Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Hajnal Csilla 2020. április 08., szerda

Felmérés készül az erdélyi magyarok járvánnyal kapcsolatos kérdéseiről

Húsvét után készül el az a közvélemény-kutatás, amely az erdélyi magyarok járvánnyal kapcsolatos kérdéseit, gondjait járja körül. A kutatók önkéntes alapon dolgoznak, és kizárólag összesített adatok kerülnek publikálásra az erdelystat.ro honlapon.

Hajnal Csilla 2020. április 08., szerda

Holtan találtak rá egy férfira a marosvásárhelyi lakásában

Holtan találtak rá kedd este egy 68 éves férfira egy marosvásárhelyi lakásban. Az elhunyt nem volt lakhelyi elkülönítésbe helyezve, és több krónikus betegsége is volt. 

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2020. április 07., kedd

Kapcsolódás a természethez: jó program a gólyacsaládok figyelése

Vasárnap óta nem csak gólyákat, de tojásokat is lehet látni az egyik webkamerával megfigyelt gólyafészekben Sáromberkén. Három hete kapcsolta be és tette közzé a Milvus csapata azokat a webkamerákat, amelyeken keresztül élőben figyelhetünk két gólyafészket.

Hajnal Csilla 2020. április 06., hétfő

Az online oktatás tanulságai

Az online oktatás nemcsak a diákoknak és a szülőknek jelent új kihívást, hanem az egész pedagógustársadalomnak – hangzott el az Oktatás, hogyan tovább? címmel, a Matusinka életmódmagazin által szervezett videokonferencián. 

Hajnal Csilla 2020. április 06., hétfő

Milyen pedagógusokra, tanárokra lenne a legnagyobb kereslet?

A tanfelügyelőség honlapjára felkerült listából kiderül, hogy idén a tornatanárok és a román tagozatos óvodapedagógusok lennének a legkeresettebbek Maros megyében. A 149 állásból 24 hely van a testnevelő tanároknak meghirdetve.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2020. április 04., szombat

Kínában már kijárnak az emberek ebédelni a vendéglőkbe, de betartják az óvintézkedéseket

Niu Yixuan tíz éve költözött Londonba Kína délnyugati részéből, Jünnan tartomány székhelyéről, Kunming városából, ahol szülei és családja él. Arra kértük, meséljen a Székelyhonnak arról, hogyan áll vissza az élet a normális kerékvágásba.

Hajnal Csilla 2020. április 03., péntek

Tanévlezárás, aztán vizsgák? Jövő héten minden kiderülhet

Az oktatási minisztérium közzétett néhány tesztet minden vizsgatantárgyból, hogy a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek gyakorolhassanak az előttük álló záróvizsgákra. Monica Anisie oktatási miniszter bejelentette, jövő héten bemutatja a szaktárca által kidolgozott forgatókönyveket a tanév befejezésével kapcsolatban.

Hajnal Csilla 2020. április 02., csütörtök

Fizetett szabadságot kap a szülők valamelyike a tavaszi vakációban is

Módosítanak a törvényen, és fizetett szabadságot kap a szülők valamelyike a jövő héten kezdődő tavaszi vakációban is – jelentette be szerdán Violeta Alexandru munkaügyi miniszter.

Hajnal Csilla 2020. április 02., csütörtök

Ragaszkodnak a diákok ahhoz, hogy szeptembertől érvénybe lépjen a tanóraszám-csökkenés

A tanóraszám csökkentését célzó jogszabály életbe léptetését kérik Monica Anisie oktatási minisztertől az Országos Diáktanács képviselői, miután Klaus Johannis államfő már tavaly novemberben kihirdette az erről szóló tanügyi törvényt módosító tervezetet.

Hajnal Csilla 2020. április 01., szerda

Leégett egy ház, égési sérüléseket szenvedett egy hároméves gyerek

Leégett egy ház Marossárpatakon, egy hároméves gyerek másodfokú égési sérüléseket szenvedett.

Hajnal Csilla 2020. március 31., kedd

A szülészet-nőgyógyászat is „takaréklángon” működik

Szabó Béla orvosprofesszor, a marosvásárhelyi kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának vezetője hétfőn online videokonferencia keretében beszélt az érdeklődőknek arról, hogy milyen lehetőségek vannak jelenleg a kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2020. március 29., vasárnap

Csak-csak beindul a magyar iskolatévé

Hétfőn délelőtt 10 órától az országos közszolgálati televízió elindítja a magyar nyelvű iskolatévé műsorát a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok számára. Az adásokat a TVR3, illetve a kolozsvári és marosvásárhelyi stúdiók is közvetítik a záróvizsgákra készülő diákoknak. 

Hajnal Csilla 2020. március 29., vasárnap

Hídfőnek csapódott egy személygépjármű, a sofőr súlyosan megsérült

Súlyosan megsérült egy személygépkocsi vezetője, miután belehajtott egy hídfőbe Marosszentannán vasárnap délután. 

Hajnal Csilla 2020. március 28., szombat

Szarvasmarhaszállító kamion borult az árokba, egy személy életét vesztette

Árokba borult egy szarvasmarhaszállító kamion szombat este Hétúr településen az E60-as országúton. A jármű alá két személy szorult a baleset következtében, az egyik életét vesztette.

Hajnal Csilla 2020. március 27., péntek

Szükségállapot idején is védjük személyes adatainkat

Több ügyvéd is arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy kerüljék az interneten megjelent automatikus nyilatkozat és munkáltatói igazolás generátorokat a szükségállapot ideje alatt, ugyanis komoly adatvédelmi problémát jelenthetnek, azaz tárolni tudják a fontos személyes adatainkat, mozgási útvonalunkat.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2020. március 25., szerda

Hallani sem akarnak a tanévismétlésről

Az oktatási miniszter szerint szóba sem jön a tanév megismétlése, és ezzel a Magyar Szülők Szövetsége is egyetért. Csíky Csengele, a szövetség elnöke úgy gondolja, az online oktatásban rejlik számos család pszichikai épségének záloga, hiszen ad egy napi rutint a gyereknek.