Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Hajnal Csilla 2020. július 01., szerda

Személyesen is leadhatók már a bölcsődei iratkozásokkal kapcsolatos kérelmek

A marosvásárhelyi bölcsődékkel kapcsolatos tapasztalat azt mutatja, általában kétszer annyi gyereket íratnának be a szülők, ahány hely van a város hat bölcsődéjében. Szerdától személyesen is le lehet adni a jelentkezési kérelmeket a bölcsődéknél.

Hajnal Csilla 2020. július 01., szerda

Alkotmánybírósághoz fordul a szülői szövetség

A diákjogok hiányosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Szülők Szövetsége, amely egy nemrég megtörtént konkrét esetből indul ki. A szülői szövetség úgy érzi, a diákjogok minimálisak ma Romániában, és egy kiskorúnak nincs semmiféle bizonyítási lehetősége, ha tanára fekete pedagógiáit alkalmaz ellene.

Iszlai Katalin, Hajnal Csilla 2020. június 30., kedd

Mindhárom székelyföldi megyében országos átlag alatti az átmenési arány

Az elmúlt hat év legalacsonyabb, 62,9 százalékos átmenési arányát mérték országosan az idei érettségin. Az óvások előtti eredmények alapján a székelyföldi megyékben az országos átlagnál gyengébb az átmenési arány, a legrosszabbul Hargita, a legjobban pedig Kovászna megye teljesített.

Hajnal Csilla 2020. június 29., hétfő

Most azok a diákok vizsgáznak, akik az első körben nem élhettek ezzel a lehetőséggel

Elkezdődött hétfőn a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának különleges szakasza, amelyre országszerte 216 diák iratkozott be. A kisérettségi történetében ez az első alkalom, amikor a nyári szakaszt két részletben tartják meg.

Hajnal Csilla 2020. június 29., hétfő

Megannyi biztonsági intézkedéssel nyithatnak a napközik

Nyilvánosságra hozta a Maros Megyei Tanfelügyelőség azoknak az óvodáknak a listáját, amelyek a nyár folyamán szülői kérésre, a hatályban lévő jogszabályoknak megfelelve fogadják a gyerekeket. Kevés helyen volt túljelentkezés, de volt olyan intézmény, ahol meghaladta a kérések száma a helyekét.

Hajnal Csilla 2020. június 26., péntek

Diszkrimináció helyett pozitív megkülönböztetés a sajátos nevelési igényű diákoknak

Idén először fenntartott helyeket biztosítanak a sajátos nevelési igényű tanulóknak a középiskolákban, miután az Országos Diszkriminációellenes Tanács februári döntésének értelmében az említett diákok hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a román oktatási rendszerben.

Hajnal Csilla 2020. június 25., csütörtök

„A bőrük alá mászott” a levendula

A levendula összehozza az embereket, közösséget épít, és ráadásul jótékony hatása miatt egyre kedveltebb növény mifelénk is. Bár idén a járványügyi helyzeten kívül még a sok eső sem kedvezett a növény köré szervezett eseményeknek, azért idén is ellátogathatunk pár ültetvényhez.

Hajnal Csilla 2020. június 23., kedd

Hatalmas vízmennyiség mosta át a Maros megyei településeket

A szovátai kórház pincéjét és több háztartást árasztott el a víz hétfő éjjel Maros megyében. A tűzoltóságot Szászrégen környéki településekre is riasztották, és kedden délután még mindig csak az út egyik felén lehetett közlekedni Petelén és Körtvélyfáján.

Hajnal Csilla 2020. június 23., kedd

„Nincs olyan patak, ami ezt a mennyiséget megitta volna”

Rövid időn belül több mint tíz településre riasztották a Maros megyei tűzoltókat hétfőn éjszaka a nagy mennyiségben lezúdult esővíz okozta áradások miatt, ezért a sürgősségi operatív csapat bevetésére is szükség volt.

Hajnal Csilla 2020. június 23., kedd

Nyitnak a bölcsődék, de csak a szülők saját felelősségre írt nyilatkozatával fogadják a kicsiket

Csütörtök délig fogadja a marosvásárhelyi bölcsődeigazgatóság azoknak a szülőknek az online kéréseit, akik bölcsődébe vinnék a nyári időszakban gyerekeiket. Csak a 2019–2020-as tanévben már bölcsődébe járt gyerekeket fogadják.

Hajnal Csilla 2020. június 22., hétfő

Magas testhőmérséklet miatt egyetlen Hargita és Maros megyei érettségizőt sem kellett kizárni

Három óra állt a végzős diákok rendelkezésére a román nyelv és irodalom tételek kidolgozására hétfő délelőtt az érettségi első fordulójának első napján. A beszámolók alapján meglepte a vizsgázók egy részét az egyik tételsor.

Hajnal Csilla 2020. június 22., hétfő

Előző évekhez képest jobb eredményekkel zárult a képességvizsga

Maros megyében az országos átlaghoz képest közel hat százalékkal kevesebben mentek át a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáján, de így is jobb eredményeket értek el, mint az előző években. A Maros megyei tanulók 70,38 százaléka ért el legalább ötös átlagot.

Hajnal Csilla 2020. június 22., hétfő

Elindulhat a hangszerkészítő képzés

Már a következő tanévtől kezdődően bevezethető a szakiskolai képzésbe a hangszerkészítés Romániában. Szászrégen vonós hangszereket gyártó két nagyüzeme és több mesterhegedű-gyártó vállalkozója tárt karokkal fogadná a képzett, fiatal munkaerőt.

Hajnal Csilla 2020. június 22., hétfő

Homokzsákokkal küzdenek az árvíz ellen a Kis-Küküllő mentén

Vörös és narancssárga jelzésű árvízriadót adtak ki a Maros, Nyárád és Kis-Küküllő folyóvizek Maros megyei szakaszaira, ugyanis jelentős mennyiségű csapadék zúdult le az elmúlt negyvennyolc órában a megye több településén.

Hajnal Csilla 2020. június 20., szombat

Sok kihívással jár az óvodák megnyitása, de az intézmények készülnek a gyerekek fogadására

Az egészségügyi, oktatási és munkaügyi minisztériumok közös rendelete alapján nem csak a magánóvodák és bölcsődék nyithatnak meg, hanem az állami intézmények is. A nyitásra azonban még várni kell legalább két hetet, hiszen korántsem olyan egyszerű kisgyerekeket fogadni a megváltozott körülmények között. 

Hajnal Csilla 2020. június 18., csütörtök

Felfüggesztették a pedagógusok versenyvizsgáját

Pontosan egy nappal a jelentkezők dossziéinak leadása előtt, június 17-én, Monica Anisie oktatási miniszter rendeletet írt alá, amellyel felfüggesztette a pedagógusok országos vizsgáját, azaz a végleges és helyettesítő állások betöltéséért szervezett versenyvizsgát.

Hallgassa online rádióinkat