Rengeteg támogatónak köszönhetően lassan sínre kerül a háromszéki tűzkárosultak élete

Rengeteg támogatónak köszönhetően lassan sínre kerül a háromszéki tűzkárosultak élete

A nehéz sorsú fiatal búslakodás helyett testvére és saját maga jövőjét építi

Fotó: Vásárhelyi Jób Barna/Facebook

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Erdővidéken két családot is szörnyű veszteség ért húsvét napjaiban: a 23 éves, nehéz múlttal rendelkező Vásárhelyi Jób Barna és testvére vargyas-szorosi háza, és a bibarcfalvi, egy gyermekes Trinfa család háza is porig égett, mindössze pár nap eltéréssel. A lakosság összefogásával azóta pénzgyűjtés indult, s bár az érintettekre még hosszú út vár a teljes talpraállásig, keményen munka árán, és a közösség erejében bízva igyekeznek jobb jövőt teremteni.

Farkas Orsolya

2024. május 11., 09:022024. május 11., 09:02

Hosszú évek munkája vált a tűz martalékává nagypénteken, miután – vélhetően szándékos gyújtogatás következtében – leégett az árván maradt Vásárhelyi-testvérek Vargyas-szorosban levő szülői háza, benne mindennel, amit csak nagy nehézségek árán sikerült megszerezniük, felépíteniük.

Az idősebbik fiútestvér, Barna a tűzesetet követően videóban mesélte el a történetüket: édesanyjuk halála után a dolgos, de iszákos és erőszakos apával maradtak, valódi gyerekkor nélkül, nehéz sorssal a vállukon.

Barna 16 évesen menekült el otthonról, miután apja meg akarta ölni, innentől saját életének építésén dolgozott, de később visszatért a családi házba, az édesapja halála előtti periódust már békében töltötték.

Bár nővére már jóval korábban elhagyta az otthont, a 6 évvel fiatalabb öccsének taníttatásáért a 23 éves Barna felel, aki keményen dolgozik a megélhetésükért,veszélyes fák kivágásával, kutak takarításával foglalkozik, de a szentegyházi hegyimentő-csapatnak is aktív tagja.

Galéria

Amint kiléptek a kapun, felrobbant a ház

Fotó: Gondviselés Segélyszervezet

A vargyas-szorosi nagypénteki szerencsétlenséget azonban újabb követte, a bibarcfalvi Trinfa család háza ugyanis húsvéthétfő reggelére szintén porig égett. Az édesanya, Molnár Mária ugyancsak kisfilmben idézte fel a szörnyű éjszakát:

eleinte csak pattogást hallott, röviddel utána vette észre a lángokat, amelyek rövidesen elérték a gázpalackot is, ekkor robbant fel az egész ház.

A garázs, benne az egyetlen autójukkal szintén elégett. A szerencsétlenség következtében házuk ugyan nem, de

hitel maradt, a család azonban nem adja fel, jelenleg is azért dolgoznak, hogy újra biztos lábakon álljanak.

A rövidzárlat okozta tűz következtében a pár, Trinfa István és Molnár Mária, illetve Mária 14 éves gyermeke, Magor maradt otthon nélkül.

Galéria

Több tízezer eurós kárral maradtak a vargyasi fiúk

Fotó: Vásárhelyi Jób Barna/Facebook

A búslakodás nem visz előre

A vargyasi fiúk mögé már a tűzesetet követő napokban is odaállt a közösség, elsősorban a helybéli ismerősök és barátok, idővel Erdővidék több településéről, egész Székelyföldről és távolabbról is érkeztek adományok.

Már az első három napban 20 ezer lej értékű készpénzadományt kaptak, de a vargyasi önkormányzat által indított gyűjtéssel párhuzamosan a Gondviselés Segélyszervezet Székelyszáldoboson és Felsőrákoson is gyűjtésbe fogott.

A szervezet közleménye szerint a két településről több mint 12 ezer lejt adományoztak.

Vásárhelyi Jób Barna a Székelyhon megkeresésére elmondta: egyelőre nem tudni, pontosan mennyibe fog fájni az új otthon építése, de az adományokat az utolsó baniig rászánják.

Idézet
Kizárólag arra költjük el, amire az emberek jó szívvel adták”

– fogalmazott. Egyelőre azonban építkezésről szó sincs, jelenleg papírmunkát intéz, ezzel viszont meglehetősen lassan halad a bürokrácia miatt, így a pénzt még nem tudják hasznosítani. A fiatalok ezért

tárgyi adományokat is elfogadnak, többek között a házban elégett, de a munkához szükséges szerszámokat.

Kifejezetten a szükséges, ebben a pillanatban is hasznosítható felajánlásoknak örülnek a leginkább, ugyanis nincs alkalmas hely a tárolásra, ezért az adományozóknak érdemes Vásárhelyi Barnával felvenniük a kapcsolatot a 0756 868 569-es telefonszámon.

Galéria

Fotó: Ágoston Annamária

A testvérek a tanyán elhelyezett konténerben húzódtak meg ideiglenesen, Barna szerint viszont nincsenek és nem is szabad elkeseredni, különben nem léphetnek tovább.

Idézet
Próbálom magam fenntartani vidám közérzettel ahhoz, hogy nyugodtabban tudjak gondolkodni a hétköznapokban, reagálni, működni egyáltalán, mert erre van szükség. Akarom, vagy sem, a szomorkodás ideje lejárt”

– vélekedett a fiatal, aki egyik lépést teszi a másik után, dolgozik, és igyekszik egyre többet és gyorsabban haladni azért, hogy még a tél előtt felépüljön az otthon.

Kigyűlt a pénz a bibarcfalviak új otthonára

A Trinfa családot ért veszteséget követően a válságstáb tagjai – a baróti önkormányzat, a Gondviselés Segélyszervezet, a gyűjtést irányító Demeter Zoltán – közösen a károsult bibarcfalvi család tagjaival úgy döntöttek, hogy

egy új, 50 négyzetméter lakófelületű, mindenestől nagyjából 200 ezer lejbe kerülő ház építésének fognak, közben célirányos számlát nyitottak a családnak, házról-házra járó adománygyűjtést szerveztek Erdővidék több településén, elsősorban Baróton és a hozzá tartozó öt községben, ugyanakkor az említett kisfilmmel is próbáltak segítséget kérni.

Galéria

Az adományozók nagylelkűségén múlt a családi otthon újraépítése

Fotó: Gondviselés Segélyszervezet

„Örömmel jelentjük, hogy volt értelme és haszna a kisfilm elkészítésének hiszen szerda délutánig

Idézet
81 700 lejnyi adomány érkezett Trinfa István számláira erdővidéki, székelyföldi, határon belüli és kívüli nagylelkű adományozóktól”

– jelentette be a jó hírt a segélyszervezetet képviselő Demeter Zoltán nemrégiben. A családfő számláján jelenleg 170 ezer lej adomány van, de egy nagylelkű cég ötezer eurós felajánlásával és a baróti önkormányzattól igényelhető ötezer lejes támogatással elérik a kitűzött 200 ezer lejes összeget.

Megkeresésünkkor Trinfa István szűkszavúan, de viszonylag derűlátón nyilatkozott jelenlegi helyzetükről. Mint mondta, a családja jól van, ideiglenesen megoldották a lakhatást.

Bár az új otthonhoz szükséges összegért rendkívül hálásak, az építkezésig még sok van hátra, a család ezért bármilyen tárgybeli adományt szívesen fogad, hiszen mindenük a házban égett.

Ruhanemű, tartós élelmiszer, építőanyag, és bármilyen más, hasznos eszköz segítségükre szolgál. Az adományozók ajánlataikat Trinfa Istvánnak jelezhetik a 0740488784-es telefonszámon.

Az adományozók a következő módon segíthetik a családokat:

Vásárhelyi Jób Barnának és testvérének pénzadományokat a következő bankszámlára lehet utalni: RO85 RNCB 0125 1715 4172 0001, Vasarhelyi Job Barna, a fizetés céljánál fel kell tüntetni: Donație. Aki Revoluton szeretne utalni: 0756 868 569. Itt is fel kell tüntetni: Donație. Az Életmentő Kupakok Egyesület is támogatni szeretné a fiatalokat, az ő számláikon is fogadják az adományokat: Asociația L.A.B. Életmentő Kupakok, Swift-kód: RNCBROBU, IBAN: RO71 RNCB 0124 1534 8820 0001 (lej); RO17 RNCB 0124 1534 8820 0003 (euró). Ha valaki készpénzzel szeretné támogatni a károsultakat, azt egyenesen az érintetteknek vagy Ágoston Annamáriának (tel: 0740 132 320) is át lehet adni.

Trinfa Istvánnak és családjának pénzadományokat a következő számlaszámon keresztül lehet utalni: Trinfa István, OTP BANK ROMANIA S.A., BARÓTI FIÓK, RO27 OTPV 3000 0082 8229 RO04 – lej, RO15 OTPV 3000 0082 8229 HU01 – forint, RO65 OTPV 3000 0082 8229 EU01 – euro. Külföldi utalásokhoz SWIFT kód: OTPV ROBU

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 13., szombat

Mezőgazdasági gép alá szorult egy férfi Bözödön

Felborult egy mezőgazdasági gép Bözödön, egy férfi pedig alá szorult – közli a Maros megyei tűzoltóság. Mentőhelikoptert is hívtak a helyszínre.

Mezőgazdasági gép alá szorult egy férfi Bözödön
2024. július 13., szombat

Kezdetét vette a Régizene Fesztivál

Párhuzamok és ellentétek mottóval indították útjára az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivált. Ebben az évben kiemelkedő előadásokkal készülnek a fesztivál szervezői, hiszen a megszokott régi stílusok mellett kortárs zenét is hallhatnak az érdeklődők.

Kezdetét vette a Régizene Fesztivál
Kezdetét vette a Régizene Fesztivál
2024. július 13., szombat

Kezdetét vette a Régizene Fesztivál

2024. július 13., szombat

Takarékoskodni kell a vízzel több udvarhelyszéki településen

Jelentősen lecsökkentek az ivóvízkészletek több udvarhelyszéki településen, ezért takarékosságra int a Harvíz Rt. vezetősége. Ötleteket is közölnek, hogy ezt miként valósíthatjuk meg.

Takarékoskodni kell a vízzel több udvarhelyszéki településen
2024. július 13., szombat

Sátrakkal, ivókutakkal, jó tanácsokkal készültek a kánikulára

Árnyékot biztosító sátrakat szereltek fel a forgalmasabb helyekre Marosvásárhelyen, és továbbra is ivókutakat működtetnek városszerte. A prefektúra összehívta a vészhelyzeti bizottságot.

Sátrakkal, ivókutakkal, jó tanácsokkal készültek a kánikulára
2024. július 13., szombat

A mélybe akarta vetni magát egy nő Csíkszeredában, sikerült megmenteni

Negyedik emeleti lakása teraszának külső részére mászott ki szombaton kora reggel egy csíkszeredai nő, aki azzal fenyegetőzött, hogy a mélybe veti magát. Végül sikerült megmenteni.

A mélybe akarta vetni magát egy nő Csíkszeredában, sikerült megmenteni
2024. július 13., szombat

Bernádynak nem volt Facebookja, de volt hálózata és viszonyrendszere – újranyílt a Bernády-tárlat Marosvásárhelyen

Megnyitották Marosvásárhelyen Bernády György. Viszonyrendszerek és kapcsolati hálók című állandó kiállítását, amelynek a Kultúrpalota első emeleti terme ad otthont. A péntek esti átadás után teljessé vált a Kultúrpalota megújulása.

Bernádynak nem volt Facebookja, de volt hálózata és viszonyrendszere – újranyílt a Bernády-tárlat Marosvásárhelyen
2024. július 13., szombat

Fának és kerítésnek ütközött egy autó

Lesodródott az úttestről, majd fának és kerítésnek ütközött Marosszentkirály főutcáján szombatra virradóan egy autó. Egy sérültet kórházba kellett szállítani – közli a Maros megyei tűzoltóság.

Fának és kerítésnek ütközött egy autó
2024. július 13., szombat

Fokozódik a perzselő forróság

A kórházakra, mentőszolgálatra, tűzoltóságra, valamint a helyhatóságokra is kiterjed a hétvégi hőségriadóval kapcsolatos készenléti állapot, de magában foglalja a lakosság tájékoztatását is a szükséges óvintézkedésről. Ezt kell tenni.

Fokozódik a perzselő forróság
Fokozódik a perzselő forróság
2024. július 13., szombat

Fokozódik a perzselő forróság

2024. július 12., péntek

Összeverekedtek, egyikük a kórházba került

Egy személy kórházba került pénteken este, miután verekedés történt Szentegyházán.

Összeverekedtek, egyikük a kórházba került
2024. július 12., péntek

Egyfeszt: nem csak zenéről szól a gyergyói fesztivál

Minden fesztiválon, az Egyfeszten is a zene, a nagynevű előadók koncertjei vonzzák a legnagyobb közönséget. De ha már eljön valaki augusztus 1. és 4. között Gyergyószentmiklósra, annak számos más kulturális élményben is része lesz.

Egyfeszt: nem csak zenéről szól a gyergyói fesztivál
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!