Belföld
Külföld
HIRDETÉS

Új fejezet a magyarellenességben

Gergely Imre 2019. augusztus 15., 13:31

„Egy jó kis magyarellenes hőbörgés készül Bukarestben” – figyelmezteti a Diszkriminációellenes Tanácsot Árus Zsolt. A Székely Figyelő Alapítvány vezetője az egyik vasgárdista szellemű szervezet vezetőjének uszító tevékenysége miatt tett panaszt az intézménynél, és szervezkedés zajlik román nacionalista fórumokon, hogy az illetőt „megvédjék”.

Új fejezet a magyarellenességben
galéria
Árus Zsolt

Augusztus 27-ére tűzte ki a meghallgatást a Diszkriminációellenes Tanács, ahol a Calea Neamului nevű szervezet vezetője ellen tett panaszt fogják vizsgálni, és ahol a két fél, azaz a panaszt benyújtó alapítvány képviselőjeként Árus Zsolt és a bepanaszolt Mihai Sorin Tîrnoveanu kell majd előadja az álláspontját.

Tîrnoveanu és szervezete egyik szervezője volt az úzvölgyi eseményeknek – a keresztek megáldására érkező román tömeg toborzásának –, és más hasonló, provokatív akciókban is élen jár.

Veszélyesebb, mint Dan Tanasă, ugyanis míg a „hivatásos feljelentő” tevékenysége túlnyomó részt a bíróságokon zajlik, addig Tîrnoveanu cselekedetei az embereket uszítja, feszültséget gerjesztenek

– állapítja meg Árus Zsolt. A Székely Figyelő Alapítvány összegyűjtött 14 kirívó példát, és múlt hónap elején panaszt tett ellene a Diszkriminációellenes Tanácsnál.

A bepanaszolt pedig nem hazudtolta meg magát, mert ahelyett hogy a védekezését készítené elő, és ártatlanságát akarná igazolni, ellentámadásba lendült. Különböző Facebook-oldalakon és csoportokon kívül tucatnyi sajtótermék foglalkozott a témával, csakis a Tîrnoveanutól származó információkra alapozva.

A beállítás pedig az, hogy azért támadják a magyarok és akarják börtönbe juttatni, mert ő segít a Hargita és Kovászna megyei románoknak megőrizni az identitásukat, illetve azért, mert szereti Eminescut (a Székely Figyelő alapítvány ugyanis panaszához mellékelt egy részletet Eminescunak egy mélységesen gyűlölködő magyarellenes publicisztikájából).

Ennek a kampánynak pedig megvan a hatása: sokan úgy reagáltak, hogy meg kell védeni ezt az ártatlan jó embert a magyarok ármánykodásaitól, s megindult a szervezkedés, hogy 27-én minél többen jelenjenek meg e célból a Diszkriminációellenes Tanácsnál. Esély van tehát arra, hogy aznap lesz egy jó kis magyarellenes hőbörgés Bukarestben, amire mindenképp fel kell készülni

– fogalmaz Árus Zsolt.

Hozzáteszi, általában nincs jelentősége az ilyen meghallgatásoknak, az előzetesen benyújtott dokumentumok tartalma a lényeges. De a mostani helyzetben mindenképpen meg fog jelenni a meghallgatáson, vállalva minden kockázatot, hiszen eleve tudta, hogy a jogvédő tevékenység komoly érdekeket fog sérteni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat