Üstökösként robbant be a hazai piacra a két nagy kínai webshop

Üstökösként robbant be a hazai piacra a két nagy kínai webshop

Fotó: Haáz Vince

Nincs is olyan internetező hazánkban sem már, akivel nem jött szembe legalább egyszer valamelyik nagy kínai webshopáruház reklámja. A Temu és a Shein úgy robbantak be a hazai online kereskedelmi térbe, mint valami üstökösök, amelyek minden hasonló kereskedelmi platformot leigáznának maguk körül különösen agresszív reklámkampányaikkal. Legtöbbször nevetségesen alacsony árakon kínálják termékeiket, amelyeknek a hazai fogyasztók sem tudnak ellenállni.

Hajnal Csilla

2024. június 06., 20:502024. június 06., 20:50

2024. június 10., 11:562024. június 10., 11:56

A fültisztítópálcika-adagolótól a fehérneműn át egészen a halpikkelyezőig mindent lehet kapni abban a két kínai webshopban, amelyek nagy földrajzi távolságokon átívelő, több kontinensre kiterjedő gazdasági modellen alapulnak.

A Shein és a Temu berobbant Romániába is, és úgy tűnik, maradnak még egy ideig, mert „megvetették lábukat” a hazai piacon nagyon trendi és olcsó termékeikkel.

A kínaiak online áruházaikkal a „fast fashion”, azaz a gyors divat elve alapján előállított termékeket népszerűsítik, amelyek egyik szezonról a másikra kimennek a divatból, vagy

a ruhák például nem is bírják ki a többszöri viselést vagy mosást.

Galéria

A kínaiak online áruházaikkal a „fast fashion”, azaz a gyors divat szerint előállított termékeket népszerűsítik

Fotó: Pixabay.com

Természetesen vannak kivételek, vannak, akik elégedettek azzal, amit az ilyen áruházakban találnak, de az alacsony ár sokszor megkérdőjelezhető minőséget takar.

A Sheint, mint vállalkozást 66 milliárd dollárra, a Temut 128 milliárd dollárra értékelik ma a nemzetközi piacon.

Különösen agresszív reklámkampányokkal nyomulnak

Terebesi Teklával, az Onlike Marketingügynökség társtulajdonosával jártuk körül a jelenséget, és néztünk utána a felméréseknek, amelyek azt mutatják, hogy rövid távon a fogyasztók továbbra sem tudnak ellenállni a divatos és alacsony áron kínált termékeknek, amely ezután is a Shein és Temu webshopok növekedésének hajtóereje lesz.

Idézet
Amint a piac érettebbé válik, és a fogyasztók egyre környezettudatosabbak lesznek, a Shein és Temu a jelenlegi periódusban szerzett tapasztalatára építi majd a versenyelőnyét, és készen állnak majd egy új divatkorszakra is”

– összegezte Terebesi Tekla a felmérések alapján.

Galéria

A felmérések rámutatnak, hogy azok a fogyasztók, akik online ruházati termékeket vásárolnak, aktívan használják a közösségi médiát

Fotó: Haáz Vince

A Shein közösségimédia- és influenszerstratégiája hatékonyan szólítja meg a világ minden táján élő vásárlókat.

Különösen agresszív reklámkampányokkal elárasztják a közösségimédia-csatornákat, hiszen pár percenként elénk tolnak egy-egy kínai webshop-reklámot olyan gondosan megválogatott termékekkel, amelyek célzottan érik el az esetleges vásárlót.

Értsük úgy, hogy sosem fognak egy negyvenes, városi nőnek mondjuk titánbevonatú lépcsős fúrószárat reklámozni, kivéve, ha előtte rákeresett erre valahol.

A felmérésekből kiderül, hogy azok a fogyasztók, akik online ruházati termékeket vásárolnak, aktívan használják a közösségi médiát vásárlásaik során. Ahogy böngészik a közösségi médiát, az amerikaiak több mint egyharmada elmenti az ötleteket jövőbeli vásárlásokhoz, és egynegyedük keres ötleteket arra, hogyan használja fel a megvásárolt termékeket, valamint stílusinspirációért követ olyan embereket, akiket személyesen nem ismer.

A Shein, influenszerekkel kötött együttműködése révén például megmutatja az amerikai fogyasztóknak, hogyan lehet különböző darabokat stílusosan viselni, míg a cég saját Instagram-oldala bepillantást nyújt az új tervezők munkáiba, ami által a fogyasztók úgy érzik, személyesebb kapcsolatba kerülnek a márkával.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Költséghatékonyan, de trendin

A marketingszakember rámutatott, a fogyasztói árak emelkedésével a vásárlók olyan alacsony árú márkákat keresnek, amelyek segítenek lépést tartani az új trendekkel anélkül, hogy túllépnék a költségvetésüket. A fogyasztók vonzódnak a Sheinhez és más online áruházakhoz, mivel

ezek kizárólag online elérhető termékeket, vagyis legtöbbször boltokban nem kapható árucikkeket kínálnak az exkluzivitás érdekében.

Az árak sokkal alacsonyabbak itt, mint a fizikai boltokban, sőt, még számos európai online áruházban is, mivel tömegesen gyártják a termékeket, és ez lehetővé teszi számukra, hogy nagyon alacsonyan tartsák az árakat.

Idézet
Az ilyen termékek előállítási költsége nagyon alacsony, főleg ha több százezres számban rendeled őket, így nekik még ezeken az árakon is megéri eladni. Az ingyenes szállításig van egy minimum összeg, amit el kell költenie a vásárlónak, és így már megéri nekik”

– világított rá Terebesi Tekla az alacsony árak hátterére. A marketingszakember a Mintel Global Consumer nemzetközi marketingcég adataira hivatkozva kifejtette:

a fogyasztók 79 százaléka úgy gondolja, hogy az ár fontos tényező az online vásárlás során.

Galéria

A túl sok olcsó termék fenntarthatatlan hosszú távon, és maga után vonja a környezetszennyezést is

Fotó: Képernyőmentés

A Shein magas ár-érték aránya az egyik alapvető versenyképességi tényezője, a másik pedig a korai és sikeres kapcsolódása a közösségi médiához. A Shein felemelkedése és növekedése a piac precíz ellenőrzéséből ered, amely a fogyasztók alacsony árakra és divatos trendekre irányuló gondolkodásmódját célozza meg, különösen a Z generáció tagjait.

Vásárolni csak tudatosan érdemes

A vásárlók néha nem egészen azt kapják, amit szerettek volna, de

mivel ennyire olcsón jutnak a termékhez, nincs is nagy elvárásuk tőle, úgy érzik, ezért a pénzért megérte

– derül ki számos vásárlói visszajelzésből. Ez ahhoz vezet, hogy

még több ilyen olcsó és akár rosszabb minőségű terméket vásárolnak, anélkül, hogy hosszabb távra terveznének.

Galéria

Fotó: Képernyőmentés

A túl sok olcsó termék környezetvédelmi szempontból fenntarthatatlan hosszú távon, és maga után vonja a környezetszennyezést is, hiszen a rossz minőségű termékek hamarabb végzik a szeméttelepeken, mint a jó minőségűek.

A kínai webáruházak tehát a fogyasztók azon vágyát használják ki, hogy nagyon kevés pénzből „gazdag ember” imázsát keltsék, de ami túl olcsó vagy ingyenes, legtöbbször túl sokba kerül a végén.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 03., hétfő

Már csak a képviselőház kell rábólintson, hogy online is lehessen forgalomba be- vagy kiíratni az autókat

Hallgatólagosan elfogadott hétfőn a szenátus egy törvénytervezetet, amelyik jelentősen megkönnyíti a gépjárművek forgalomba helyezését vagy forgalomból való kivonását.

Már csak a képviselőház kell rábólintson, hogy online is lehessen forgalomba be- vagy kiíratni az autókat
2024. június 03., hétfő

Előrejelzés a vihar után: felmelegedés következik, de zivatarokra továbbra is számítani kell

Az ilyenkor megszokottnál melegebb időre és zivatarokra lehet számítani a következő két hétben az ország nagy részén – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) június 3. és 16. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Előrejelzés a vihar után: felmelegedés következik, de zivatarokra továbbra is számítani kell
2024. június 03., hétfő

Déltől hajnalig tart a viharos időjárásra vonatkozó figyelmeztetés

Zivatarokra figyelmeztető sárga, illetve narancssárga riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) Románia nagy részére, így a székelyföldi megyékre is.

Déltől hajnalig tart a viharos időjárásra vonatkozó figyelmeztetés
2024. június 02., vasárnap

Rendőrségi mérleg: az adócsalások száma kiugróan megnőtt, a lopások, rablások száma csökkent

Több mint 480 személy került előzetes letartóztatásba az év első négy hónapjának rendőrségi akciói nyomán – közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Rendőrségi mérleg: az adócsalások száma kiugróan megnőtt, a lopások, rablások száma csökkent
2024. június 01., szombat

Ha megrongálódik, vagy elveszítjük járművezetői engedélyünket, online is igényelhetünk másolatot róla

Júniustól kezdődően azok a állampolgárok, akik elvesztették gépkocsivezetői jogosítványukat, vagy az okmány megsérült, közvetlenül a dgpci.mai.gov.ro internetes oldalon elérhető online szolgáltatáson keresztül igényelhetnek másodlatot.

Ha megrongálódik, vagy elveszítjük járművezetői engedélyünket, online is igényelhetünk másolatot róla
2024. május 29., szerda

GPS nyomkövető rendszerrel szerelik fel az iskolabuszokat

Kihirdette szerdán Klaus Iohannis államfő az iskolabuszok használatát szabályozó törvényt, amelynek értelmében a járművek útvonalát a helyhatóságok határozzák meg.

GPS nyomkövető rendszerrel szerelik fel az iskolabuszokat
2024. május 29., szerda

Megvan az „indítási ablak”, ekkor mehet az űrbe a magyar kutatóűrhajós

Magyar diákokkal is kapcsolatba lép az űrből az a magyar kutatóűrhajós, akit a napokban nevesítettek. Sőt már azt is tudni, mikor van az „indítási ablak”.

Megvan az „indítási ablak”, ekkor mehet az űrbe a magyar kutatóűrhajós
2024. május 28., kedd

Reggel héttől lehet majd szavazni, indokolt esetben akár éjfélig

A június 9-i választásokon reggel 7 órakor kezdődik és 22 órakor zárul a szavazás, de akik abban az órában a szavazóhelyiségben tartózkodnak vagy a szavazóhelyiség előtt sorban állnak, 23 óra 59 percig még leadhatják voksukat.

Reggel héttől lehet majd szavazni, indokolt esetben akár éjfélig
2024. május 28., kedd

100 éves jelölt is indul a helyhatósági választáson

A június 9-i helyhatósági választásra 207 389-en, az ugyanaznap tartandó európai parlamenti (EP-) választásra pedig 494-en jelöltették magukat; a legfiatalabb jelölt 23, a legidősebb 100 éves – közölte az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke.

100 éves jelölt is indul a helyhatósági választáson
2024. május 28., kedd

Letöltendő börtönbüntetés jár ezentúl az emberkereskedelem és a rabszolgatartás bűntette miatt

Elfogadta kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely kizárja a felfüggesztett börtönbüntetés kiszabásának lehetőségét rabszolgatartás, emberkereskedelem és gyermekkereskedelem bűntette esetén.

Letöltendő börtönbüntetés jár ezentúl az emberkereskedelem és a rabszolgatartás bűntette miatt
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!