Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

A gyengébb termés sem ronthat a szépvízi káposztavágás hangulatán

Iszlai Katalin 2018. október 13., 12:41
HIRDETÉS

Noha a tavaszi aszály, majd a túl sok nyári csapadék miatt gyengébb lett a káposztatermés a korábbi évekhez képest, a szépvízi gazdák ennek ellenére is a már megszokott jó hangulatban takarították be a termést szombat kora reggel a Nád-dűlőben.

Fotó: Gábos Albin

A hagyományokhoz híven már pirkadatkor munkához látott a mintegy négyszázötven szépvízi, borzsovai és szentmiklósi gazda a huszonhat hektáros szépvízi Nád-dűlőben, ahol tizenegyedik alkalommal szerveztek szombaton káposztavágást és -vásárt. Érkezésünkkor helyenként már rakásban pihentek a kisebb-nagyobb káposztafejek, máshol éppen kések vagy bárdok segítségével a káposztavágással foglalatoskodtak, de olyanok is akadtak, akik még nem láttak munkához.

Fotó: Gábos Albin

A termés minőségével és az árak alakulásával kapcsolatosan a csíkszentmiklósi Székely Edittől érdeklődtünk, aki segítői társaságában takarította be a termést, amely – elmondása szerint – csak közepes minőségűnek mondható, a tavalyi káposzta sokkal szebb volt. A gazda négyáras parcelláján ezerkétszáz palántát ültetett el, de ennek csak fele fejlődött káposztává,

az alacsonyabb kínálat pedig az árakon is meglátszott: a tavalyi egy lej ötven banis ár helyett idén a legtöbben két lejt kértek a káposzta kilójáért.

A gazda a termés egy részét saját használatra, száz-kétszáz kilogrammot pedig eladásra szánt, vásárlókból pedig nem is volt hiány, épp beszélgetésünkkor érkezett meg két visszatérő vevője Csíkszeredából.

Fotó: Gábos Albin

Péter József és felesége szerint nagyon finom a szépvízi káposzta, és kitűnő eltevésre, ezért minden évben arra szánják Gál napját vagy a hozzá legközelebb eső szombatot, hogy frissen vágott káposztát vásároljanak. De a hargitai megyeszékhelyről nemcsak vásárlók, hanem termesztők is érkeztek, az egyik csíkszeredai hölgy elmondása szerint egy áron termeszt káposztát, amelynek nagy részét a városban élő vásárlóinak haza is szállítja.

HIRDETÉS

A gazdák között egyébként olyan is akadt, aki nem bánta, hogy az idei gyengébb termés miatt kisebbre nőttek a káposztafejek, Barabás Sándor szerint ugyanis pontosan ezeket keresi a legtöbb érdeklődő.

Fotó: Gábos Albin

A szépvízi gazda rokonai társaságában szorgoskodott négyáras parcellájukon, amelyen mintegy ezerötszáz kilogramm káposztát termesztettek, ebből pedig ezret eladásra szánnak. Hozzátette, jeles nap a káposztavágás a községben:

régebben meleg cipót és pálinkát is hoztak ilyenkor a mezőre, ez azonban mára elmaradt, a káposztavágás viszont mindig ünnep.

Fotó: Gábos Albin

A termés megáldása után a munka mellett a szórakozásnak is kiemelkedő szerep jutott a szépvízi eseményen: reggel nyolckor Csíkborzsovából szekeres felvonulás indult a káposztaföldre fúvószenekar kíséretében, akik a káposztaföldek ösvényein is végighaladtak, és mosolyogva integettek az ott szorgoskodóknak.

Fotó: Gábos Albin

Nem sokkal ezután a káposztás ételek főzőversenye is elkezdődött, ezúttal közel húsz csapat, közöttük három magyarországi mérte össze tudását a „konyhában”, azaz a Nádon felállított színpad szomszédságában sorakozó sátrak alatt. A gyerekek kedvencének bizonyult program pedig a legnagyobb, illetve a legkisebb káposztafejek felkutatása volt.

Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS