HIRDETÉS

Távcsövek és pénz

Bartos Lóránt 2011. január 15., 19:49 utolsó módosítás: 2011. január 17., 17:36

Szombaton a kézdivásárhelyi Gyűjtemények házában nyílt meg egy brassói gyűjtő pénz- és távcsőkiállítása. A tárlat rendkívül érdekes és értékes távcsöveket, valamint papír-, műanyag- és fémpénzeket vonultat fel.

Fotó: Bartos Lóránt

Marin Crișu tekintélyes és értékes gyűjtemény tulajdonosa

A rendszerváltás előtti, zömében 1966-ban kiadott papír és fémpénzek, az 1989-es események után megjelenő papír- majd műanyagpénzek is megtekinthetők a kézdivásárhelyi Gyűjtemények házában, ahol a brassói Marin Crișu helyezte közszemlére kincseit.

A kiállítás gerincét azonban nem az utóbbi 45 évben megjelent pénzek jelentik, hanem a Beke Ernő által vezetett ház nagy kiállítótermében található hatvan távcső, amik szintén a Cenk alól érkező gyűjtő tulajdonát képezik. Beke a kiállításmegnyitón elmondta: régi ismerőse a brassói gyűjtő, aki elsősorban jelvényekkel, numizmatikával foglalkozik, de egy pár éve megfertőzte az optikai eszközök gyűjtőszenvedélye is.

\'89 előtti román kékhasú bankó Nicolae Bălcescu képmásával. A gyerekek most láttak először ilyet

Marin Crișu kifejtette: zömében Brassóban és környékéről gyűjtőtte össze a katonai vagy színházi távcsöveket, de akad a kollekciójában a légvédelem által használt nagyteljesítményű látcső vagy páncélautóról származó. A hobbijáról rendkívül nagy beleéléssel beszélő Marin Crișu révén a jelenlevők betekintést nyerhettek a látcsövek csöppet sem egyszerű világába, megtudhatták például azt, hogy a legkeresettebb optikai műszerek a második világháború német tengeralattjáróiról, az U-boatokról származnak, azért a gazdag gyűjtők valóságos vagyonokat fizetnek ki, mert nagyon ritkák. A színházi távcsövek sem számítanak olcsó befektetéseknek, hiszen azok a műtárgyak kategóriáját súrolják: nem ritkán ezüstből vagy aranyból készülnek, de akad platinaborítású vagy elefántcsontból készült darab is, amit esetenként drágakövekkel díszítenek.

A kollekció legrégebbi darabja (jobbról) 1840-ből származik.

Tekintse meg galériánkat! Nézze meg videónkat!

A gyűjtőnek zömében katonai távcsövei vannak, s ezek általában 1945 előttiek. A kiállítás legérdekesebb darabja egy bronzból öntött katonai látcső, míg a legrégebbi egy 1840-ből származó, színházlátogatók által használt optika.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS