HIRDETÉS

A kritika sem tántorítja el a MES szervezőit

Kovács Eszter 2011. augusztus 01., 17:36 utolsó módosítás: 2011. augusztus 01., 19:33

Sokak negatív kritikája ellenére sikeresnek értékelte a 12. Míves Emberek Sokadalmát Lőrincz Zsuzsánna, az eseményt szervező Artera Alapítvány elnöke. A három napig tartó sokadalom-vigadalom július 31-én este amatőr felnőtt mesemondó versennyel zárult, a szervező megígérte: jövőre is lesz ilyen.

Fotó: Farkas Antal

Számos, felnőtteknek és gyerekeknek szóló állandó program és foglalkozás kísérte a 12. MES-t, a rendezvény kiemelt partnerei idén a gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési programja, valamint a Haáz Rezső Múzeum voltak. Nagy örömünkre szolgált, hogy teret biztosíthattunk a Caritas programján keresztül bemutatkozó gazdáknak, valamint a Haáz Rezső Múzeummal kialakított partnerségünket a következő években is ápolni kívánjuk – mondta el portálunknak Lőrincz Zsuzsánna, megjegyezvén, Székelyudvarhelyről már nagyon hiányzott egy szakértő múzeumpedagógus.

Vajda Erzsébet és Kerestély Edit Székelypálfalva képviseletében, a Caritas vidékfejlesztési program jóvoltából vettek részt a vásáron, sátrukban főként tejből és gyümölcsökből, zöldségekből készített házi, hagyományos termékeket kínáltak. A nyersen kavart csipkebogyólekvár, a fenyőrügyszirup és a fonott füstölt sajt ment a legjobban, de nagyon sokan megálltak nézelődni vagy kóstolgatni nálunk – árulta el kérésünkre Vajda Erzsébet. A szakmai fórummal rajtoló sokadalom elsődleges célja, hogy fórumként szolgáljon a székelyföldi kézműveseknek, évente legalább egyszer platformot adjon a kommunikációhoz. A kézművesek közösségét szeretnénk megerősíteni, egymás iránti bizalmukat építeni – tette hozzá a szervező. Megtudtuk, a részt vevő „míves emberek” azóta sem fukarkodnak a tudás átadásában.

A rendezvénynek ízlésformáló szerepe van – fogalmazott a továbbiakban Lőrincz Zsuzsánna –, sok apró dolgot ad a látogatónak, ami a testet közelebb viszi a lélekhez. Tasnádi Klára tizedik alkalommal jött el a rendezvényre, a Kolozs megyei szövőasszony idén az írásos szőttesek mellett széki népviseleti darabokkal is várta az érdeklődőket. „Pénteken és szombaton kevesen voltak, vasárnap még megjárta az érdeklődés” – tette hozzá. Az Izlike sátrainál sem volt nagy a tolongás, a látogatottság függvényében az árulást kielégítőnek minősítette Pál Annamária, a cég munkatársa. Megtudtuk, legjobban a cigány lecsót és a bográcsgulyást vitték, de keletje volt a palacsintának és a kürtőskalácsnak is.

Sok panaszt hallottunk, kifogásolták, hogy volt belépő és drágák voltak az ételek, termékek. Válaszként csupán annyit fűznék hozzá, hogy ilyen színvonalas, ennyi mindent egy helyre összpontosító rendezvényt ritkán találni. Továbbá, kifejezetten a nagy családokra gondolva, a belépőjegyek ára idén is levásárolható volt a kijelölt sátrakban, tehát még a befizetett összeg sem veszett el – summázott a szervező, megjegyezvén, egyre nő a MES-re visszajárók köre, sőt idén külföldről – Japántól Hollandiáig – is érkeztek látogatók.

A Míves Emberek Sokadalmának égisze alatt, a valamikori színészvetélkedők apropóján, idén először szervezték meg a Hencidától Boncidáig elnevezésű amatőr felnőtt mesemondó versenyt. A vetélkedő ötlete Miklós Zsuzsánnától, az Artera Alapítvány munkatársától származik, aki a két hete lezajlott libáni Mesefalu egyik szervezője volt. A vasárnap esti vetélkedő bemelegítéseként Ilyés Nóra és Kerekes Éva, a libáni mesemondó verseny nyertesei álltak színpadra. Hangsúlyos az amatőr a felhívásban, hiszen itt a kőkemény profik, a színészek nem jelentkezhetnek – tolmácsolta a játékszabályokat Szabó Attila ceremóniamester. A mesemondó verseny célja, mint megtudtuk, hogy a felnőttek is kedvet kapjanak a szerepléshez, amit meg is tettek, a közönség legnagyobb örömére. A közönség kedvencének a kézdivásárhelyi „hazudós” Esztány Sándor, valamint a Máréfalvi Mirákulum főszereplője, Pap Ágnes bizonyult, az esemény lejártával a díjazás sem maradt el. Az est kiemelt meghívottja Utasi Árpád mesemondó volt, akit tapsviharral fogadott és búcsúztatott az udvarhelyi közönség. „A mesemondó vetélkedővel idén csak próbálkoztunk, de a nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre már az egész Kárpát-medencében meghirdetjük” – mondta el Lőrincz Zsuzsánna főszervező.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
14 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS