Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Vissza mindent: a marosi község vezetése Gyalakutáról visszavált Gyulakutára

Simon Virág 2020. február 10., 11:12

Helyi tanácsi határozat és pontos indoklás alapján szeretnék kérni a gyulakutiak, hogy a 2001-ből származó 1415-ös kormányhatározatban változtassák meg Gyalakuta nevét Gyulakutára, majd a nemrég kihelyezett helységnévtáblán is javítsák ki a település nevét.

Vissza mindent: a marosi község vezetése Gyalakutáról visszavált Gyulakutára
galéria
Gyulakutát választják, de messze van még a táblacsere Fotó: Haáz Vince

Közel két hete új helységnévtáblákat helyeztek ki a marosszéki Gyulakuta község minden településére, a községközpont nevét pedig Gyalakutaként tüntették fel. Igaz ugyan, hogy az 1912-ig a Gyalakuta megnevezést használták és az idősek egy része most is gyalakutiaknak mondja magát, de a hivatalos iratokban már rég Gyulakuta a település neve. A brassói útügyi igazgatóság egy 2001-es kormányhatározatra hivatkozva tette ki a Gyalakuta elnevezést.

Varga József polgármester a Székelyhon érdeklődésére másodszor is megerősítette, hogy

azt szeretnék, hogy ezután is a Gyulakuta név szerepeljen a helységnévtáblákon.

A polgármester felháborodását fejezte ki amiatt, hogy az országos útügy erdőszentgyörgyi kirendeltsége nem értesítette őket arról, hogy új táblákat helyeznek ki, és senkinek nem tűnt fel az elírás.

HIRDETÉS

„Jó lenne kideríteni, de egyelőre nem sikerült, hogy az említett kormányhatározatban hogyan került a Gyalakuta elnevezés, az akkori vezetőségből ki mondta, illetve írta, hogy a községünk neve ez? Most, első körben, a község jegyzőjével való egyeztetés után egy helyi tanácsi határozatot fogadunk el, amelyben leszögezzük, alapos indoklással, hogy a község neve Gyulakuta. Majd ez alapján kérjük, hogy módosítsák az említett kormányhatározatban a Gyalakutát Gyulakutára. Ha ezt az eljárást elindítottuk, akkor kérni fogjuk az útügytől is, hogy cseréljék ki a táblákat” – mondta a községvezető, aki szerint bár az útügy sajtószóvivője azt nyilatkozta, hogy a helyi önkormányzatok felelőssége kicserélni a helységnévtáblákat, Gyulakutára erről soha egyetlen hivatalos átirat sem érkezett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS