HIRDETÉS

Táncba hívja a gyerekeket a Folker

Péter Beáta 2011. április 13., 18:02 utolsó módosítás: 2011. április 13., 18:38

A Csíki Anyák Egyesülete szervezésében a sepsiszentgyörgyi Folker együttes Kecsketánc című lemezbemutató koncertjére kerül sor április 15-én, pénteken 19 órától a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában. A nyár beköszönte előtt ez lesz az egyesület által szervezett utolsó nagyobb rendezvény, amelyre gyerekeket, szülőket, nagyszülőket egyaránt várnak a szervezők.

A Folker együttes tagjai, egyénenként és csapatban is már több éve foglalkoznak a magyar néphagyomány értékeivel, népzenével, néptánccal, népi énekléssel és oktatással, gyermek- és felnőtt táncházak működtetésével. Az együttest Melkhun Róbert hozta létre 1991-ben, amely azóta különböző felállásokban és elnevezések alatt – mint a Tilinka együttes, később a Melkhun Róbert és barátai, 2001-től pedig a Folker néven – tevékenykedik. Az évek során számos rendezvényen, táncházban, erdélyi nyári népzene- és néptánc-táborokban, táncháztalálkozókon léptek fel mind Erdélyben, mind külföldön. Több ízben működtek együtt a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvánnyal és a Háromszék Táncegyüttessel, a kolozsvári Kallós Zoltán Alapítvánnyal, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttessel, színházakkal és különböző más intézménnyel, együttessel.

Lakatos Róbert Ördögtérgye című filmjében, Szabó Zenkő és Balázs Zoltán A zöld emberke című animációs filmjében, Tony Gatlif Transylvania című filmjében is a Folker együttes zenéjét hallhatjuk, legutóbb pedig Juhász Ágota csíkszeredai filmrendezőnek a gyimesi és felcsíki kaszálókról és legelőkről szóló dokumentumfilmjének zenéjét készítették el. 2005-től a Folker egy táncegyüttest is létrehozott, amely hagyományos erdélyi magyar táncokat és moldvai csángó táncokat ad elő.

A Kecsketánc

A 2007-ben elkészített Kecsketánc egy olyan gyerektáncházas nyomtatott és hangzóanyag, melynek egy része moldvai csángó népzenei forrásokra épül, ezenkívül a gyimesi és felcsíki tájegységek népzene-, népdal-, népi gyermekjáték- és táncdalszemelvényeiből tevődik össze, de néhány közismert gyerekdalt is tartalmaz.

Az alkotók a gyerekvilág-mesevilág jelleget igyekeztek megőrizni, ezért mesekeretben vonultatták fel a zene–ének–játékanyagot. A mese cselekményszála végigvonul a négy évszakon, kidomborítva és életre keltve a jellegzetes ünnepköröket, és az ezekhez kapcsolódó énekelt, eltáncolt és eljátszott hagyományanyagot. Mindez Érsek Csaba mesemondó és egy 11 tagú gyerekcsoport közreműködésével került rögzítésre. A hangzóanyag mellékleteként egy könyvecskét is megjelentettek, amelyben megtalálhatóak a játékleírások, a játékok, népdalok énekszövegei, csujogatások szövegei, sőt bővebb változatban tartalmazza a hangzóanyagban szereplő keretmesét is.

Kedvcsinálónak, a Kecsketánc című albumon szereplő dalok közül néhányba a Csíki Anyák Egyesületének honlapján bele is lehet hallgatni, a www.csikianyak.ma oldalon. A csíkszeredai koncertre egy jegy gyerekeknek 4 lejbe, felnőtteknek 8 lejbe kerül.

Az együttes tagjai:

Csibi Szabolcs – koboz, nagybőgő, gardony
István Ildikó – ének, tánc
Kelemen István – hegedű, koboz, brácsa
Melkuhn Róbert – furulya, kaval
Mihály Pál – hegedű

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS