Belföld
Külföld

A Déli-Kárpátokban már vörös jelzésű riasztás van érvényben az érkező szélvihar miatt

Székelyhon 2020. február 23., 16:55 utolsó módosítás: 2020. február 23., 17:01
HIRDETÉS

Frissítette a korábban kiadott riasztásait vasárnap délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) és harmadfokú (vörös jelzésű), hétfőre érvényes viharriasztást adott ki a Déli-Kárpátok és a Kárpátkanyar 1500 méter fölötti térségeire.

A Déli-Kárpátokban már vörös jelzésű riasztás van érvényben az érkező szélvihar miatt
galéria
Ismét hatalmas pusztítást hagyhat maga után a felerősödő szél. Képünk illusztráció Fotó: Beliczay László

Másodfokú (narancssárga jelzésű), vasárnap délutántól érvénybe lépő szélriasztás van Erdélyben, Moldvában, a Körösök-vidékének északi részében és Dobrudzsában, illetve elsőfokú (sárga jelzésű) riadó az ország többi részében – szemlézi az újabb riasztást az Agerpres.

A meteorológusok szerint vasárnap estétől kezdődően

a szélfúvás fokozottan megerősödik az ország legnagyobb részében, 55-70 kilométer/órás sebességgel fog fújni azokon a területeken, amelyek sárga jelzésű riasztás alatt állnak.

HIRDETÉS

Február 23-a este 6 óra és február 24-e este 6 óra között a hegyvidéken a széllökések sebessége meghaladja a 110-130 km/órát is. Előbb a Keleti-Kárpátokban, majd a hegyvidék többi részén is, főként 1600 méter fölött, időszakosan hóvihar lesz, jelentősen csökkentve a látási viszonyokat.

Az ANM szerint Konstanca, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi megye és Bukarest áll sárga jelzésű riadó alatt.

Szintén vasárnap este 10 órától hétfő este 6 óráig narancssárga jelzésű szélriadó lesz érvényben Erdélyben, Máramarosban, Moldvában, Dobrudzsában és a Körösök-vidékének északi részében. Hétfőre virradóra és a hétfői nap első felében

Erdélyben, Máramarosban és a Körösök-vidékének északi felében 80-95 km/órás sebességgel fog fújni a szél, Moldvában és Dobrudzsa északi részében pedig főleg hétfőn lehet számítani a szélfúvás ilyen fokú megerősödésére.

Itt rövidebb időszakokra a 90-100 km/órás sebességet is meghaladják majd a széllökések.

A narancssárga jelzésű riasztás Szatmár, Máramaros, Suceava, Botoşani, Szilágy, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Maros, Fehér, Hunyad, Szeben, Brassó, Hargita, Kovászna, Bákó, Vrancea, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Galac megyében, illetve Tulcea, Krassó-Szörény és Arad megye egyes részein lesz érvényes.

A vörös jelzésű riadó a hétfőre virradó éjszaka, 2 órakor lép érvénybe és este 6 óráig tart. A Déli-Kárpátok és a Kárpátkanyar érintett, ahol a szél több mint 140-180 kilométer/órás sebességgel fog fújni, a hóvihar gyakorlatilag nullára csökkenti a látási viszonyokat. A következő megyéket érinti a riasztás: Krassó-Szörény, Hunyad, Gorj, Fehér, Vâlcea, Szeben, Brassó, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Kovászna, Buzău és Vrancea.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS