szavazóbázisának jelentős része – még úgy is, hogy a titkos szavazás lehetősége meglegyinthette egyesek lelkiismeretét.

Jelentős részben tehát azok szavaztak Borbolyra, akiket a csíki választópolgárok sosem választottak meg (sokukat nem is ismernek);

ők az elkötelezettek, akik egy-egy „bizniszlistán” készségesen kiszolgálják a Borboly-hatalmat.

Tánczos szavazatai

Na, és akkor nézzük, hogy kik támogathatták Tánczos Barnát. Honnan jött össze neki majdnem annyi szavazat, mint Borbolynak? Onnan, hogy

Tánczosra nem a „bizniszlistások”, a csicskák, a csinovnyikok ütötték a pecsétet, hanem azok, akiket a közösség azzal bízott meg három évvel ezelőtt a helyhatósági választások alkalmával, hogy az ő érdekeiket képviseljék.

Ők a felcsíki és alcsíki polgármesterek és alpolgármesterek – azok a választott emberek, akik csütörtökön mertek demokráciát játszani.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Tény, hogy a huszonöt csíkszéki önkormányzat négyötöde megértette, nem rossz az, ha olyan elnökre váltanak, aki talán fel tudja rázni a jobb sorsra érdemes és mára jelentősen korrumpálódott területi szervezetet. Az más kérdés, hogy a bosszúállásáról hírhedt Borboly Csaba ott fog ezután keresztbe tenni nekik, ahol csak tud. Nyilván, ha engednek a nyomásnak.

Epilógus

Tánczos Barna igencsak naiv volt a kampány alatt.

A csíkszéki szenátor tévesen azt hitte, hogy a Dâmbovița-parti szavazatvásárlás és behálózás a csíkiakra nem jellemző, főleg a magukat értelmiségiként feltüntető csíkszeredaiakra.

Tánczos ezzel a vereségével minden bizonnyal már nehezen indulhat jövőben RMDSZ-es Hargita megyei tanácselnök-jelöltként, így valószínűleg Barti Tihamér és Borboly Csaba között dől majd el, hogy kit jelöl jövőben az RMDSZ csúcsvezetése.

Érdemes lesz figyelni az elkövetkezendő hónapokban, hogy Borboly hogyan próbálja lejáratni majd az RMDSZ Gyergyószéki Területi elnökét.

Mindezen túl nevető harmadikként akár egy udvarhelyszéki jelölt is indulhat jövőben RMDSZ-es tanácselnökjelöltként, mert mindannyian jól tudjuk, hogy a politikában mindig vannak olyan háttéralkuk, amiknek csak egy-egy részét lehet előzetesen kikövetkeztetni – időnként viszont előállhat egy olyan forgatókönyv is, ami „pofán veri” a választópolgárt.

Borboly Csaba múlt csütörtökön olyan győzelmet kínlódott össze, amire nem lehet büszke; Tánczos pedig olyan vereségbe szaladt bele, ami megsüvegelendő. Mert nem vitás, hogy Borboly Csaba győzelme egy hanyatló, a csíki közösség által látványosan megvetett politikus „hattyúdala” – hiába is hangoztatja csütörtök óta tévesen azt, hogy „megerősödve folytatom a munkát az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnökeként”.

Borboly Csaba még mindig nem jött rá arra, hogy ő van az RMDSZ-ért, nem pedig fordítva. Ha ő ezzel nincs is tisztában, mi – és a csíkszéki polgármesterek és alpolgármesterek – tudjuk. És mi vagyunk többen.

10 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 27., csütörtök

A kézdivásárhelyi Sokadalomban folytatja körútját a Duma Duba

Alig ért véget a NyárON Szereda fesztivál, a Rádió GaGa munkatársai ismét útra kelnek.

A kézdivásárhelyi Sokadalomban folytatja körútját a Duma Duba
2024. június 27., csütörtök

Egyelőre csak a kultúrház felújításának befejezésére vehet fel hitelt Gyergyószentmiklós

Egy korábbi tanácsülésen arról döntött a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testület, hogy 19 millió lej kincstári hitelt vesz fel a folyamatban levő nagyobb beruházások önrészeinek biztosításához, most pedig újra napirendre került a téma.

Egyelőre csak a kultúrház felújításának befejezésére vehet fel hitelt Gyergyószentmiklós
2024. június 27., csütörtök

A kisgyermekek és kamaszok nevelése is előtérbe kerül az Udvarhely Napokon

A függőségek, a lelki egészség, a zaklatás, szexuális nevelés és a tudatos internethasználat témakörében is tartanak előadásokat a Gyerekeinkért Mozgalom sátrában az Udvarhely Napokon.

A kisgyermekek és kamaszok nevelése is előtérbe kerül az Udvarhely Napokon
2024. június 27., csütörtök

Női szemmel mottóval kezdődött el a nyolcadik Filmszereda

Hivatalosan is kezdetét vette a Filmszereda nyolcadik kiadása, az idei eseménysorozat különlegessége, hogy női rendezők filmjei kerülnek középpontba. A filmfesztivál négy napon át tart, ez idő alatt számos vetítésen vehetnek részt az érdeklődők.

Női szemmel mottóval kezdődött el a nyolcadik Filmszereda
2024. június 27., csütörtök

Saját cégre bízza az önkormányzat a tyúkfarm bontását Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat cége, a Sepsi Útépítő kft. fogja elvégezni a volt tyúkfarm bontását, a munkálat értéke több mint 9 millió lej. A bontás ősszel kezdődik – döntött csütörtöki ülésén a sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő-testület.

Saját cégre bízza az önkormányzat a tyúkfarm bontását Sepsiszentgyörgyön
2024. június 27., csütörtök

Nemzetközileg elismert virtuózok, helyi tehetségek a 3. Sepsi Jazz&Blues Fesztiválon

Sepsiszentgyörgyre szólítja a dzsessz és a blues műfajok kedvelőit a háromnapos fesztivál, amely idén is igazi zenei csemegét kínál a hallgatóknak. A harmadik kiadáson is változatosan alakul az előadóművészek listája.

Nemzetközileg elismert virtuózok, helyi tehetségek a 3. Sepsi Jazz&Blues Fesztiválon
2024. június 27., csütörtök

Útadómatrica megbízható online platformról

Csütörtöktől a magánszemélyek a Ghişeul.ro platformon keresztül is megvásárolhatják az útadómatricát – jelentette be a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR).

Útadómatrica megbízható online platformról
Útadómatrica megbízható online platformról
2024. június 27., csütörtök

Útadómatrica megbízható online platformról

2024. június 27., csütörtök

Az ügyvédfogadás kérdése mindig vitát generál Székelyudvarhelyen

Ezúttal sem volt mentes a parázs vitáktól a székelyudvarhelyi önkormányzat rendes havi ülése, több határozattervezet a megvitatásánál is kiütköztek a nézetkülönbségek.

Az ügyvédfogadás kérdése mindig vitát generál Székelyudvarhelyen
2024. június 27., csütörtök

Péntek délig figyelni: ezúttal Hargita megyét is érinti az árvízvédelmi készültség

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 19 folyó vízgyűjtő medencéjére és a Duna kisebb mellékfolyóira.

Péntek délig figyelni: ezúttal Hargita megyét is érinti az árvízvédelmi készültség
2024. június 27., csütörtök

Megmondták, hogy miről fog beszélni az RMDSZ államfőjelöltje

A Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) csütörtöki kolozsvári ülése utáni sajtótájékoztatón Kelemen Hunor bejelentette, hogy az RMDSZ-nek lesz jelöltje az idei államelnök-választáson.

Megmondták, hogy miről fog beszélni az RMDSZ államfőjelöltje
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!