Hogyan ne legyünk átverve? Jó tanácsok a fekete pénteki leárazások kezelésére

Hogyan ne legyünk átverve? Jó tanácsok a fekete pénteki leárazások kezelésére

Fotó: Haáz Vince

Az áremelkedéstől való félelem miatt idén még többet költünk majd a Fekete péntek akciókon a Frames tanácsadó cég elemzése szerint. Hogy ez mennyire igaz, csak a leárazások végén derül ki, de az biztos, hogy idén is rengetegen várják a közelgő Fekete péntek akciókat, amelyek egy része a héten el is kezdődik: az év legnagyobb leárazásait és sosem látott akciókat hirdetnek, de érdemes óvatosnak lenni a röpködő százalékok láttán.

Szász Cs. Emese

2022. november 09., 21:592022. november 09., 21:59

2022. november 09., 22:002022. november 09., 22:00

A nemzetközi Black Friday, vagyis a Fekete péntek akció jó pár éve elterjedt Romániában is, sokan már hetekkel azelőtt készülnek a reményeik szerint jó fogásnak ígérkező vásárlásokra, amellyel nem csak az otthonukba szerezhetnek be egy-egy új háztartási gépet, hanem

már a karácsonyfa alá való ajándékokra is vadásznak.

Egyre korábban kezdődik

A Fekete péntek a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, amely ott néhány évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. A kifejezés 1966-ban keletkezett, használata 2009-re vált általánossá. Mivel a hálaadás az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökére esik, a Fekete péntek így november 23-29. közé esik, idén november 25-re.

Eredeti célja az is volt, hogy ezen a napon, amikor elkezdik általában a karácsonyi ajándékok beszerzését, a kereskedők az átlagosnál magasabb árkedvezményeket adnak, hogy minél több vásárlót az üzletekbe csalogassanak.

Az elmúlt években azonban a Black Friday nem egyetlen napot jelent, hanem legalább két-három héten át tartó leárazások sorozatát, így a fogyasztók nemcsak háztartási gépeket és szórakoztató elektronikai eszközöket akarnak akciósan megvenni, hanem

a vásárlói roham ma már kiterjed az ajándékvásárlás teljes vertikumára, így a ruházatra, a játékokra és a barkácsárura is.

Érdemes óvatosnak lenni a röpködő százalékok láttán

Fotó: Haáz Vince

Romániában a Black Fridayt idén november 11-ére hirdették meg, természetesen az azt követő hétvégén is sok üzlet él árcsökkentésekkel majd, más webáruházak és üzletek viszont

a nemzetközi Black Fridayhez alkalmazkodnak, és inkább november 18–20. között kínálnak akciós termékeket, vagy egy héttel később.

Igazi vadászat várható

A Frames tanácsadócég friss elemzése szerint a Fekete pénteki árleszállítások alkalmával rekordösszeget fogunk elkölteni idén Romániában. Állításuk szerint

míg 2021-ben körülbelül 350 millió eurót volt a hazai kereskedők Black Friday-hez köthető árbevétele, addig 2022-ben ez a szám a 400 millió eurót is meg fogja haladni.

A vállalat szerint paradox módon éppen az áremelkedéstől való félelem lesz a katalizátora az idei vásárlási láznak, ezért igazi „vadászat” várható az akciókra, a legkedvezőbb árakra szinte minden termék és szolgáltatás esetében, a ruházattól és lábbeliktől az elektronikai cikkeken, a háztartási gépeken, a szépségápolási termékeken át az élelmiszerekig és italokig.

A szakember szerint csak akkor vásároljunk, ha szükségünk van valamire

Fotó: Haáz Vince

Tájékozódjunk vásárlás előtt

Az év legnagyobb akciója, sosem látott kedvezmények, és csak úgy repkednek a százalékok a Black Friday kapcsán a reklámokban, hirdetésekben, de

ez az az időszak, amikor bizony könnyen át is verhetnek minket, ha nem vagyunk figyelmesek.

Az akár 80 százalékos akciókat hirdető áruházaknál általában csak nagyítóval kapunk tényleg jelentősen leértékelt termékeket, és bizony

az sem ritka, hogy olyan magas árról akciózzák le a terméket, amennyibe sosem került az.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) igazgatója, Paul Anghel egy Facebook-bejegyzésben összegezi a tanácsait a vásárlók számára. Első körben leszögezi, hogy a vásárlóknak tájékozódniuk kell a megvásárolni kívánt termékekről, például

érdemes olyan weboldalakat is felkeresniük, amelyek összehasonlító árakat mutatnak ugyanarra a termékre vonatkozóan, ugyanakkor érdemes alaposan elolvasni a termék jellemzőit, és ellenőrizni, hogy valóban megfelel-e az igényeinknek és szükségleteinknek.

Fotó: Haáz Vince

A fogyasztóvédelmi hatóság vezetője azt ajánlja, hogy olvassuk el az online kínált termékekről szóló véleményeket is, azok ugyanis támpontokat adhatnak a termékek minőségéről vagy a kereskedő megbízhatóságáról. A kereskedő köteles hozzáférést biztosítani a fogyasztók számára az összes termékértékeléshez, és biztosítani, hogy a közzétett értékelések olyan fogyasztóktól származzanak, akik ténylegesen használták vagy megvásárolták a terméket. 

A termék árával kapcsolatban jó tudni, hogy a kedvezményes árnak alacsonyabbnak kell lennie az elmúlt 30 nap legalacsonyabb árához képest, és az abszolút összegben vagy százalékban kifejezett árcsökkentésről szóló értesítést minden egyes termék esetében jól láthatóan és egyértelműen kell megadni: vagy az új ár feltüntetésével az előző, áthúzott ár mellett, vagy az „új ár”, „régi ár” felirattal a megfelelő összegek mellett, vagy a százalékos csökkentés és az új ár feltüntetésével az előző, áthúzott ár mellett.

Ami a termékek visszaküldését illeti, a fogyasztóvédelem vezetője szerint a klasszikus boltok esetében a törvény nem teszi lehetővé a szerződés felbontását. Ha egy árut már megvásároltunk, azt csak akkor lehet kicserélni vagy visszatéríteni, ha az hibás, és a garanciára vonatkozó szabályok érvényesek.

Az online áruházak esetében a törvény az áru átvételétől számított 14 naptári napot ír elő, amelyen belül a vásárlás indoklás nélkül lemondható.

Egyes online áruházak ezt az időszakot 30 vagy akár 60 napra is meghosszabbították. Ha az eladó nem küld futárt az áru átvételére, akkor a vevőnek kell fizetnie a visszaküldés költségeit, a kereskedő pedig köteles a kifizetett árat (beleértve az áru szállítási költségeit is) a szerződéstől való elállástól számított legfeljebb 14 napon belül visszatéríteni. Másrészt,

ha az áru sérülten vagy megsemmisülve érkezik a vevőhöz, az eladó viseli a veszteséget, és a vevő új árut kérhet, vagy elállhat a szerződéstől.

A vásárlónak joga van a csomag átvételekor ellenőrizni, hogy a benne lévő áruk a legjobb állapotban vannak-e.

Fotó: Pál Árpád

Csak azért ne vegyünk meg valamit, mert akciós

Szilágyi Nándor közgazdász a Székelyhonnak elmondta, hogy náluk a családban az a szabály, hogy csak akkor vásárolnak valamit, ha szükségük van rá, és ezt tudja javasolni a Fekete péntekre váró vásárlóknak is: fölöslegesen ne vásároljanak, csak azért, mert valami most akciós, és majd jó lesz valamire. „Viszont, ha elhatároztuk, hogy egy adott termékre szükségünk van, akkor azt érdemes követni.

Vannak ár összehasonlító oldalak, ahol lehet követni, hogy a termék mennyibe kerül különböző oldalakon, de azt is meg lehet nézni egy grafikonon, hogy az a termék az utóbbi évben mennyibe került, például a Compari.ro vagy a Pricy.ro. De az is jó megoldás lehet, ha betesszük a kedvencek közé az adott terméket, és akkor kapunk értesítést arról, ha tényleg csökken az ára

– mutat rá a közgazdász. Hozzáteszi, most nagyon sokan fognak online vásárolni, és a csalók is erre készülnek, ezért, ha a semmiből megjelenik egy új weboldal, azt érdemes leellenőrizni, ezt a www.rotld.ro-n megtehetjük.

A vásárlás is rejthet csapdákat, ezért érdemes itt is óvatosnak lenni, hogy ha bankkártyás fizetéssel szeretnénk online vásárolni, akkor átirányít egy másik oldalra, ott a böngészőben keressük a „https” szót az URL-címben és a lakat ikont a címsoron, mert ez azt jelenti, hogy biztonságos. Ugyanakkor kártyás fizetés esetén – figyelmeztet a szakember –

sose adjunk meg más adatot, mint a kártya elején szereplő számsor és a hátoldalán lévő biztonsági szám.

Ha ennél többet kér az oldal, gyanús, hogy a kártyát le fogják másolni. Ugyanakkor sose adjuk meg a 4 számjegyű kártya PIN-kódját és a banki jelszavakat, akkor sem, ha olyan levelet kapunk, amely úgy tűnik, hogy a kereskedőtől származik.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. november 08., kedd

Egy hónap alatt 18 millió lejnyi bírság munkaügyi kihágások miatt

Összesen 17,923 millió lejre szabtak ki bírságot a Munkaügyi Felügyelőség területi kirendeltségei a szeptember 30-a és november 3-a között végzett ellenőrzéseik során.

Egy hónap alatt 18 millió lejnyi bírság munkaügyi kihágások miatt
2022. november 08., kedd

Tánczos: elengedhetetlen a szelektív gyűjtési infrastruktúra kiépítése a hatékonyabb hulladékgazdálkodáshoz

A hatékonyabb hulladékgazdálkodás kiindulópontja a szelektív gyűjtési infrastruktúra fejlesztése – jelentette ki kedden Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Tánczos: elengedhetetlen a szelektív gyűjtési infrastruktúra kiépítése a hatékonyabb hulladékgazdálkodáshoz
2022. november 08., kedd

November végén érkezik az új koronavírus-variánsok ellen kifejlesztett oltóanyag Romániába

Az új koronavírus-variánsok ellen kifejlesztett oltóanyag november végén érkezik Romániába – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter.

November végén érkezik az új koronavírus-variánsok ellen kifejlesztett oltóanyag Romániába
2022. november 08., kedd

Megszavazta a képviselőház is: a helyi rendőr is kérheti az autótulajdonostól az autót vezető személyek adatait

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház azt a tervezetet, amelynek értelmében a helyi rendőrség is felszólíthatja az autótulajdonosokat, hogy adják meg annak a személynek a személyazonossági adatait, aki egy adott időpontban vezette az autót.

Megszavazta a képviselőház is: a helyi rendőr is kérheti az autótulajdonostól az autót vezető személyek adatait
2022. november 08., kedd

eMAG Black Friday: 1,5 millió ajánlat

Idén november 11-én lesz a legtöbb kedvezmény, és az eMAG ezen a napon a legnagyobb Black Friday eseményre készül az elmúlt 12 év alatt, amióta először megrendezte ezt azt eseményt.

eMAG Black Friday: 1,5 millió ajánlat
eMAG Black Friday: 1,5 millió ajánlat
2022. november 08., kedd

eMAG Black Friday: 1,5 millió ajánlat

2022. november 07., hétfő

15 százalékos nyugdíjemelést javasol a PNL, amennyiben a költségvetés engedi

„Amennyiben a költségvetés megengedi”, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 15 százalékos nyugdíjemelést javasol – nyilatkozta hétfőn Nicolae Ciucă miniszterelnök.

15 százalékos nyugdíjemelést javasol a PNL, amennyiben a költségvetés engedi
2022. november 07., hétfő

A héten még kitart az enyhe őszi időjárás, a hétvégétől lehűlésre kell számítani

Változékony, de az évszakhoz képest langyos idő várható a következő két hétben, enyhén növekedő mennyiségű csapadékkal – derül ki az országos meteorológiai szolgálat (ANM) kéthetes előrejelzéséből.

A héten még kitart az enyhe őszi időjárás, a hétvégétől lehűlésre kell számítani
2022. november 06., vasárnap

Ez is valami: életminőség szempontjából már nem vagyunk az utolsók az Európai Unióban

Nem sokat, mindössze egy helyet javított Románia az életminőség és jólét világranglistáján: a 169 országos rangsorban immár a 43., vagyis már nem az utolsó uniós ország. A szociológus szerint több olyan ország is van, ahol jobban romlott az életminőség.

Ez is valami: életminőség szempontjából már nem vagyunk az utolsók az Európai Unióban
2022. november 04., péntek

Szolgáltatóváltó platform: gyorsabbá és egyszerűbbé válik az ügyintézés

Otthonról, néhány perc alatt kezdeményezhetik rövidesen az áram- és gázfogyasztók a szolgáltatóváltást, ugyanis egy új, erre szolgáló platformot indít az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság.

Szolgáltatóváltó platform: gyorsabbá és egyszerűbbé válik az ügyintézés
2022. november 02., szerda

Közel 300 ezer lejt tartalmazó zsákot tulajdoníthatott el egy férfi egy postai autóból – most keresik

A lakosság segítségét kéri az Ilfov megyei rendőr-főkapitányság annak a 30 éves férfinak a kézre kerítéséhez, akit azzal gyanúsítanak, hogy ellopott egy zsákot 278 ezer lejjel a Román Posta egyik autójából Chiajna településen.

Közel 300 ezer lejt tartalmazó zsákot tulajdoníthatott el egy férfi egy postai autóból – most keresik
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM