HIRDETÉS

Ezután reggeltől estig szól a rádió

Szász Cs. Emese 2013. február 28., 17:29 utolsó módosítás: 2013. február 28., 17:40

Március 2-án, szombaton a rádió fennállásának 55. évfordulóján indul az egész napos kisebbségi adás a Marosvásárhelyi Rádión. Teljesen új műsorráccsal vágnak neki a sugárzásnak, többek közt négyórás reggeli műsorral, aktuális, elemző és sportműsorokkal bővül a rádió műsorkínálata, de nagyobb szerepet kap majd a rádiószínház, a klasszikus zene, a dzsessz, a divat, a turizmus, de még az autó is ezentúl.

Fotó: Boda L. Gergely

Az egész Székelyföldön hallgatható Marosvásárhelyi Rádió eddig délelőtt 11-től délután 6 óráig sugárzott magyar nyelvű adásokat, ezentúl azonban reggel 6-tól 21 óráig lesz a magyar adásé az idő, 21 és 22 óra között pedig egyórás német műsor lesz minden este. Egyelőre nem beszélhetünk huszonnégy órás kisebbségi műsorról, hanem reggeltől estig tartóról, az éjszakai műsort ugyanis nem a helyi rádió munkatársai készítik.

Se pénz, se paripa

Szász Attila, az intézmény magyar szerkesztőségéért felelős aligazgató kamikaze akciónak nevezte az egész napos magyar adás sugárzását, ugyanis nem kaptak „se pénzt, se paripát” ehhez a feladathoz, azonban nem akartak többet várni, így szombattól elindul az adás. Igaz azonban, hogy bár a műsorrácsban több új műsor is szerepel, a szerkesztőség személyzeti bővítésére egyelőre nincs lehetőség. Az a csapat fogja a napi 18 órás tartalmat is előállítani, amely legyártotta a napi 6 órát.

Változás azonban, hogy a 106,8 FM-es frekvencián lehet hallgatni a magyar adást, a jelenleg is működő középhullámon pedig marad a vegyes műsor, vagyis a megszokott módon 11 és 18 óra között sugároznak magyarul.

Jó reggelt, Erdély!

A legnagyobb újdonság, hogy reggeli adással jelentkezik a Marosvásárhelyi Rádió. A Jó reggelt, Erdély! című műsort Rákóczi Kinga és Kádár Zoltán vezeti, reggel hattól délelőtt tízig. Ezzel a műsorral próbálnak nyitni a fiatalok felé is. A reggeli műsorok számítanak a főműsoridőnek a rádiózás terén, így régóta készülnek már erre a szerkesztők. Szász Attila szerint nem kívánnak versenyezni a kereskedelmi rádiókkal. Lesz a műsorban tájékoztatás és szórakoztatás, beszélnek időjárásról és remélhetőleg az útviszonyokról is. Közben pedig ügyelnek arra, hogy ne csak a vásárhelyi hallgatókhoz szóljanak, mert ugyanolyan fontos számukra a sepsiszentgyörgyi, a brassói vagy a csíkszeredai hallgató is.

Miben segíthetünk? – ezentúl naponta

A műsorrács amúgy két nagy tömbből áll: hétköznap arra törekednek, hogy egy adott idősávban ugyanazok a hangok szólaljanak meg. A megszokott műsorokat is megtartották, így ugyanakkor lesz Kultúrpresszó vagy épp Rádióújság.

A rádió egyik legnépszerűbb műsora, az eddig hetente egy alkalommal, szerdán sugárzott Miben segíthetünk? című műsor pedig március 4-étől, hétfőtől naponta jelentkezik új időpontban, délelőtt 10.15-kor. Ugyanakkor nagyobb teret kap majd a komolyzene, a rádiószínház, és heti egy órában aranyszalagos felvételeket is hallgathatnak majd az érdeklődők.

Esténként szakmai műsorok

„Az esti órákban leginkább rétegműsorok lesznek, ugyanis 18 órától köztudottan a tévéhez pártolnak a rádióhallgatók, így mi megpróbálunk a tudatos rádióhallgatókhoz szólni. Megmaradnak a Medicina, a Törvénytár, az Összhang című műsoraink, de lesz ezentúl mindennap Esti mese. Esténként pedig szinte szakmai műsorokat sugárzunk majd: autókról és motorokról esik szó hétfőnként, kedden számítógépekről, szerdán sulirádió lesz, csütörtökön az irodalom kerül terítékre, pénteken pedig a dzsesszé a főszerep” – mondta a hétköznap estékről a rádió aligazgatója.

A hétvégi műsorrács változatosabb, szombaton az aktívabb, mozgékonyabb célközönséghez szólnak, a kirándulókhoz, míg vasárnap többnyire a családi, vidéki, hagyományosabb életmódot folytatókhoz.
Összességében több mint 20 új műsorral jelentkezik a Marosvásárhelyi Rádió, emellett pedig nagyobb teret kapnak a híradók is. Tizenhárom híradó lesz hétköznaponként, öt-, tíz- és tizenöt perces is. „Ezekben továbbra is frissített hírek lesznek, és élőben mondjuk be őket. Ebben eddig sem kötöttünk kompromisszumot, és ezután sem fogunk” – teszi hozzá Szász Attila.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
8 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS