Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Hajnal Csilla 2020. január 23., csütörtök

Új magyar vezetők az orvosi egyetemen

Választásokat tartottak a marosvásárhelyi orvosi és technológiai egyetem magyar tagozatán: tizennyolc jelölt közül kilencen kerültek be az egyetemi szenátusba és a kari tanácsba. Szabó Béla, az egyetemi szenátus volt alelnöke szerint a megújult döntéshozó szerv nem fog nagy ívben irányt váltani a célkitűzéseket illetően.

Hajnal Csilla 2020. január 23., csütörtök

Öngyilkos lett egy férfi Jedden

Telefonon értesítette szerda este egy férfi a nyárádszeredai rendőrséget arról, hogy édesapja valószínűleg öngyilkosságot követett el Jedd községben lévő lakásában. Sajtóhírek szerint a férfi a marosvásárhelyi orvosi egyetemen dolgozott.

Hajnal Csilla 2020. január 20., hétfő

Ismét a megszűnés veszélye fenyegette a sérült gyerekeket ellátó központot

Mégsem kényszerül arra a marosvásárhelyi Alpha Transilvana Alapítvány, hogy bezárja a súlyosan sérült gyerekeket ellátó központját, miután a szervezet elnöke, Alexandru Lupșa a Facebookon tett közzé felhívást.

Hajnal Csilla 2020. január 20., hétfő

Remélhetőleg a szelektív hulladékgyűjtés kérdése is megoldódik Maros megyében

Folyamatban van Marosvásárhely szemétgyűjtési terheinek megoldása. Jelenleg a megyei tanács által meghirdetett versenytárgyalásra jelentkezett vállalatok műszaki elbírálása zajlik. A fenntarthatóbb szemétgyűjtésre várva a civilek maguk kezdeményeztek szelektív gyűjtést a városban.

Hajnal Csilla 2020. január 18., szombat

Etnikai „munkaburok”: jellemző, hogy magyar magyart alkalmaz a kommunikációs gátak elkerüléséért

A marosvásárhelyi magyar és román közösség érezhető nyelvi párhuzamosságban éli mindennapjait, nincs ez másként a munkahelyeken sem. Sok magyar fiatal inkább vállalja a kevesebb fizetéssel járó magyar közösségű munkahelyet a vegyes vagy teljesen román nyelvi környezet helyett.

Hajnal Csilla 2020. január 17., péntek

Az alkotmányossági kifogás nem jelent közvetlen veszélyt a katolikus iskolára

Alkotmányossági kifogást emelt szerdán a marosvásárhelyi táblabíróság a kormány 2018-ból származó 48-as sürgősségi rendelete ellen, amely három másik jogszabály módosításával lehetővé tette, hogy minisztériumi rendelettel alapítsák újra a marosvásárhelyi katolikus gimnáziumot.

Hajnal Csilla 2020. január 15., szerda

Már bevezették az első intézkedéseket a pedagógusok bürokratikus terheinek csökkentéséért

A bürokráciát felszámoló első intézkedések azonnali alkalmazására szólította fel a megyei tanfelügyelőségeket hétfőn Monica Anisie oktatási miniszter. A következő tanévtől még több egyszerűsítést terveznek.

Hajnal Csilla 2020. január 13., hétfő

A tíz legjobban teljesítő romániai iskola közül három magyar tannyelvű

Három erdélyi magyar tanintézmény erősíti azt a tízes listát, amelyben a tanügyminisztérium összesíti azoknak az iskoláknak a neveit, amelyek tavaly a legjobb eredményeket érték el nemzetközi tantárgyversenyeken. Köztük van a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium is.

Hajnal Csilla 2020. január 11., szombat

A legfeljebb háromszobás, köztes emeleti lakások a legkeresettebbek Marosvásárhelyen

Az utóbbi években nem volt árrobbanás a marosvásárhelyi ingatlanpiacon, azonban egy enyhe növekedés tapasztalható. Kolozsvár ingatlanpiaca nagyon elhúzott a vásárhelyitől, ez viszont motiváló hatású lehet utóbbi számára. Jelenleg nagyobb a kereslet a lakónegyedekben lévő köztes emeleti lakásokra, mint a kínálat.

Hajnal Csilla 2020. január 09., csütörtök

Felszerelték az új kazánokat a marosvásárhelyi iskolákban

A tervek szerint minden marosvásárhelyi iskola meleg tantermekkel várja a vakációról visszatérő gyerekeket. Felszerelték mind a hét nagy teljesítményű hőközpontot azokban a marosvásárhelyi  tanintézményekben, ahol a téli vakáció előtt annyira tönkrementek a régi kazánok, hogy már nem tudták rendesen kifűteni a termeket.

Hajnal Csilla 2020. január 08., szerda

Kezdődhet a méhnyakrák elleni oltások beadása

Már januárban elkezdik a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes oltóanyagok beadását, amely a méhnyakrák terjedését hivatott megfékezni.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2020. január 07., kedd

Mi okozta a torkot kaparó ammóniaszagot Marosvásárhelyen?

Erős ammóniaszag terjengett Marosvásárhelyen kedden a délutáni órákban. Három óra körül a város főterén is érezni lehetett a szúrós, összetéveszthetetlen bűzt. 

Hajnal Csilla 2020. január 05., vasárnap

Online petíciót indítottak a petárdatilalomért, de van értelme?

Sokan nem tudják, hogy a legtöbb pirotechnikai eszköz – petárda, tűzijáték – használata, forgalmazása Romániában is tilos, és online petíciókban kérik azok betiltását. Jogászt kérdeztünk arról, hogy mi a legfőbb társadalmi hozadéka az aláírásgyűjtéseknek.

Hajnal Csilla 2020. január 05., vasárnap

Tűz ütött ki Gödemesterházán

Kigyulladt egy lakóház Gödemesterházán vasárnap reggel, a tűzoltóknak sikerült megfékezni a lángok továbbterjedését.

Hajnal Csilla 2020. január 03., péntek

Két faluban is lakóház gyúlt ki

Két tűzesethez is riasztották a Maros megyei tűzoltóság segesvári alakulatát pénteken.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2020. január 03., péntek

Tűz ütött ki Karácsonyfalván

Tűz ütött ki pénteken a Maros megyei Karácsonyfalván. A tűzoltókat a Mező utcában található egyik lakóházhoz riasztották.