Béremelés a közoktatásban – mennyi az annyi?

Béremelés a közoktatásban – mennyi az annyi?

A kezdő pedagógusok bére majdnem megduplázódik, de még nem tudni pontosan, a béremelés egy részét mikor kapják meg

Fotó: Barabás Ákos

Hetek óta a közoktatásban dolgozók bérköveteléseiről szól a sajtóhírek jó része, a béremelésekről szóló hétfői sürgősségi kormányrendeletek elfogadását követő sajtótájékoztatókon elhangzott nyilatkozatokban is röpködtek a fizetésemelésre vonatkozó konkrét összegek és a százalékos arányok. A kérdést, hogy pontosan mennyivel is nőnek a pedagógusbérek, a tanügyi szakszervezet Maros megyei elnökével jártuk körül.

Széchely István

2023. június 14., 08:122023. június 14., 08:12

A didaktikai és kisegítő didaktikai személyzet átlagban 25 százalékos béremelésben részesül a hétfői sürgősségi kormányrendelet értelmében, a nem didaktikai személyzet – például takarítónők, kapusok stb. – esetében a 2017/153-as törvénynek a maradéktalan alkalmazása, illetve

a 400 lejes béremelés összesen körülbelül 20 százalékos növekedést eredményez

– kezdett bele a béremelés részletezésébe megkeresésünkre Molnár Zoltán, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége Maros megyei elnöke.

A pedagógusok és a kisegítő didaktikai személyzet bruttó alapbére 1300 lejjel nő e hónaptól, ez különböző arányú növekedést jelent például a „munkarégiségtől” (azaz ledolgozott munkaévek), illetve az elért fokozatoktól függően.

Idézet
Ha a nettó értéket nézzük, akkor egy kezdőnél körülbelül 750 lejt jelent a béremelés, a legfelsőbb szakmai kategória esetében, a legnagyobb régiséggel pedig 1245 lejt”

– magyarázta.

korábban írtuk

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a tanárok béremeléséről szóló rendelet
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a tanárok béremeléséről szóló rendelet

Megjelent hétfőn a Hivatalos Közlönyben a tanügyi alkalmazottak bérezéséről szóló 2023/57-es sürgősségi kormányrendelet.

A pedagógusokhoz hasonlóan az igazgatók is 1300 lejes béremelésben részesülnek. Ez esetükben mintegy 15-20 százalékos növekedést jelent.

A már korábban fennálló probléma viszont – miszerint az igazgatók kisebb fizetést kapnak, mint egyes pedagógusok – továbbra sem oldódott meg, sőt, talán még nőtt is a bérkülönbözet, de ezt a gondot csak az új bértörvényben tudja majd korrigálni az állam, ugyanis a vonatkozó szorzókat jelenleg nem lehet módosítani

– mondta a szakszervezet képviselője.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Mikor és mennyivel nő a kezdők bére?

A kezdő pedagógusok bérét illetően Molnár Zoltán elmondta, hogy az említett kategóriába tartozók 2024. januárjától egy második fizetésemelést is kapnak, ugyanis

az ő bérük el kell érje az országos bruttó átlagbér értékét.

Azt viszont már az új, egységes közalkalmazotti bértörvény fogja tartalmazni. A pontos összeget még nem tudni, lévén, hogy nem ismert, mekkora lesz akkor az országos bruttó átlagbér, de

a jelenlegi, valamivel több mint 7000 lejes bruttó értékkel számolva legalább 4000 lejre kellene nőjön a kezdő pedagógusok nettó alapfizetése, tehát az az összeg, amit kézhez kapnak.

Az átlagbérről egyébként éppen kedden közölt adatokat az Országos Statisztikai Hivatal, eszerint áprilisban 7311 lej volt az országos bruttó átlagbér értéke, a nettó érték pedig 4564.

A kezdő pedagógusok bruttó alapbére jelenleg 4098 lej, ami mintegy 2500 lejes nettót jelent.

Az 1300 lejes emeléssel a bruttó érték 5398 lejre nő, ami nagyjából 3100 lejes nettó értéket eredményez.

Ezt az összeget kell az országos átlagbér értékére növelje az állam. A hétfői sürgősségi kormányrendelet értelmében a különbözetnek a 50 százalékát 2024. január 1-től kapják meg a kezdő pedagógusok, tehát

a béremelés felét jövő év kezdetén hajtják végre.

Arról, hogy a másik felét mikor kapják majd meg az érintettek, egyelőre nincsenek információk. Ezt azért sem tudják még, mert még nem készült el az új bérrács és nem határozták meg az új szorzókat, tehát a kérdésre csak az új bértörvény véglegesítése után kapnak választ – mondta el Molnár Zoltán.

Idézet
Valójában a májusi bérekhez képest a januárra vonatkozó ígéret alapján összesen a 60 százalékot is elérheti a bérnövekedés, ami messzemenően nagyobb, mint az eddigiek, ilyen nem történt még a ’89 utáni időszakban”

– hangsúlyozta.

A kezdő pedagógusok egyébként az alapbéren kívül csak egy 10 százalékos stresszpótlékra jogosultak, annál nagyobb fizetést csak azok kapnak, akik rögtön osztályfőnökként kezdik a munkát. Ez további 10 százalékos bérnövekedést jelent számukra – tudtuk meg a szakszervezet képviselőjétől.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

Kötelező továbbképzés saját költségre

A szakszervezetnek ugyan eredetileg az volt a követelése, hogy az új bértörvényt is sürgősen fogadja el a kormány, de ez egy lehetetlen elvárásnak bizonyult, hiszen az a teljes köz- és költségvetési szféra alkalmazottainak a bérét szabályozó egységes jogszabály lesz, tehát minden ágazatban meg kell még vitassák annak a tervezett tartalmát.

A legutóbbi halasztás értelmében az új bértörvény-tervezet nyár végére kell végleges formát öltsön és 2024. január 1-én kell érvénybe lépjen.

A tanügyi szakszervezetek azért döntöttek a sztrájk felfüggesztése, nem pedig beszüntetése mellett hétfőn, hogy azonnal újra tudják indítani a munkakonfliktust, ha a kormány nem teljesíti a megfelelő időben a vállaltakat. Molnár Zoltán szerint várhatóan addig marad ez a helyzet, amíg az új bértörvény kidolgozása után a kormány rögzíti a béremelés második részének az időpontjait.

Az elmúlt hetekben lezajlott sztrájkkal a szakszervezetek azt is elérték, hogy a közoktatási rendszerben dolgozók évente egy alkalommal szakmai fejlődésükre fordítható prémiumot kapnak.

A pedagógusok és a kisegítő didaktikai személyzet esetében ez 1500 lejt, a nem didaktikai alkalmazottak esetében pedig 500 lejt jelent. Az összegek 30 százaléka szabadon felhasználható lesz, 70 százalékát pedig továbbképzésekre, didaktikai eszközök megvásárlására stb. költhetik a közoktatási rendszerben dolgozók.

Fontos ez a juttatás is, hiszen a pedagógusok jó része a kötelező továbbképzések költségét is maga kellett finanszírozza, noha ez az állam kötelessége lett volna, csak egy kis részük van abban a szerencsés helyzetben, hogy átvállalja az említett költségeket a tanintézmény, amelyben dolgoznak – magyarázta Molnár Zoltán.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 09., kedd

Végéhez közeledik a sepsiszentgyörgyi elkerülő út építése

Jó tempóban haladnak a munkálatok, a háromszéki megyeközpontot elkerülő út nyolcvan százalékban már elkészült. Jelenleg a felüljárókon dolgoznak, de a körforgalmak építése is a végéhez közeledik.

Végéhez közeledik a sepsiszentgyörgyi elkerülő út építése
2024. július 09., kedd

Belső vizsgálat az Azomureșnél az ammóniamérgezésre utaló jelek miatt

A marosvásárhelyi Azomureș vegyipari kombinát egyik részlegének vészleállítását követően kis mennyiségű ammónia került a levegőbe, és négy ember, akik egy közeli épület tetején építési munkálatokat végeztek, rosszul lett tőle.

Belső vizsgálat az Azomureșnél az ammóniamérgezésre utaló jelek miatt
2024. július 09., kedd

Ammóniamérgezés gyanújával került kórházba az Azomureşnél dolgozó négy munkás

Ammóniamérgezés gyanújával került kórházba négy munkás, akik egy tetőszerkezeten dolgoztak a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinátnál.

Ammóniamérgezés gyanújával került kórházba az Azomureşnél dolgozó négy munkás
2024. július 09., kedd

Élményt adtak az autizmussal élő gyerekeknek

Szórakoztató és fejlesztő tevékenységekben gazdag hetet tudhat maga mögött az a tizennyolc autizmussal élő gyermek, akik ingyenes élménytáborban vettek részt Benedekmezőn a Mind Aut Egyesület szervezésében.

Élményt adtak az autizmussal élő gyerekeknek
2024. július 09., kedd

Négy méter széles aszfaltút lehet Homoródfürdőn

Alacsonyabb rangúvá minősítenék az Ilona-völgyén áthaladó 131A jelzésű megyei utat, hogy azt olcsóbban felújíthassák, ugyanakkor rendeznék a területek ügykezelésének problémáját, valamint néhány, a régi táborhoz tartozó villa modernizálását is tervezik.

Négy méter széles aszfaltút lehet Homoródfürdőn
2024. július 09., kedd

Párhuzamok és ellentétek témával rajtol a régizene-fesztivál

Július 13. és 21. között szervezik meg az újabb Csíkszeredai Régizene-fesztivált. Az idei év újdonsága, hogy párhuzamok és ellentétek témában hallhatnak műveket az érdeklődők, továbbá hogy az előző évekhez képest nagyobb hangsúlyt kap az énekhang.

Párhuzamok és ellentétek témával rajtol a régizene-fesztivál
2024. július 09., kedd

Már zajlik a nemzetközi kortárs képzőművészeti alkotótábor, a Pulzus Székelyudvarhelyen

Tizenharmadik kiadásához érkezett a Pulzus alkotótábor a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum szervezésében. A tíz napos táborban erdélyi és dél-kóreai művészek alkotnak július 8–18. között a Spanyár-házban.

Már zajlik a nemzetközi kortárs képzőművészeti alkotótábor, a Pulzus Székelyudvarhelyen
2024. július 09., kedd

Nem hoztak pozitív eredményt az óvások: 0,1 százalékkal nőtt az átmenési arány a képességvizsgán

A dolgozatok óvások utáni újrajavítását követően 0,1 százalékkal 74,5 százalékra nőtt azoknak a nyolcadikosoknak az aránya, akik elérték a legalább 5-ös átlagot az országos képességfelmérő vizsgán – tájékoztatott kedden az oktatási minisztérium.

Nem hoztak pozitív eredményt az óvások: 0,1 százalékkal nőtt az átmenési arány a képességvizsgán
2024. július 09., kedd

Dolly Plusz, Anna and the Barbies, Magna cum Laude a Vásárhelyi Forgatagon

A tizenegyedik alkalommal szervezett családias hangulatú fesztivál, a Vásárhelyi Forgatag küldetése ugyanaz mint tíz éve: szerepet vállalni a város és térségének kulturális életében.

Dolly Plusz, Anna and the Barbies, Magna cum Laude a Vásárhelyi Forgatagon
2024. július 09., kedd

Ismét Strasbourghoz fordulnának a diszkriminatív román vizsga miatt

A Székely Figyelő Alapítvány a román vizsgán sikertelenül teljesítő diákokat kér arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljanak. Szerintük egyértelműen diszkriminatív helyzet az, hogy a magyar diákoknak kettővel több vizsgát kell tenniük.

Ismét Strasbourghoz fordulnának a diszkriminatív román vizsga miatt
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!