HIRDETÉS

Valószínűleg év végén kapják meg a szociális ösztöndíjukat a rászoruló diákok

Molnár Rajmond 2017. szeptember 21., 22:05 utolsó módosítás: 2017. szeptember 21., 22:09
HIRDETÉS

Jövő hónap elejéig adhatják le az igényléseket a szociális ösztöndíjra a hátrányos helyzetű középiskolások. A jogosult tanulók listáját október 28-án teszik közzé. A szakiskolásoknak alanyi jogon járó szakmai ösztöndíj értéke idén is 200 lej.

Október 23-áig ellenőrzik, majd 28-án teszik közzé a jogosultak listáját. Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az előző évekhez hasonlóan a középiskolás diákok által kérvényezhető szociális ösztöndíj (románul bani de liceu) szeptember 15-étől október elsejéig igényelhető; a támogatás értéke havonta 180 lej.

Az igénylők jogosultságát október 23-áig ellenőrzik, majd 28-án teszik közzé a jogosult diákok listáját a tanügyminisztérium honlapján és az iskolákban. Azok a tanulók, akik igénylik, de nem kapják meg az ösztöndíjat, november 2-áig fellebbezhetnek. A támogatás megérkezése minisztériumi rendelettől függ – tudtuk meg Görbe Pétertől, Hargita megye főtanfelügyelőjétől.

HIRDETÉS

Elmondta, valószínűleg

november vagy december folyamán egyszerre több havi részletét kapják meg a támogatásnak a diákok,

azt követően pedig havi részletekbe érkezik a szociális ösztöndíj.

Kinek jár az ösztöndíj?

A szociális ösztöndíjat azok a diákok igényelhetik, akik családjában a kérvényezést megelőző három hónapban az egy főre eső bruttó jövedelem nem haladta meg a 150 lejt. A támogatáshoz a tanulóknak be kell nyújtaniuk egy családi jövedelmi igazolványt az iskolához, valamint szükséges egy szociális bizonylat a helyi tanács részéről, ami igazolja, hogy valóban rászorulók-e az ösztöndíjat igénylők. A támogatást el is lehet veszíteni rossz magaviselet vagy sok igazolatlan hiányzás esetén.

A szakiskolásoknak alanyi jogon járó szakmai ösztöndíjat az új tanévben is megkapják a Hargita megyei szakiskolába járó diákok, amely értéke 200 lej – közölte a főtanfelügyelő. Hozzátette, tudomása szerint a tanintézetek még nem kaptak erre finanszírozást, viszont hamarosan megérkezik, így ők is havi részletekben kapják az ösztöndíjat.

Minden szakmunkásképzős tanulónak alanyi jogon jár ez a támogatás, amelynek értéke 200 lej. De fegyelmi okok vagy sok igazolatlan hiányzás esetén akár egész évre is megvonhatják tőlük a támogatást

– tájékoztatott Görbe.

A héten kiosztották a Hargita megyei iskolákba az ingyenes tanszercsomagokat, amelyet az erre vonatkozó kormányzati program keretében kapnak meg a rászoruló elemi és általános iskolások. A csomagok tartalma idén sem változott: az előkészítő és első osztályosok számára iskolatáskát is tartalmaznak, a nagyobbak füzeteket, írószereket, tanszereket kaptak.

A szabályok szerint tanszercsomagot azok az iskolások kapják meg, akik családjában az egy főre eső jövedelem nem haladta meg az igénylés előtti időszakban az országos bruttó minimálbér felét. Idén 7102 tanszercsomagot osztottak ki a Hargita megyei iskolákban – tájékoztatott Csukás Levente, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség gazdasági igazgatója.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS